Het is momenteel het moment om je moestuin af te dekken voor de winter en de koude temperaturen die komen. Een laagje organisch materiaal doet wonderen voor je bodemleven en je bodem. Het zorgt voor voedsel en beschermt jouw helpers die hierdoor heel de winter doorwerken en je een rulle, mooie bodem geven in het voorjaar.
Het is ook het moment om een stuk tuin om te vormen tot moestuin, en dit kan je snel en eenvoudig doen door de bodem af te dekken met karton en mulchmateriaal.
Karton gebruiken
Een overwoekerd terrein of een grasveld kan je probleemloos omvormen zonder dat je de bovenste laag van je grond moet afgraven en wegvoeren of moet gaan maaien en frezen of spitten.
Want door de bovenste laag af te steken haal je heel vaak ook de dunne laag goede grond weg. Hierdoor haal je met het gras en de ongewenste begroeiing ook ineens de vruchtbare laag weg die je juist nodig hebt en wilt opbouwen. Het zet je dus een (grote) stap terug in de tijd.
De begroeiing plattrappen en bedekken met karton en dan een laag mulch erover werkt trouwens sneller dan afgraven en geeft een beter resultaat. De begroeiing die je plat trapt dient ineens als voedsel voor het bodemleven en zal behoorlijk snel verteerd en omgezet worden. Vaak zie je al gauw regenwormen die druk rondkruipen in deze zone. Licht het karton even op na enkele maanden en je wordt waarschijnlijk verrast door het resultaat.
Wanneer je nu afdekt met karton dan is de meeste begroeiing verteerd tegen het voorjaar en kan je in april beginnen met een nieuw stuk moestuin.
Maar moet je altijd afdekken?
Natuurlijk niet, er zijn vele omstandigheden waarbij het gebruik van karton niet nodig is. Het is niet omdat het vaak aangeraden wordt om een overwoekerd terrein of grasveld te ontginnen op deze manier dat het altijd op deze manier moet.
Het hangt soms af van de soort begroeiing, je moet afdekken met karton eigenlijk een beetje als laatste optie zien. Het is gemakkelijk en bespaart je tijd, maar je moet wel karton verzamelen en hier moet je hoogstwaarschijnlijk ook wat tijd en energie in steken. Ook blijft het altijd een discussie of karton nu wel of niet in een moestuin mag gebruikt worden: Karton in de tuin.
Bekijk de begroeiing en probeer in te schatten of het verwijderen hiervan redelijk eenvoudig is of een gigantische opgave 🙂 . Meestal valt het zelfs goed mee eens je bezig bent en ben je op enkele dagen klaar. Zeker een stuk grond dat tot een jaar of twee geleden nog regelmatig onderhouden werd kan je meestal eenvoudig opkuisen door het onkruid uit te trekken. Denk maar aan een overwoekerde moestuin of bloemenperk. De onkruiden die hierin staan zijn meestal nog niet echt breed en diep geworteld en kan je zonder al te veel moeite weg krijgen.
Luie tuinier in het voorjaar
Het voordeel hierbij is dat je je moestuin al kan beginnen aanleggen in de winterperiode. Je moet dan niet snel aan de slag in het voorjaar, je kan de luie tuinier spelen terwijl iedereen in die periode druk aan het spitten en wieden is! Een ander groot en ook belangrijk voordeel is dat je je compost dan ook al in het najaar op je bedden kan leggen.
Ik weet niet of je ooit al eens geprobeerd hebt om compost vast te krijgen in het voorjaar, maar dit is zowat de drukste periode van het jaar en de compostcentrales worden dan altijd overbevraagd en kunnen vaak niet volgen. Je komt dan op een wachtlijst terecht of je krijgt compost die geforceerd is en niet de tijd gekregen heeft om te rijpen. En dat is een catastrofe om je moestuin mee te beginnen: je plantjes gaan verbranden en je zaden gaan niet kiemen.
Veel beter is het om in het najaar compost te bestellen: je bent zowat de enige die nu bestelt, dus je krijgt je bestelling snel geleverd met compost van een betere kwaliteit. Je kan de compost open spreiden op je bedden en zo je bodemleven heel goed voeden gedurende de winter.
Want ook hier levert dit een extra voordeel op: compost is geconcentreerd organisch materiaal en is een soort fastfood voor je bodemleven. Het geeft een boost aan dit bodemvoedselweb en zorgt voor een snellere opstart en dus een sterk verbeterde bodem.
