Mijn ouders zijn in 1996 gestart met het project ‘Yggdrasil’ en hebben altijd geprobeerd om via rondleidingen, workshops, cursussen en lezingen mensen warm te maken voor een natuurlijke manier van tuinieren.
Omdat daden luider klinken dan woorden hebben ze geleidelijk een domein van 2 ha helemaal omgevormd tot een tuin waar iedereen een natuurlijke moestuin in de praktijk kan bekijken. Want je kunt wel veel lezen in boeken, maar zolang je het niet zelf gezien en gedaan hebt kun je moeilijk gaan vertellen aan andere mensen hoe het moet.
Uitbreiding
De tuin van Yggdrasil is ontworpen volgens de verschillende ontwerpprincipes en regels van natuurlijk tuinieren, al blijft het natuurlijk altijd een werk in uitvoering en is er een constant bijsturing nodig.
Eén van die bijsturingen die we dit jaar gaan doen is het uitbreiden van de soorten mulch die we gebruiken om onze groenten in te kweken. Vele jaren geleden is er gestart met bedden die compost kregen als mulch. Hierop kan zeer intensief aan voedsel kweken worden gedaan. Enkele jaren geleden zijn daar ook stukken bijgekomen die gemulchd zijn met stro.
Een nadeel hiervan is echter dat we zelf geen stro kweken en dit dus telkens van buitenaf moeten aanbrengen. Daarom gaan we vanaf dit jaar het kweekgedeelte uitbreiden met nog 2 andere soorten mulch, nl. houtsnippers en klaver.
De klaver wordt binnenkort ingezaaid en het is de bedoeling om vanaf volgend jaar groenten te kweken op dit terrein met als onderbegroeiing een permanente laag van klaver. Of dit helemaal gaat lukken zullen we in de volgende jaren merken.
Houtsnippers al mulch
Een groot nieuw stuk is momenteel bedekt met karton met daarop een dikke laag – ongeveer 10 cm – houtsnippers. De houtsnippers zijn afkomstig van het snoeiafval van onze houtkanten en worden op een speciale manier versnipperd. Onze versnipperaar hakt de takken niet in kleine stukjes zoals de meeste versnipperaars, maar werkt volgens het hakbijlprincipe. Hierdoor krijg je houtsnippers met een breed snijvlak en kunnen ze snel verteerd worden door de bodemorganismen.
Zo zijn deze snippers uitermate geschikt om als mulch te gebruiken. De vertering van de snippers gebeurt boven de grond zodat de verteringsorganismen niet met stikstof gaan lopen en de planten goed groeien. De organismen brengen de verteerde houtsnippers in de grond waar ze als voedsel dienen voor de planten. Verder houdt de mulchlaag de bodem onkruidvrij door ze af te sluiten van het licht en onkruidzaden kiemen slecht op de snippers omdat de bovenste laag snippers snel uitdroogt in de zon.
Het idee hiervoor heb ik afgekeken van deze video: Back to Eden.
Ik ben ervan overtuigd dat dit een goede en gemakkelijke manier is om groenten te kweken en ga uittesten of mijn overtuiging ook effectief in de praktijk is toe te passen. Duimen maar :-)!
Alles naast elkaar
Door verschillende systemen te gebruiken op het domein van Yggdrasil kunnen we vergelijken en zien wat werkt en wat niet werkt, wat de voor- en nadelen zijn van elk systeem. Ook kan u wanneer u naar een rondleiding, cursus of workshop komt zo ook voor uzelf uitmaken op welke manier u wilt werken, wat het beste bij uw tuin en manier van werken past.
Want uiteindelijk kunt u over al deze technieken veel lezen en bekijken op internet, maar zolang u het niet zelf doet, gaat u nooit weten of het werkt voor u of niet. Wanneer wij het al eens getest hebben en u het kunt bekijken dan wordt de stap om het zelf te proberen alweer een beetje kleiner.
En dat is de uiteindelijke bedoeling, niet?
Zijn er buiten deze 4 mulchsoorten – compost, stro, klaver, houtsnippers – nog anderen die onze aandacht verdienen? Laat het mij zeker weten hieronder in de reacties en wie weet proberen we ze in de volgende jaren ook uit!
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
Christine says
zeer inspireren en motiverend filmpke ; zelfs met al dat godgedoe…… Maar ik moet ergens paardemest of koeiemest vinden
Christine says
Vraagje Frank ,
ik ga binnenkort mijn gras verticuteren, kan het mos dienen als mulschlaag of zou dat te veel afsluiten?
merci ,
Frank Anrijs says
Dag Christine,
ik heb er zelf geen ervaring mee maar volgens mij kan je dit mos perfect gebruiken als mulch. Wanneer je een dikke laag legt, volg het dan goed op en open af en toe de laag. Zodra het begint te stinken en rotten zou ik het wel verwijderen. Dan is het een teken dat de laag te dik ligt.
