Beschrijving
Natuurlijk tuinieren houdt onder andere in dat je niet systematisch alles verwijdert wat je niet zelf gezaaid hebt. Planten die je spontaan wil laten uitzaaien zoals dille, koriander, veldsla, ga je niet overal verwijderen. Je kent wellicht ook niet alle kiemplantjes die verschijnen. Veel van de onkruiden die spontaan opkomen zijn eetbaar en gezond. Die wil je wellicht, of een aantal ervan althans, laten uitgroeien. Sommige zijn eetbaar maar niet lekker, andere zijn niet giftig maar worden toch niet gegeten. Ten slotte zijn er een aantal die giftig zijn. Het is goed die te herkennen.
Uiteraard heb ik geen ervaring met de giftigheid en baseer ik mij daarvoor op de literatuur. De dosis bepaalt het gif en bij planten is die dosering meestal niet stabiel. Verschillende auteurs geven ook een verschillende kijk op gif, wat bij de ene heel giftig is, is volgens de andere licht giftig. Het is hoe dan ook het beste onderstaande planten niet inwendig te gebruiken.
Hierbij beschrijf ik een elftal giftige planten die het vaakst in de moestuin groeien zonder dat je die geplant of gezaaid hebt. Soms verschijnen ze ineens uit het niets.
Het zijn overwegend eenjarige planten. Dat is te wijten aan het feit dat een moestuin een pioniersbiotoop is. Doorlevende planten zijn vooral te vinden in de randen waar de bodem niet of nauwelijks verstoord wordt.
De volgende planten passeren de revue:
Eenjarigen:
- Doornappel
- Hondspeterselie
- Klein kruiskruid
- Kompassla
- Kroontjeskruid
- Rood guichelheil
- Stinkende gouwe
- Tuinbingelkruid
- Zwarte nachtschade
Doorlevende:
- Boterbloem
- Heggenrank