Yggdrasil

Voor plezier en eenvoud in de natuurlijke moestuin

  • Winkel
    • Webwinkel
      • Kruidenverkoopdag
      • Zaad- en plantgoed bestellijst Yggdrasil
    • Hoevewinkel
    • Zelfpluktuin
  • Blog
  • Word Lid
  • Educatie
    • Start Hier!
      • Gratis Nieuwsbrief
        • LedenPagina
      • Gratis webinars
      • Gratis artikels
        • Natuurlijk tuinieren
        • Mulchen
        • Composteren
        • Kleinfruit: Onderhoud, snoeien en verwerken
    • Producten onder €50
      • Rondleidingen
        • Augustus
        • September
        • Oktober
        • Maart
        • Juni
      • Boeken
        • Mulchen in de natuurlijke moestuin
        • Permacultuurprincipes in de natuurlijke moestuin
          • BonusBrochure
          • Persmap
        • Combineren in de natuurlijke moestuin
          • Bonus Video’s
          • Pers Map
        • Zeven stappen naar een natuurlijke moestuin
      • Zelfstudie Cursussen
        • Mulchen
        • Zelfstudiecursus Permacultuur
      • Online Brochures
      • Tutorial Kruidenspiraal
        • Toegang
    • Cursussen
      • Praktische Jaarcursus Natuurlijk Tuinieren
      • Jaaropleiding Ecologisch Tuinieren en Permacultuur
      • Online Jaarcursus ‘Groenten Kweken’
        • Online gedeelte Jaarcursus 2020-2021
        • Online gedeelte Jaarcursus 2019-2020
      • Online Jaarcursus ‘Groenten Kweken voor gevorderden’
        • Online Cursus voor Gevorderden
    • Bronnen en hulpmiddelen
  • Contact
    • Wie ben ik?
    • Contact
    • Op zoek naar een lesgever?
    • Openingsuren hoevewinkel
  • Login
    • Account
    • Login
    • Leden Yggdrasil
You are here: Home / Educatie / Kleinfruit: Onderhoud, snoeien en verwerken

Kleinfruit: Onderhoud, snoeien en verwerken

Kleinfruit (rode bessen, braambessen, frambozen, jostabessen, zwarte bessen, aardbeien, …) zijn heel lekker, meestal gemakkelijk te kweken en nemen niet zo heel veel plaats in. Ook hebben ze allemaal verschillende belangrijke functies in de Natuurlijke Moestuin. Hieronder vindt enkele artikels over het kweken, snoeien, oogsten en verwerken, … van kleinfruit.

Natuurlijk valt er heel veel te vertellen over kleinfruit, indien u meer wilt weten over het snoeien kunt u best regelmatig bij onze activiteiten kijken. Wij geven jaarlijkse cursussen over het snoeien van kleinfruit.

Rode bessen planten, snoeien en oogsten

In permacultuur is er onenigheid over de kwestie: moet je snoeien of niet? In de natuur wordt niet gesnoeid is een vaak aangehaald argument. Maar in de praktijk blijkt dat er veel gesnoeid wordt in de natuur: konijnen, herten ... Daarnaast wil je aan je struiken ook een maximale opbrengst, in evenwicht met een lange levensduur van de plant. Juist snoeien is dus de opdracht.

rode-bessen
green-amphibian-garden-jewellery-gardening-shears-1042678-pxhere.com_

Het snoeien van aalbessen is ongeveer de moeilijkste snoei van kleinfruit die er is. Braambessen en frambozen zijn heel simpel te snoeien, zwarte bessen zijn nog net iets gemakkelijker dan rode bessen. Het is heel moeilijk om het overzicht te bewaren bij een struik die jaarlijks gesnoeid wordt, laat staan dat u een verwaarloosde struik moet gaan snoeien!

Recepten Voor Het Verwerken van Kleinfruit

In de zomer rijpt soms alle fruit ineens en heeft u op enkele weken tijd een overvloed aan fruit dat u niet uitgedeeld, laat staan opgegeten krijgt. Om toch niet alles te moeten laten hangen voor de vogels en zelf nog iets te hebben voor in de herfst en winter, kunt u dit fruit verwerken in confituur of gelei.

jam-4280941920
mulch-kleinfruit

Mulchen Onder Bessenstruiken Is Belangrijk!

Een bessenstruik wortelt heel oppervlakkig en haalt zijn voedingsstoffen en water uit de bovenste laag. Omdat deze bovenste laag in de zomer gemakkelijk kan uitdrogen, kan dit besval tot gevolg hebben. Om dit te voorkomen, moet u een mulchlaag aanbrengen. De mulch laat het regenwater goed door en houdt zelf een gedeelte vast.

© 2023 Yggdrasil BV · BE 0879.821.474
Algemene voorwaarden - Retourbeleid - Privacybeleid

×
Deze website en tools van derden gebruiken cookies die nodig zijn voor het functioneren en nodig zijn om uw ervaring te verbeteren. Door op de toestemmingsknop te klikken, gaat u ermee akkoord dat de site cookies gebruikt, verzamelt en / of opslaat. Bekijk bij twijfel het volledige privacy beleid:
Aanvaard cookies