Description
Klassiek gezien is het antwoord: groenten kweken. Voor velen komt daar nog bij dat ze gezonde groenten willen kweken, groenten waar geen bestrijdingsmiddelen op gespoten zijn en die vers in de kookpot terecht komen.
Voor sommigen gaat het nog verder en ze proberen om nog meer groenten te kweken en zelfvoorzienend te zijn. Voor anderen is de evolutie omgekeerd en heeft tuinieren grotendeels een andere functie gekregen.
Ik heb reeds als kind in de moestuin meegewerkt met mijn ouders. Op jonge leeftijd had ik een eigen klein stukje in de moestuin waar ik mijn eigen groenten en aardbeien kweekte. Nadien heb ik het grootste deel van mijn leven een moestuin gehad, maar het hoofddoel is nooit de opbrengst geweest.
Ik heb altijd met veel plezier in de tuin gewerkt, en het klinkt misschien raar, maar ik heb vaak niet eens alles geoogst wat er in de moestuin groeide.
Je kent deze quote waarschijnlijk al:
It’s not the Destination, It’s the Journey
- Ralph Waldo Emerson
En dat is wat tuinieren is voor mij. Tuinieren staat voor mij niet gelijk aan groenten kweken. Tuinieren staat voor mij gelijk aan bezig zijn in de aarde, experimenteren, rust, een plek om na te denken en te ontstressen.
Ik haal mijn plezier uit mulchen, nieuwe zaken proberen, bezig zijn: de reis. Het eindpunt, het oogsten, de kilo’s opbrengst, maken mij niet zoveel uit.
En dat brengt ineens ook een andere manier van tuinieren mee. In plaats van alles in te richten om maximaal groenten te kweken, kan je bloemen integreren, rustplaatsjes voorzien, bijen houden. En wanneer je niet gefocust bent op opbrengst, dan jaag je jezelf ook veel minder op wanneer er iets niet lukt of het weer tegen zit.
Je gaat met een hele andere instelling de tuin in en kan je veel beter ontspannen. En dat brengt een heleboel voordelen met zich mee.
In deze brochure kan je lezen welke voordelen er allemaal zijn wanneer je tuinieren op een andere manier benadert!