Het is vanaf het begin ons doel geweest om groenten te kweken die vrij zijn van sproeistoffen. Het idee daarachter is evident: geen gifstoffen op en in je groenten zodat deze ook niet in je eigen lichaam terecht komen. Maar daarnaast wouden we ook groenten kweken die een grotere hoeveelheid en diversiteit zouden hebben dan de groenten die je in de winkel vindt. En dit niet alleen voor klassieke groenten, maar ook voor biologische groenten.
Het initieel idee was om op een natuurlijke manier te kweken, zonder bestijdingsmiddelen en meststoffen en zo planten rustig te laten groeien. We bieden voldoende voedingsstoffen aan via organisch materiaal in de vorm van compost en mulch. Je krijgt dan misschien kleinere groenten maar hopelijk wel groenten waar meer mineralen in zitten en zo gezonder zijn. Om dit te testen heb ik een refractometer gekocht. Ik had gelezen dat deze meters kunnen gebruikt worden om de rijkdom aan inhoudsstoffen te bepalen van planten, groenten en fruit.het wordt veel gebruikt in de wijnbouw om te bepalen of het suikergehalte in de druiven hoog genoeg en het fruit klaar is voor de oogst.
De resultaten waren niet uitgesproken verschillend met groenten en fruit dat je in de winkel koopt, dus daarin was ik wat teleurgesteld. Ondertussen heb ik wat meer geleerd over het gebruik van de meter en is het misschien een goed ideeom het nogmals te proberen.
Na een tiental jaren leren en lezen kwamen we op lava uit. Het gebruik van lava vult de bodem aan met sporenelementen, mineralen die niet noodzakelijk zijn voor de groei, maar vooral helpen om allerlei processen te vervolledigen zodat een plant zich beter kan verdedigen en optimaler groeit. Dat zijn we beginnen gebruiken op al onze bedden en plekken waar we voedsel kweken. Dus ook bij het kleinfruit, meerjarige groenten … Het achterliggende idee is dat de bodem door vele jaren gebruik als landbouwgrond uitgeput is op vlak van sporenelementen. Dit kan aangevuld worden met lava, iets wat van oorsprond ook door de natuur gebeurt tijdens de ijstijd-cycli.
Mijn moeder is herboriste en heeft hierover ook lang les gegeven. Van haar kwam het belang om ook kruiden en (on)kruiden te gebruiken in de dagdagelijkse voeding. Wildplukken avant la lettre zeg maar. Daarom hebben wij verspreid over onze tuin vele onkruiden die getolereerd worden en zo een aanvulling vormen op ons dieet. Nooit echt in grote hoeveelheden omdat de smaak meestal niet echt meer in onze gebruikelijke voedsel zit. De meeste zijn bitter, wat eigenlijk een teken is dat er veel gezonde stoffen inzitten. Na enkele jaren hebben we deze wilde kruiden ook uitgebreid met de jonge bladeren van de lindeboom.
Het idee is om een steeds diverser aanbod aan planten te krijgen waaruit je kan kiezen om een divers spectrum aan voedingsstoffen binnen te krijgen. Met enkel groentes uit de supermarkt zit je al snel op een smal spoor qua voedingsstoffen. Door niet enkel groenten en eventueel vergeten groenten te kweken maar ook kruiden, onkruiden, meerjarige groenten en zelfs boombladeren in soorten te eten krijg je een veel grotere diversiteit binnen.
In het begin gebruikten we vooral bloemen om een kleurige toets aan het eten te geven en het wat feestelijker en specialer te maken. Door kennis te maken met Dirk Van Overstraeten zijn we die bloemen ook anders gaan bekijken. Hij verteld dat elke kleur en deel van een plant andere stoffen bevat. En dat je moet proberen om zo’n groot mogelijke diversiteit aan kleuren te eten. Bloemen maken het hier heel gemakkelijk om dit aantal snel omhoog te trekken. Ondertussen hebben we ons aandeel bloemen in de tuin sterk uitgebreid, al blijkt dat je heel veel bloemen of bloemblaadjes die je gewoon in een siertuin vind, ook perfect kan eten. Ik denk dan aan rozen, primula, eendagslelies, fuchsia.
Het is dus vooral een en-en verhaal waarbij je je bodem voedt en aanvult zodat je planten voldoende stoffen binnenkrijgen om alle processen die van nature mogelijk zijn in een plant ook kunnen uitgevierd worden. Eens die basis er is, kan je ook kijken naar wat vreemdere soorten groenten, naar diversiteit in fruit en (on)kruiden integreren in je tuin. Bloemen zijn bij ons vooral later gekomen. Ze staan vooral langs de randen, op de paden en als onderdeel van ons systeem van combineren vind je ook verschillende soorten in de bedden tussen de groenten.
Nog onbekendere soorten zoals boombladeren, hostascheuten, bamboescheuten … zou ik houden voor het einde omdat deze vaak wat meer plaats en tijd vragen en dus niet echt een snellle winst betekenen.
Door deze diversiteit in soorten, maar ook in tijd kan je een groot deel van het jaar een zeer grote diversiteit eten aan kleuren en smaken. Op die manier krijg je ook een grote diversiteit aan voedingsstoffen binnen, wat een serieuze boost geeft aan je gezondheid.