[mashshare]
Het eerste wat er op een nieuwe bouwgrond komt, is bijna altijd een huis. Niet lang daarna verschijnt er meestal een haag. De keuze van de haag beperkt zich meestal tot beuk, haagbeuk, een conifeer, taxus of klimop.
De belangrijkste functie van een haag is voor 99% van de mensen het afschermen van het zicht. Zeker in Vlaanderen hebben we de neiging om onze tuin af te schermen zodat niemand ziet hoe slordig hij er soms bij ligt 🙂 .
Over andere functies die een haag kan hebben wordt niet nagedacht, de meeste mensen beseffen waarschijnlijk niet eens dat zo’n levende afsluiting meerdere functies kàn hebben.
Zeker in een natuurlijke (moes)tuin kan je hagen voor allerlei functies aanwenden, je kan er door een goede planning veel extra voordelen uit halen.
Hieronder staan er 7 belangrijke op een rijtje.
1. Bescherming van planten
Onze groenten hebben dikwijls geen al te stevige bladeren en ondervinden al snel last van stevige wind. Zeker als het gaat over hevige windstoten kunnen planten tijdens bv. zomerse stormen behoorlijk wat schade oplopen.
En niet alleen planten hebben hier last van, ook omheiningen, tuinhuisjes, serres, …
Een ander nadeel van veel wind op je groentetuin is een beperktere groei. Uit onderzoek is gebleken dat planten die veel bewegen en wind hebben, minder groeien en dus kleiner blijven.
Een haag gaat de wind grotendeels omhoog leiden en zorgt ervoor dat je tuin gevrijwaard blijft van sterke wind. Wel is het belangrijk om een haag te zetten en geen muur. Een haag gaat de wind voor het grootste deel omhoog leiden maar wel gedeeltelijk doorlaten.
Een muur gaat alles omhoog leiden, waardoor er valwinden en wervelingen ontstaan net achter de muur waardoor er juist meer schade optreedt in je moestuin!
2. Verhogen van de temperatuur
Een haag gaat dus de wind afleiden, waardoor het warmer wordt in je tuin. Maar niet alleen wordt de wind afgeleid, de zon en warmte wordt ook beter gevangen en vastgehouden.
Zo kan je een micro-klimaat krijgen in je tuin waardoor het gemakkelijk enkele graden warmer kan zijn in het voor- en najaar en je zo dus je groeiseizoen kan verlengen.
Als je de opvolging van hagen en ligging van de hagen goed plant, kan je een warmtekring maken en zo met levende planten een echte warme plek creëren in je tuin.
3. Verlagen van de waterverdamping
Wind die over de bodem raast, voert constant waterdamp weg die dan moet worden aangevuld. Hierdoor kan de verdamping van de planten én de bodem stevig oplopen en gaat er een aanzienlijke hoeveelheid water verloren.
Als de wind wordt afgeblokt door de haag, dan gaat de verdamping van je planten drastisch naar beneden. Dit maakt een heel groot verschil in de zomer waar er dikwijls tijdelijke watertekorten zijn in droge periodes. Je planten gaan veel constanter groeien en geen last hebben van droogtestress.
Maar niet alleen je planten verdampen water, ook de bodem verliest constant vocht. Vocht dat je beter vasthoudt om aan je planten te geven, het blokkeren van de wind door een haag levert hierin een belangrijke bijdrage.
4. Mulch
Als je je moestuin het hele jaar door wilt bedekt houden met een dikke mulchlaag, dan ga je al gauw merken dat het vinden van voldoende materiaal niet evident is.
Een haag is hier een belangrijke bondgenoot!
Tijdens zijn groei in de lente, zomer en herfst moet de haag verschillende keren gesnoeid worden. Dit snoeisel kan je zo of verhakseld gebruiken op je bedden of paden.
In de herfst gaat het blad van de haag vallen en dit kan je dan weer oprapen en gebruiken om je bedden een winterse deken te geven.
5. Biodiversiteit in planten
In je haag kan je 1 soort zetten zoals beuk of taxus, maar je kan ook een diverse haag zetten zodat je veel verschillende soorten planten in je tuin krijgt. Zo kan je plantensoorten combineren zodat je op verschillende tijdstippen bloemen en vruchten in je tuin krijgt.
Enkele soorten die je kan gebruiken zijn sleedoorn, hazelaar, iep, wilde kardinaalsmuts, rode kornoelje, sporkehout, meidoorn, …
6. Diversiteit in dieren
In een haag komen er sowieso al verschillende soorten dieren voor. Maar als je naar een gemengde haag gaat, dan ga je nog veel meer soorten aantrekken. Doordat de bloesems en bessen verschillen, ga je andere soorten insecten en dieren aantrekken. De verschillende soorten struiken creëren verschillende omstandigheden waardoor er ook veel diverse soorten dieren en andere beestjes op af komen.
Een tip: plant telkens enkele meter met dezelfde soort planten aan. Je gaat pas een habitat creëren als je een stuk planten hebt van dezelfde soort. Wanneer je echt gaat mixen en elke 20 cm een andere soort gaat zetten, dan ga je omstandigheden vormen waarin weinig insecten en dieren een thuis vinden.
