Steenmeel wint aan bekendheid en belang en er zijn ondertussen al verschillende onderzoeken lopende in bv. Nederland. Met rede trouwens, want steenmeel is een goede natuurlijke oplossing in het verbeteren van onze uitgeputte landbouwbodems.
Maar niet enkel voor de boeren, ook in uw eigen tuin is steenmeel belangrijk. Hieronder volgen 8 redenen waarom u absoluut moet gebruik maken van steenmeel:
- Steenmeel van vulkanische mineralen stimuleert het bodemleven en trekt een grote variatie aan schimmels en bacteriën aan. En een rijk bodemleven vormt de basis van een goede Natuurlijke Moestuin!
s - Mycorrhizaschimmels zorgen voor een versnelde onttrekking en verdeling van de voedingsstoffen uit het steenmeel naar de planten.
s - Steenmeel bevat een rijke cocktail aan voedingsstoffen. Kunstmeststoffen bevatten maar enkele soorten voedingsstoffen- meestal kalium, stikstof, fosfor magnesium en calcium – waardoor de andere stoffen in de bodem uitgeput raken. Steenmeel bevat een heel breed spectrum zodat geen enkel element uitgeput raakt.
s - Overbemesting is onmogelijk, net zoals uitspoeling. De bodemorganismen breken enkel de mineralen af die gevraagd worden door de planten.
s - Opslag van CO2 in de bodem. Dit broeikasgas wordt actief vastgelegd in de bodem door het steenmeel. Volgens sommige wetenschappers zou een wereldwijde remineralisatie door steenmeel het hele CO2-probleem oplossen.
s - Steenmeel versterkt de planten en zorgt voor een grotere weerbaarheid tegen ziektes en plagen. De verhoogde samenwerking met mycorrhizaschimmels zorgt voor minder infectiemogelijkheden door ‘kwaadaardige’ schimmels. Ook zorgt de verhoogde aanwezigheid van silicium uit het steenmeel voor stevigere celwanden, wat de aanvallen van insecten aanzienlijk vermindert.
s - Steenmeel is veel energie-vriendelijker om te produceren dan kunstmest en is vrijwel onbeperkt aanwezig in de natuur. Nu is steenmeel reeds een bijproduct in steenmijnen.
s - Steenmeel levert mineraalrijke gewassen op die een positieve invloed hebben op de gezondheid van mens en dier.
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
van den bossche veronique says
Waar kan je steenmeel kopen? Zijn er kwaliteiten?In welke hoeveelheid aan te brengen?In welke periode? En hoeveel keer per jaar?Een heleboel vragen….
Ik woon in de Waalse Ardennen en vraag me ook af hoe je steenmeel vertaalt in het Frans?Poudre de pierre??
andy says
Ikzelf gebruik lavameel en bentoniet , uitstrooien over om het even welke plant die gevoeilig is voor luizen of andere beestjes , de beestjes zijn niet zot op het poeder en ze zullen snel andere oorden opzoeken .
Wel een waarschuwing : gebruik een maskertje zodat je het stof niet in ademt want het gaat heel diep in de longen ..de hoeveelheid :een hectare mais kan met gemak 170kg uit de bodem halen , maar dezelfde hectare heeft genoeg aan 37 gram van het spoorelement boor . dus mais heeft 4500 keer zoveel stikstof als boor nodig . de verhoudingen met andere mineralen en sporen zullen misschien wel anders zijn maar mineralen behoren niet tot de “belangrijkste voedingsbronnen” dus de verhoudingen zijn er ook best naar !
Frank Anrijs says
Dag Veronique,
2 adressen waar je gemakkelijk aan lavameel geraakt vindt u via volgende link: verkoop lavameel.
Er zijn verschillen in kwaliteiten, maar dan enkel tussen de soorten gesteentemeel. Lavameel en basaltmeel zijn het beste, gewoon gesteentemeel is iets minder mineralen divers en wordt meestal in een mengeling van verschillende soorten gesteenten gebruikt om een breed spectrum aan mineralen te hebben.
Ongeveer 100g/m² per jaar voldoende. Indien u wilt kunt u ook lavagruis toedienen in een grotere hoeveelheid. Dit is grover en wordt trager afgebroken en heeft een langere werking. U mag gerust meer geven dan 100g, overbemesten kan niet, schadelijke gevolgen van een bemesting met gesteentemeel zijn er niet. Wanneer u het toedient is onbelangrijk.
Hoe gesteentemeel in het Frans klinkt weet ik niet.
Alle vragen beantwoord? Of heeft u er nog? Stuur dan maar een mail en ik zal zo snel mogelijk antwoorden!
Groeten,
Frank
Pé says
Dag Veronique, Gesteentenmelen klinkt in het Frans ietwat culinair in mijn oren 🙂 , nl. “farines minerales”. Zo kennen ze bv “poudre de lave” “poudre de basalte” en “bentonite argile minérale”. Ook wij hebben al onze percelen alvast een gift lava geschonken en kijken nu uit naar de voedingsrijke oogst, als een vulkaanuitbartsting zo rijk.
Tom De Vlaminck says
Ik heb gewoon in de lokale aveve-winkel een zak van 25kg lavameel gevonden.
roger says
hallo Tom
goed om weten dat je dat vond in de Aveve-winkel.
maar hoeveel kost dan zo’n zak lavameel van 25kg
peter says
Ergens rond de 25 euro dacht ik.Wat ook leuk is , en die hebben ze ook in de AVEVE lava verstuiver van ROCKY . Kost 34 euro met 2kg lavameel erbij 🙂
marc Daelemans says
Frank,
Er is helemaal geen CO² – probleem!…
“Carbon is the building block for all life on earth. It provides all of the food and most the energy for the human race. Carbon dioxide is a tiny part of the atmosphere, (0,038%) yet it sustains all life on earth. It is NOT a pollutant. To be anti-carbon is to be anti-life and anti-human”. – Viv Forbes, Pasture Manager, Soil Scientist and Geologist
groetjes,
marc
Eddie says
Beste Marc,
Het probleem met jou redenering, is dat je geen rekening houd met kringlopen. Als de kringloop niet gesloten is, blijft de koolstof zich ophopen op een plaats waar het niet bruikbaar is. Voor alle “goede” stoffen bestaat er ook een “goed” evenwicht. Als de kringloop niet gesloten is, raakt het systeem uit evenwicht.
mvg, Eddie.
kim says
gesteentemeel zoals basaltmeel en lavameel is online ook te koop bij:
http://boerengoed.nu/?product_cat=meststoffen-en-gesteentemelen
ik ga het dit jaar ook maar eens proberen!
Irene says
Nu heb ik alle grond afgedekt voor de winter maar hoe strooi ik er dan lavameel op. Moet ik eerst de mulch weghalen, poeder strooien, mulch weer terug?
Frank Anrijs says
Ofwel over de mulch strooien, via neerslag komt het in de grond terecht.
Of zoals wij doen, bijgeven in het plantgat tijdens het planten van groenten of wanneer je ergens zaait, open strooien over de grond. Zo heb je na enkele seizoenen ook je volledige grond verrijkt met lavameel.
Irene says
Ja zo kan het natuurlijk ook!
Bedankt voor je tips.