[mashshare]
Over bomen zijn al veel boeken geschreven, maar bijna allemaal gaan deze over anatomische kenmerken, uitzichten, soorten, … Over de manier waarop deze bomen samenleven, samenwerken en zelfs hun ouderen ondersteunen vind je zelden informatie.
Er is heel veel geweten over bomen, maar ook nog heel veel onbekend. En de kennis die er is over bomen is meestal heel versnipperd en vooral onderwezen aan houtvesters en boswachters.
Maar soms komt er een klein meesterwerk bovendrijven, en dat wordt dan ook direct zo (h)erkend. En wanneer het dan ook nog eens over bomen gaat is het helemaal perfect 🙂 : Het verborgen leven van bomen.
Pratende, denkende, voelende en ruikende bomen?
Als je dit leest dan ga je al direct denken dat het boek heel zweverig is, dat er elfjes en kabouters in voorkomen en het absoluut niet de moeite is voor een rationeel denkend persoon.
Maar niets is minder waar! Het gaat inderdaad over bomen die kunnen ruiken en die elkaar waarschuwen via chemische stoffen in de lucht. En dat is al lang bewezen! Dat gebeurt trouwens ook bij groenteplanten, … Daarbij komt nog de uitleg waarom mensen ontspannen in een bos. In een bos dat natuurlijk is ontstaan en waar de bomen gezond zijn worden weinig chemische stoffen in het rond gestuurd.
In een bos dat niet goed groeit, dat op een slechte bodem staat en waar plagen en ziektes aanwezig zijn, is de lucht doordrenkt van chemische noodoproepen. De bomen vangen deze noodsignalen op, maar ook wij kunnen deze onbewust opvangen. In een bos dat gezond is, waar weinig noodsignalen rondvliegen, voelen mensen zich ontspannen en rustig.
En zo gaat het het hele boek verder. Boomwortels kunnen zo bv. het onderscheid maken tussen wortels van hun eigen soort en die van andere boomsoorten. Met eigen wortels vormen ze vergroeiingen zodat er een uitwisseling is van voedingsstoffen. Zo kunnen bomen die tijdelijk problemen hebben, geholpen worden door hun ‘broers en zussen’. Nadat ze een moeilijke periode hebben overwonnen, kunnen zij op hun beurt weer anderen helpen.
Deze verbindingen zijn er trouwens enkel in natuurlijke bossen, niet in boomplantages!
Doorheen het hele boek
Zo worden er doorheen het hele boek allerlei zaken uitgelegd: de winterslaap, de bouw van een loofboom tegenover die van een naaldboom, hoe een bos ontstaat, de strijd tegen ziektes, waarom een boom soms uitloopt op zijn stam, …
Altijd logisch, heel vlot geschreven en wetenschappelijk onderbouwd.
Al deze nieuwe inzichten zorgen dat je toch anders kijkt naar bomen langs de straat, als je in een bos komt of wanneer je die paar fruitbomen in je eigen tuin ziet groeien. Of wanneer je een minister hoort zeggen dat het misschien raar klinkt maar dat elke boom de functie heeft om gekapt te worden. Misschien eens nuttig dat zo iemand eens een fatsoenlijk boek leest 🙂 .
Aanrader
Het boek leest heel vlot en blijft altijd interessant, het was uit voor ik het wist 🙂 . Het boek vind je hier: Het verborgen leven van bomen.
Als je nog twijfelt, hieronder staan nog 2 video’s waar de schrijver vertelt over de inhoud van zijn boek. De langste video is wel in het Duits.
De Duitse video
https://youtu.be/T4-YcVj_nqk
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
Bart says
Dag Frank,
Ik treed je helemaal bij : een bijzonder boeiend boek.
Als mensen anders naar de dingen gaan kijken, veranderen de dingen die ze zien, zo las ik recentelijk nog. Dit boek , het verborgen leven van bomen heeft dat vermogen. Hopelijk wordt het actief in scholen , bibliotheken opgepikt. Groeten, bart
Lea says
“Het verborgen leven van bomen” door Peter Wohlleben en ook Colin Tudge, https://www.bol.com/nl/p/vantoen-nu-het-verborgen-leven-van-bomen/1001004002814234/. En ondertussen wordt er volop gekapt in het oerbos Białowieża in Polen. http://ilovebialowieza.com/
Corthouts Karin says
Ik vind dit ook een zeer goed boek en zou het aan de mensen van bos en groen willen geven. Nu duid de boswachter de bomen die moeten gekapt worden aan met als maatstaf wat ze opbrengen en niet welke waarde deze boom heeft. ( eigen woorden van de boswachter).
Belia van den Berg says
Hoi Frank,
Dit lijkt me een heel interessant boek. Dank voor de tip!! Wij weten immers zo weinig van hoe bomen (of planten in het algemeen) met elkaar communiceren, dat we ook niet weten wat we met ons handelen onbedoeld doen.
