Inleiding
1 of 2

Toepassingen bij Yggdrasil

We zijn op Yggdrasil van start gegaan met het maken van een wilde kruidenmengeling, voornamelijk om in de winkel de drempel voor de klanten te verlagen. Kruiden apart worden niet zo vlot verkocht, misschien dat het als mengeling wel lukt :-).

Inspiratie kwam er van enkele boeken van Charles Dowding: Charles Dowding’sVegetable Course en Salad Leaves. Vooral het laatste boek is heel handig gebleken bij het uitzoeken van soorten die geschikt zijn voor ons klimaat en onze manier van werken.

Slamengeling

We zijn begonnen met verschillende soorten in onze serre te zaaien. Onder andere Rucola (doorlevende), melde, raapsteel, mosterblad, NZ-spinazie, eeuwig moes, frill’s, black seeded simpson (pluksla) en pijpajuin. De eerste sla hebben we ook in de serre geplant, nu staat de sla buiten, deze kan immers niet goed tegen te hoge temperaturen.

Charles Dowding gebruikt pluksla, waar hij dan verschillende maanden van plukt. Wij hebben sla in overvloed staan omdat wij deze ook voor de winkel kweken. Daarom nemen wij de kleinere kroppen of kroppen die niet verkoopbaar zijn waar we dan de goede bladeren van gebruiken.

We hebben rekening gehouden met de verschillende kleuren en structuren van de sla, voor de kruiden hebben we tot nu toe vooral de courante soorten gebruikt. Sommige hebben we niet moeten zaaien maar groeien al jaren in onze tuin: koriander, venkel, goudsbloem, viooltjes, Hemerocallis, … Ook deze bieden allemaal een mooie extra touch aan de mengeling.

Winkel

In de winkel is het zeker geen stormloop op deze mengeling, maar zijn er toch al enkele klanten die hun wekelijkse portie meenemen. Omdat het moeilijk in te schatten is in welke verhoudingen mensen hun sla en kruiden willen eten, verkopen we nu een kruidenmengeling en een mengeling van sla en kruid apart. Dan kunnen ze zelf kiezen welke verhouding ze maken.

Een groot voordeel is dat een mengeling veel langer vers blijft dan elke soort kruid apart. Ook is het voor mij veel eenvoudiger om de overschot te hergebruiken. Ik neem alles wat eventueel overblijft mee naar huis. De mengeling is nog goed vers, en ik kan hier nog gemakkelijk enkele dagen van eten.

Vroeger moest ik de overschotten van de kruiden op de composthoop gooien, en dat is een beetje zonde :-).

Hieronder heb ik enkele foto’s van de verschillende soorten apart gezet, op het einde staat het resultaat van de mengeling van sla en kruiden. Ik kan u verzekeren dat zo’n mengeling veel lekkerder smaakt dan simpelweg sla. Ook is het veel gezonder omdat u door de veel grotere diversiteit veel meer verschillende voedingsstoffen binnenkrijgt.

En uiteindelijke neemt het niet zo heel veel ruimte in, zeker niet wanneer u weet dat de meeste van die kruiden elke keer afgesneden kunnen worden en terug groeien. Zo kunt u van een kleine oppervlakte veel oogsten, hoelang dit zo gaat duren zal verder in het jaar blijken.

Enkele kruiden zoals Oost-Indische kers en warmoes zijn er nog niet, maar ook die zullen gebruikt worden verderop in het seizoen.

Foto’s

Wildere kruiden

Naast deze klassiekere bladgroenten en kruiden laten we langs randen, grasvelden en paden ook wat wilder groeien en oogsten we daarvan doorheen het seizoen. Dat zijn vaak kleine hoeveelheden, maar een beetje van elk is vaak meer dan voldoende om op het einde een hele hoop over te houden. Ik denk dan aan blad van paardenbloemen, aarbeimelde, kleine veldkers, winterkers, jong blad van duizendblad, hemelsleutel, krulmalva, peperblad, blad van lindes en haagbeuk, szechuanpeperblad … Er is eigenlijk enorm veel aan blad dat je kan oogsten wanneer je eens rondkijkt in de tuin. Sommige soorten zal je vanzelf hebben staan, voor andere soorten moet je soms wat moeite doen en wat plannen.

Het is echter wel heerlijk om te kunnen wildplukken in je eigen tuin en zo ook zeker te zijn dat je planten gezond en veilig zijn om te consumeren. En je moet niet ver rondlopen en zoeken om je kruidenmengeling te maken!