1 mei = Kruidenverkoopdag

Wat?

De gehele dag kan je gratis komen rondstruinen tussen de kruiden in onze tuin.

Een ruim assortiment is te koop in pot, vooral doorlevende planten. Eénjarigen zijn er pas als de grond voldoende is opgewarmd.

Tot het assortiment behoren de klassieke kruiden maar ook minder gekende kruiden, eetbare bloemen, doorlevende groenten en bessenstruiken. Het gaat vooral om planten die thuishoren in een zelfvoorzienende en dus eetbare tuin. Hiertoe behoren uiteraard ook medicinale kruiden.

Kijk eens goed rond in uw tuin, wellicht zijn er nog talloze plaatsjes vrij voor één of ander plantje of heb je nog plekjes op het terras of balkon voor enkele potten. Diversiteit brengt leven in de tuin en zorgt ervoor dat je minder aantastingen krijgt.

Bovendien hebben de meeste planten meerdere functies: veel van de aangeboden kruiden zijn bruikbaar in de keuken, hebben een medicinale waarde en vaak laten ze je ook meer genieten van je tuin door kleur, vorm of geur.

Bijna allemaal vervullen ze een nuttige functie in de tuin: ze bedekken de bodem, kunnen als mulch gebruikt worden, trekken allerlei insecten aan zoals bijen, kevers of vlinders of ze vormen voedsel voor vogels die dan weer insecten eten.

Let vooraf wel goed op de plaats waar je ze wil planten: bodemgesteldheid en plaats ten opzichte van de zon zijn zeer belangrijk.

Biologisch plantgoed

Er zal ook biologisch plantgoed alsook biologische zaden (beperkt sortiment) te koop worden aangeboden. Biologisch plantgoed is niet zo eenvoudig te vinden, daarom hebben we dit erbij genomen op de Kruidenverkoopdag.

Het sortiment is heel uitgebreid, en bevat zowat alle courante groenten: tomaten in soorten, paprika in soorten, pompoenen, komkommer, kolen in soorten, verschillende slasoorten, selder, peterselie, mais, warmoes … en wat specialere soorten.

Je kan alles vinden wat je nodig hebt om de dagen na de 1ste mei je moestuin vol te planten.

 

 

Gratis rondleidingen?

De voorbije jaren waren een gedurende deze dag telkens drie kruidenrondleidingen. Dit jaar pakken we het anders aan.

Om meer mensen de kans te geven onze tuin en de kruiden te ontdekken, hebben we een route doorheen onze tuin uitgestippeld met stopplaatsen bij verschillende kruiden.

De plekken zijn telkens voorzien van extra informatie over een plant die je daar kan vinden: wat het nut is van hemelsleutel, wat je kan doen met bamboe, waarom Olifantengras een plaats verdient in je tuin …

Bij de ingang van Yggdrasil ontvang je samen met de plantenlijst ook een bewegwijzerde plattegrond waarmee je de toer doorheen Yggdrasil kan volgen.

 

Rondgang-1-mei

Waar?

Yggdrasil, Vissenakenstraat 381, 300 Tienen

Wanneer?

Woensdag 1 mei 2024, vanaf 10u tot 16u

Prijs?

Vrije Toegang, de groenten, kruiden en zaden zijn te betalen.

We zijn de gehele dag ter beschikking voor informatie.

Extra informatie

  • Je kan betalen met bancontact
  • Er is een cafetaria voorzien waar je koffie, thee, water, bier, fruitsap … kan drinken en cake en wafeltjes kan eten.

Parking

Er is een extra parking voorzien zodat je niet 100-den meters ver moet stappen om je plantjes te komen uitkiezen. Indien de weersomstansdigheden het toelaten gebruiken we een weide die bovenaan onze straat ligt.

Vlak aan Yggdrasil is er een kleine parking die gereserveerd is voor korte parkeerbeurten. Indien je veel planten hebt gekocht, kan je deze zo eenvoudig en snel inladen, vlak bij de ingang.

Plattegrond-1-mei
kruidenverkoopdagnieuweaffiche