Toen ik het boek opzocht op de website van de verkoper, zag ik dat er eerder een boek met precies dezelfde titel is verschenen, geschreven door Colin Tudge. Ken jij dat boek van Tudge ook? (Eerlijk gezegd lijkt mij het boek van Tudge beter onderbouwd, maar dat baseer ik alleen maar op het filmpje van Wohlleben en de recensie van het boek van Tudge.)
Ik wil een van beide gaan lezen, hoor graag even hoe jij naar beide boeken kijkt.
Alvast dank!
Belia
Frank Anrijs says
Ik heb het boek van Colin Tudge ook gelezen maar het is een heel ander boek.
Het is veel breder en diepgaander en leest ook iets moeilijker. Het boek van Peter leest veel vlotter, is toegankelijker en zou ik als eerste aanraden.
Nadien is er altijd de optie om meer te leren en kan je het dikke boek van Tudge lezen.
Belia says
Ha Frank, dank voor je uitleg.
Zijn de boeken aanvullend op elkaar? Zo ja, dan overweeg ik ze beide te bestellen. Ben net gestopt met officieel werk, dus heb volop tijd. En ik ben bioloog van huis uit, dus wellicht dat het diepgaande van Tudge me ook wel trekt… Kan ik er altijd weer een van beide doorgeven 🙂
Alvast weer dank!
Belia
ber says
hoi,
ook ik ben hier bijzonder blij mee, ik vraag me al jaren af hoe een boom zich voelt als hij (of zij) gekapt wordt, waarom een boom op een mooie zomerdag heel anders oogt dan op een druilerige regendag (maar dat zal wel de lichtinval zijn). Ik ben ervan overtuigd dat alles wat beweegt ook leeft dus ook bloemen, planten, struiken en bomen. Hoe wij als mens in dit plaatje passen weet ik niet maar dat de mens oorzaak is van veel ellende weet ik wel. Dikwijls denk ik dat wij (de mensen) een verkeerde mutatie zijn van een bepaalde apensoort en dat wij ook de oorzaak zijn van de teloorgang van de wereld zoals wij die kennen. Maar van de andere kant zijn we ondertussen wel met 7 miljard op deze aardkloot en willen we allemaal ons plaatsje hebben. Ik mag er niet teveel op ingaan anders wordt ik zwartgallig en da’s ook niet goed.
groetjes
wouter says
Inderdaad een prachtig boek. Het heeft ook mijn kijk op bomen en de natuur in het algemeen enorm verbreed.
Wouter
Josefine says
Dag Frank, dit boek lijkt me inderdaad heel interessant. Ik heb wel enkele Nederlandstalige boeken over bomen die net als dit ook gaan over communicatie bij bomen: Maaike Kooistra schreef er twee: ‘Ontmoetingen met bomen’ (Kosmos-Z&K, 1998), en werkt een en ander verder uit in ‘De kracht van bomen’ (Servire, 2003). Zij is Senior wetenschappelijk onderzoeker, haar betoog is wetenschappelijk onderbouwd! Een ander interessant boek op dat gebied (maar niet over bomen alleen) is ‘In resonantie met de natuur’ van Hans Andeweg (Kosmos-Z&K, 1999, 2de dr. 2001), die beschrijft hoe hij aangetast natuurgebied weer gezond maakt door energetische behandeling. Allemaal interessante lectuur!
Corthouts Karin says
M. Kooistra geeft hier ook een cursus rond, wel in Nederland.
Josefine says
dankjewel Karin, het is al een tijd geleden dat ik nog op haar website keek. Maar nu staat er enkel nog een cursus van maart 2015. Maar ik kan het in het oog houden, lijkt me wel leuk om te doen. Groetjes
Corthouts Karin says
Dat zou ergens in oktober komen.
Karin says
Ik heb bericht gekregen dat de cursus vast ligt. Het is zeker de moeite waard om dit eens op hun website te lezen. Maja Kooistra heeft ruim 40 jaar wetenschappelijk onderzoek gedaan en werkte bij het ministerie van landbouw in Nederland, dus geen zweverig gedoe.
Plaats: Lijster en de Vink, Langbroekerdijk A13, 3947 BC Langbroek (Utrecht)
Data: 15 oktober, 5 en 19 november 2016
Tijden: 10 – 17.15 uur
Aantal deelnemers: 12 – 20 personen
Kosten: inclusief al of niet vegetarische lunch, koffie en thee – € 315,00
Inlichtingen: Yvonne Kruseman, tel. 0343-597395, mail: Yvonne@lijsterendevink.nl,
http://www.lijsterendevink.nl ; Maja Kooistra, mail: info@bomen.org, http://www.bomen.org
Inschrijven: Maja Kooistra of Yvonne Kruseman