7. Bescherming tegen zon
De wortels van een haag groeien niet enkel onder de haag, maar ze gaan op zoek naar voeding en water in je tuin. Dit is soms een probleem als de haag dicht tegen je bedden staat, maar het heeft ook voordelen. Er zijn vele planten die eigenlijk niet zo zot zijn op de straffe zomerzon en dus baat hebben bij een beetje schaduw in de zomer.
Denk maar aan bessenstruiken, frambozen, sla, wortelen, ajuinen, koolsoorten, rapen, radijzen, …. Die vinden het juist aangenaam als de middagzon in de zomer wat gedempt wordt door een haag.
Ontwerp je tuin goed, plaats de haag op de juiste afstand en je groentetuin zal je meer dan dankbaar zijn!
Volledig?
Zijn er nog meer goede redenen om een haag te planten? Ben ik er enkele vergeten?
Help me dan en vul de lijst aan in de reacties hieronder 🙂 !
Foto: http://www.theanxiousgardener.com/
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
Peter says
Frank,
Grotendeels mee eens.
Wil je dan wel aangeven, hoe je tuin in te delen met hagen?
Hoogte- noord,zuid, west, oost?
goed weekend gewenst.
Peter
Goes
Frank Anrijs says
Ik denk niet dat het echt nodig is om een specifieke oriëntatie te hebben. Elke oriëntatie heeft zijn voordelen en nadelen.
Tijdens je planning moet je je hier bewust van zijn, maar daar stopt het ook.
Een haag die noord-zuid staat gaat een natte kant hebben en een droge. Een haag die oost-west staat gaat de koude oostenwind opvangen, maar gaat een donkere en zonnige zijde hebben.
Het hangt af wat de bedoeling is van de haag en hoe je tuin georiënteerd is hoe je je hagen aanlegt.
Ik denk dat er verschillende criteria zijn die belangrijker zijn dan de oriëntatie, maar je kan er natuurlijk ook rekening mee houden.
Maar ik vind de oriëntatie eerder iets bijkomstig dan een hoofdzaak 🙂 .
franske says
Hoikes , 2 jaar terug een haag geplant van fruitbomen , zoals appels en peren aan paar leidraden , en deze niet hoger dan 2 meter en 50 cm dik snoeien bij plaats gebrek en buren , pruimen gebruiken ook weinig plaats . Lijsterbes niet vergeten voor goudvinken en andere , daar deze door vogelkers overgroeid en bijna is verdwenen .
Groetjes franske
Ludo D'hoore says
Hagen hebben echter ook nadelen. Wegens te weinig luchtcirculatie (wind) kunt ge meer last hebben van schimmels. Bijv. op rozen, groenten, enz. Omdat alles niet zo vlug opdroogt. Maar als voordeel van hagen geldt ook: structuur in uw tuin zodat het in de winter geen kale vlakte wordt. Tip: laat ruimte vrij langs uw hagen en haagjes zodat ge er gemakkelijk langs kunt zonder planten plat te trappen. Spreek uit ervaring.
Fruitberg says
Dat een haag mooi is, misschien?…
Hier geen gemengde haag maar wel meerdere soorten hagen
Robbert Jan says
Onder puntje 4. (Mulch) staat dat een haag ieder jaar meermaals te snoeien is. Dat kan voor een strakke haag, maar in dat geval zijn er natuurlijk geen bloemen en bessen voor de insecten en vogels natuurlijk.
Léonne Willems says
Hoeveel ruimte laat ik best tussen haag en begin groentenbed?
Frank Anrijs says
Het hangt er een beetje vanaf maar ik denk dat een kleine meter in de meeste omstandigheden voldoende is.
Francine says
Weeral een goeie tip erbij.Dank u wel Frank.
We hebben verschillende zwarte bessen struiken geplant tussen dit, en 3 a 4 jaar geleden.De struiken staan aan de noord-west kant.Kunnen wij daar nu nog een haag van maken?Anders snoeien? en nieuwe plantjes tussen zetten?
De hoogte zal waarschijnlijk niet voldoende zijn,om de groenten tuin goed af te schermen denk ik!
Groetjes,Francine.
Mooie kerst met wolkjes warmte en de beste wensen voor een bijzonder jaar!
Werner en Francine.
Valeri Van Tendeloo says
Beste,
Wij zien heel graag natuurlijk gemengde hagen maar wij hebben een heel kleine tuin (180m2). Kan je zo’n haag smal houden (hoewel ze het mooiste bloeien als ze niet teveel gesnoeid worden dacht ik)? En voor ons ook heel belangrijk is zo’n haag blikdicht, ook in de winter?
Tine dré says
We hebben een grote, dikke taxushaag staan (die er al stond toen we het huis kochten heel wat jaren geleden); een mooie aanvulling op onze diverse tuin. Helaas net een probleem ontdekt: dopluis. Tips om die op een natuurlijke manier te bestrijden?
Joris Van Herrewegen says
Wat bedoel je hiermee? “Een tip: plant telkens enkele meter met dezelfde soort planten aan” Moet dat niet zijn: “plant telkens enkele meterS”? Voor de duidelijkheid denk ik hier aan 3 meters? Klopt dit?