Droog wordt ideaal vochtig
Ook niet te vergeten: compost wordt normaal geproduceerd aan hoge temperaturen. In principe een temperatuur tegen de 70 graden, wat ervoor zorgt dat compost vaak heel droog is wanneer hij geleverd wordt. Compost kan heel veel water opnemen en zo een buffer vormen in droge periodes. Maar hiervoor moet hij wel eerst water opnemen en dat gaat niet vlot wanneer de compost heel droog is.
Wanneer de compost een hele winter op je moestuin ligt, dan heeft hij zich vol gezogen met water en is je tuin perfect gereed voor het komende groeiseizoen. Droge periodes in de lente, hete periodes in de zomer worden dan overbrugd zonder al te veel problemen. Zeker als je ook nog eens intensief gaat mulchen doorheen het jaar.
Dus het heeft soms echt wel voordelen om de iets moeilijkere weg te kiezen en het aanwezige onkruid toch manueel te verwijderen in plaats van direct met karton aan de slag te gaan 🙂 . Het bespaart je mogelijk heel veel stress en zorgen in het komende voorjaar!
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
Nele says
Hoe dik leg je die droge aangeleverde compost best?
Frank Anrijs says
Voor de allereerste keer leggen wij een laag van zo’n 10 – 12 cm. Heb je een goede bodem is dat voldoende, begin je op een zeer slechte bodem dan zal de meeste compost na een jaar de grond in getrokken zijn door het bodemleven.
Heb je al vele jaren een moestuin waarbij je al compost gebruikte, dan kan je zelfs starten met een laag van 6 – 8 cm.
Paul Bluemink says
Momenteel heb ik een discussie met de groenman van de gemeente. We mogen fruitbomen planten in een plantsoen en ik wil daarna de bodem afdekken met houtsnippers. Hij wil dit niet hebben omdat er zo te veel stikstof in de bodem komt waardoor er later brandnetels komen woekeren.
Volgens mij heeft hij het niet juist. Hout bevat geen stikstof.
Kun jij zijn vrees begrijpen?
Frank Anrijs says
Nee, meestal is de vrees juist omgekeerd. De meeste mensen willen geen houtsnippers gebruiken omdat ze denken dat er dan juist te weinig stikstof achterblijft voor de planten om te groeien.
Houtsnippers bevatten uiteraard wel enige stikstof, maar dit is in vergelijking met meststoffen en mulchmateriaal zoals gras heel weinig zoals je zelf al aangaf. Ik zou niet weten vanwaar deze gedachte komt, maar volgens mij is ze foutief.
Wij mulchen al jaren met houtsnippers en daar groeien geen brandnetels, het is een plek waar volgens een recent bodemonderzoek uit blijkt dat er zeker geen overschot aan stikstof zit.
Als de gemeente twijfelt over houtsnippers kan ze eventueel houtschors nemen, hier zit nog minder in en dit verteerd nog trager. Maar het is natuurlijk wel wat duurder 🙂
Geert says
Best Frank,
Als jij gaat mulchen met houtsnippers, hoeveel breng jij er dan op (in cm.) en gebruik je dan ook nog compost?
Ik kan momenteel namelijk aan heel veel houtsnippers komen.
Ben zeer benieuwd!
Groeten, Geert.
Maud says
En wat te denken van een laag compost, dan karton en vervolgens mulch (stro etc.)?
Ann says
Dat wordt soms ook gedaan. De logica erachter is: het voedsel (compost) zit zo vlak bij de organismen die het gaan opeten. Zo hebben ze niet de barrière van het karton te overbruggen. Morag Gamble (zie YouTube) doet het op die manier. Het karton en stro zijn dan samen de mulch die onkruid onderdrukt en verdamping van water tegen gaat.
Frank Anrijs says
Het kan inderdaad ook zo, maar we gebruiken de compost liever op de bedden. Wanneer je de compost overal gaat toedienen heb je meer nodig. Op zich niet slecht maar voor velen een te grote kost …
Maar je kan het zeker zo doen, zeker als je veel zelfgemaakte compost hebt.
Geert says
Hoi Frank,
Ik zou heel graag antwoord willen op mijn vraag een stukje hoger, als je dat wilt doen natuurlijk.
Alvast bedankt!
Hilde Tampère says
Beste,wij maken zelf compost,maar dit is niet genoeg voor de hele moestuin.Wij halen daarom compost op het plaatselijke containerpark,maar ik vraag me af of deze even goed is.
vriendelijke groet,
Hilde