Vorig jaar heb ik al eens een video gepost waarin uitgelegd werd dat bomen in een bos allemaal verbonden zijn. De wortels worden door bodemschimmels allemaal samengebracht tot 1 netwerk . Geen schimmels die slechte bedoelingen hebben, zoals de meeste tuinders automatisch aannemen, maar schimmels die de bomen via samenwerking helpen en beschermen.
Ik had daar toen niet echt verder over nagedacht – ik had mijn oogkleppen op 🙂 – maar in één van de video’s van de Universiteit van Nederland wordt er gepraat over een ‘Wood Wide Web’. De spreker gaat er verder op in en vertelt dat uit recent onderzoek is gebleken dat wanneer verschillende planten onderling verbonden zijn door schimmels (mycorrhiza) ze elkaar waarschuwen voor plagen.
Als proef had men op een plant enkele luizen gezet. Deze plant was door schimmeldraden verbonden met eenzelfde plant een stukje verderop. Na enige tijd werden er ook luizen op de 2de plant gezet, maar deze luizen lieten zich direct op de grond vallen en hadden geen zin in die specifieke plant. De plant was al gewaarschuwd door zijn ‘vriend’ en had al enkele verdedigingsmechanismen in gang gezet!
Waarom is dit belangrijk voor ons?
Ik kreeg direct zo’n eureka moment en er vielen weer enkele puzzelstukjes op hun plaats (spijtig genoeg van een hele grote puzzel :-)). Onze manier van combineren zorgt dat wij nauwelijks last hebben van plaaginsecten. Soms zit er wel eens een verdwaalde luis op een sla of vinden we enkele rupsjes op onze kolen, maar het blijft allemaal zeer beperkt en er is nauwelijks schade.
Veel mensen vinden dit onbegrijpelijk, wij leggen dan uit dat het een geheel is van maatregelen. Onder andere de manier van combineren, het aantrekken van natuurlijke vijanden, zaaien en planten in de juiste periode, muchen, ….
Maar dit voegt er weer een extra dimensie aan toe!
Op het einde van vorig jaar heb ik bij Marc Siepman in Gent de cursus Humisme gevolgd. Eén ding dat mij heel goed is bijgebleven was het verschil tussen goede en slechte bodemorganismen.
Het blijkt namelijk dat goede bodemorganismen meestal een pak groter zijn dan slechte. Wat ook verklaart waarom in een bodem met een slechte structuur de planten sneller last hebben van plagen en ziektes. Mycorrhiza (die schimmels die plantenwortels verbinden) kunnen zich veel moeilijker vestigen in een dichtgeslagen bodem met een slechte structuur.
In een bodem die niet gespit wordt, die niet betreden wordt, die veel organisch materiaal toegediend krijgt en die beschermd wordt door een mulchlaag, is er na enkele jaren een goede structuur. In zo’n bodem zijn er volop goede schimmels en andere bodemorganismen aanwezig.
Wanneer u dan onze manier van combineren (Schijnbare Chaos) toepast, waarbij planten altijd een stuk uit elkaar staan, dan gaan ze tijd krijgen om elkaar te waarschuwen.
Wanneer luizen dan op een plant zitten en lustig steken en zuigen, gaat deze plant de anderen rondom hem waarschuwen. Wanneer deze luizen zich dan willen verspreiden, gaan ze om te beginnen al veel moeite hebben om dezelfde gastplant te vinden, maar deze gaat ook al zijn verdediging hebben opgetrokken. Hierdoor gaat het praktisch onmogelijk worden voor de luizen om de plant aan te vallen.
U ziet het, de natuur kan u op werkelijk oneindig veel manieren helpen, en doet dat waarschijnlijk al! Aan ons om dit te begrijpen en de natuur niet tegen te werken in onze tuin maar deze juist te helpen 🙂
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht.
Brigitte Martens says
Aaah, wat is de natuur toch fantastisch ^^ !
mariella van gemeren says
heerlijk steeds die berichtjes die me weer herinneren aan het geniale spel van de natuur en hoe wij daar in de tuin gebruik van kunnen maken.
Dankjewel Frank!
Frank Anrijs says
Graag gedaan 🙂
Nowelja says
Wij hebben dat vroeger inderdaad bij bosbouwkunde gezien dat bomen in verbinding staan. Mijn frank is ook niet gevallen om in te zien dat als dit op grote (boom-)schaal gebeurt, dat dat dan ook op minischaal (kleinere planten) gebeurt… Bedankt voor de ‘missing’ link! 🙂
Frank Anrijs says
🙂