Groeten,
Frank
PS: Als je het mos gebruikt als mulch, laat dan de resultaten weten :-), ben nieuwsgierig of het goed lukt of niet!
Miet Welkenhuyzen says
Dag Christine,
Twee jaar na je post zit ik met dezelfde vraag, nl of ik na het verticuteren het mos als mulchlaag kan gebruiken.
Heb je het uiteindelijk geprobeerd? En indien wel: is het meegevallen?
Alvast bedankt voor je reactie!
Peter says
Ik heb al 2 jaar mos gebruikt, in een laag van +/- 5cm dik. Omdat het mos van zichzelf al heel luchtig is zijn er geen problemen met verrotting geweest. Bijkomend voordeel is dat het in de schaduw van grotere planten (bv. kool) gewoon verder groeit en de bodem dus blijft bedekken.
Verder vinden de vogels het ook ideaal materiaal om naar insecten/wormen te zoeken, hierbij verluchten ze de moslaag nog wat extra.
Zeker een aanrader om volgend jaar op de tuin te kappen.
Guy Barré says
Ik heb er arvaring mee.
Een deel van het mos hergroeit als je al een laag mulch hebt. Natuurlijk afhankelijk van waar het terecht komt. In volle zon droogt het uit, logisch hé.
Maar wat in de schaduw van planten komt blijft soms groeien en zorgt als spons in je mulchlaag bij vochtig weer. Ik heb er dikwijls pissebedden en spingstaarten bij in de buurt gezien, nuttige insecten dus. Niet alles op dezelfde hoop kappen zou ik zeggen, maar verspreiden. Mos is nu eenmaal geen lastig onkruid.
marja says
Wij hebben een paardenfokkerij dus veel paardenmest dat wij normaal een jaar laten liggen en dan uitrijden over het land. Het is mest vermengd met stro en vlas. Kan ik dit ook gebruiken als mulchlaag over het karton?
Frank Anrijs says
Dag Marja,
in principe is het mogelijk, maar wij verkiezen om mest te composteren omdat het een ideale activator en verrijker is van de composthoop.
Vriendelijke groeten,
Frank
Lisette says
Weet iemand of het in deze tijd van het jaar (half januari) een goed idee is om een mulchlaag van houtsnippers aan te brengen op mijn tuin? Of zou het beter in een ander jaargetijde kunnen? Ik zou het graag nu nog doen in de hoop dat ik in het voorjaar dan gewoon aan de slag kan met zaaien. Groet, Lisette
Frank Anrijs says
Je kunt elk moment van het jaar mulchen.
Maar zaaien in houtsnippers zal niet gemakkelijk zijn in de eerste jaren. Er moet onder de snippers een goede verteerde laag (compost eigenlijk) gevormd worden waarin je kan zaaien.
Als je het nu doet op goede grond, dan kan je in het voorjaar zaaien door de snippers wat opzij te schuiven en zo wat plaats te maken.
Anita van Rijn says
Ik lees uiteenlopende verhalen over cacaodoppen als bodembedekking.
Voordelen van Cacaodoppen als bodembedekker in de tuin:
Sowieso leveren cacaodoppen schaduw op, wat onkruid tegenhoudt. Daarnaast zijn zij slakkenwerend, kattenwerend en leveren cacaodoppen bemesting voor de tuingrond. Ook houden zij vocht vast en zijn dus verdampingremmend.
Nadelen van Cacaodoppen als bodembedekker:
Helaas zijn er ook nogal wat nadelen bij het gebruik van cacaodoppen te melden. Een veel gehoorde klacht van gebruikers is dat cacaodoppen gemakkelijk schimmelen en verweren. Daarnaast waaien de cacaodoppen gemakkelijk weg bij iets hardere wind en worden glad bij regen.
In Ede NL is een cacaofabriek gevestigd die dit als restprodukt verkoopt en dat scheelt behoorlijk in de prijs t.o.v. tuincentra: bigbag van 1500 L = 1,5 m3 = € 75.
Goed voor een laag van 10 cm dik voor 15 m2. Stro is goedkoper.
En weet ook niet of cacaodoppen als mulch geschikt zijn.
Een mix van verschillende soorten mulch dan maar ?
Frank Anrijs says
Een mix van verschillende dingen is altijd het beste, maar het is ook belangrijk dat je lokale materialen gebruikt, liefst nog materialen die anders weggesmeten worden. Stro, bladeren, grasmaaisel, …
Cacaodoppen hebben een redelijk zware transportkost en zijn inderdaad niet echt het ideale mulchmateriaal. Ik zou eerder voor grasmaaisel en blad kiezen, houtsnippers zijn ook prima.
U kent de voor- en nadelen van cacaodoppen blijkbaar, ik weet zelf niet of het een goed mulchmateriaal is in de moestuin, ik heb het hiervoor nog nooit gebruikt. Ik weet wel dat het goed ruikt :-).