Description
Wat is het niet?
Allereerst wil ik benadrukken dat dit geen permacultuurcursus is. Het is een cursus ‘Groenten Kweken op een Natuurlijke Manier’. Hierin komen vanzelfsprekend verschillende principes en technieken vanuit permacultuur in voor.
Maar een permacultuurcursus behandelt veel meer onderwerpen, ik beperk mij in de cursus tot het moestuinieren. We bekijken dan vooral de structuur van de tuin, het opmaken van een planning, een systeem om groenten te combineren, ….
Eigenlijk allemaal zaken die je niet in handboeken gaat vinden.
Ook geen doorsnee cursus ‘Groenten Kweken’
Dingen zoals plantafstanden, tijdstippen van zaaien en hoe je tomaten moet dieven worden niet behandeld, deze informatie kan je in elk boek over moestuinieren vinden of gewoon op het internet.
Je kan/mag er wel vragen over stellen op het forum, ik zal ook links aanbieden naar websites en boeken waar je alles kan vinden wat je nodig hebt, maar ik ga niet uitleggen hoever bloemkolen van elkaar moeten staan en hoe diep jouw plantajuintje moet zitten.
Andere minder evidente dingen zoals voorzaaien, verspenen, het maken van perskluitjes zodat je geen potjes nodig hebt, doen we dan weer wel. Een uitgebreide zaaiplanning wordt ook samen opgemaakt, alsook de combinaties volgens ons systeem ‘Schijnbare Chaos’. Ik laat je dus ook niet volledig in de kou staan over dit onderwerp 🙂 .
Wat is het wel?
Het is eigenlijk een cursus over de dingen die je niet in de gewone tuinhandboeken vindt. Ik ga uitgebreid in op de bodem, waarom je niet mag(!) spitten, waarom je veel moet mulchen, hoe je best uw grond kunt voorbereiden …
De cursus gaat veel meer over het opzetten van een goede structuur, een goede basis voor een natuurlijke moestuin. Want de start, de opzet van een moestuin is in de klassieke manier van werken niet belangrijk, maar bij een natuurlijke moestuin is het mogelijke succes volledig afhankelijk van het ontwerp en van de bodem van de tuin.
En hierover is er nauwelijks degelijke informatie te vinden. Je kan deze misschien wel samen zoeken op internet, maar dan duurt het vele jaren voordat je via trial-and-error de moestuin op orde hebt, als het al lukt!
Ik bied je een structuur aan: je krijgt om de 2 weken een les in de bus met een opdracht die je duidelijk toont wat je moet doen. De bedoeling is dat je na een jaar de cursus gevolgd te hebben, de meeste beginnersfouten tegengekomen bent en geleerd hebt hoe je deze kan omzeilen. Alles leren wat er te leren valt in een moestuin is onmogelijk.
Ook ik (en zelfs mijn ouders) leren nog elk jaar verschillende nieuwe dingen: een tuin is altijd in verandering en geen 2 seizoenen zijn hetzelfde. Ik wil je vooral over jouw drempelvrees heen helpen en je motiveren om te starten. Door alles samen stap voor stap te doen, is een natuurlijke moestuin geen immens grote uitdaging maar verloopt het – bijna – van een leien dakje. Je ontvangt een jaar lang regelmatig informatie over verschillende onderdelen van de moestuin:
- waarom je niet mag spitten
- hoe je planten best kunt combineren
- waarom je compost moet gebruiken
- wat het belang is van de juiste zaadkeuze
- hoe je planten het best kunt oogsten
- wat het voordeel is van planten in zaad te laten komen
- …
De lijst is bijna eindeloos, maar suggesties voor leerpunten doorheen het seizoen zijn zeker welkom. Ik leg mijn eigen bed samen met jou aan, we planten en zaaien ook samen zodat ik ook goed weet en kan vertellen waar je wanneer op moet letten, wat de valkuilen zijn en waarom iets niet goed gaat, groeit of bloeit.
De online jaarcursus bestaat ondertussen al 8 jaar en er zijn elk jaar onderdelen aan toegevoegd: een forum, webinars, kruidenworkshops, compostworkshops, video’s, plantbesprekingen ….
Geïnteresseerd?
Lees alle informatie hier: Online cursus ‘Groenten Kweken’