[mashshare]
Onlangs was ik met iemand aan het praten over zijn moestuin en het zelf kweken van groenten. Hij vertelde mij dat hij dat ‘permacultuurding’ had geprobeerd maar dat het toch niet goed gegaan was. Hij had heel veel compost op zijn grond aangebracht en zijn groenten waren enorm gegroeid. Heel grote bloemkolen, dikke preien, broccoli van 1 kg …
Hij vertrouwde het niet dat alles zo hard gegroeid was en het probleem lag bij de compost volgens hem. Daar moest iets inzitten wat ervoor zorgde dat alles zo extreem groeide.
Een probleem?
Mijn allereerste opmerking was dat de meeste tuiniers het juist goed vinden als al hun groenten groot en dik worden 🙂 . Daarna vroeg ik hem welke compost hij had gebruikt. ‘Gewoon gft-compost van het containerpark, compost die je gratis kon afhalen’ was het antwoord.
En dat is hoogstwaarschijnlijk de oorzaak voor de sterke groei van de groenten. Gft-compost wordt gemaakt met veel groen materiaal en bevat na compostering nog hoge waardes aan stikstof. Stikstof is de groeimotor van planten en zorgt voor een explosieve groei wanneer het in grote hoeveelheden aanwezig is.
is dit slecht? Ja en nee. Op zich kan dit niet veel kwaad, maar er kunnen wel allerlei problemen opduiken.
Je groenten gaan zeer sterk groeien maar de verhouding tussen stikstof en de andere noodzakelijke mineralen is niet correct. Het kan een oorzaak zijn van plagen en ziektes.
Een ander nadeel van het gebruik van deze soort compost, is dat in het begin kleine zaailingen en jong plantgoed misschien kapot gaan door deze hoge gehaltes aan stikstof. Zeker wanneer je de compost vers gaat halen en direct gebruikt om in te planten is de kans groot dat je jonge planten niet gaan overleven.
Maar jij raadt compost aan?
Ik raad inderdaad het gebruik van compost sterk aan, maar wel groencompost. Deze compost heeft als startmateriaal voornamelijk houtig materiaal en bevat veel minder stikstof eens hij klaar is. Je gaat hiermee nooit een overmatige, snelle groei krijgen, ook gaan je planten niet snel last ondervinden.
Toch moet je ook bij deze compost oppassen! Want heel vaak wordt compost die je afhaalt of die geleverd wordt te snel verkocht. De laatste fase, het narijpen, van compostering vraagt veel tijd en is belangrijk, maar wordt vaak overgeslagen. Het narijpen van de compost zorgt ervoor dat alle omzettingsprocessen zijn afgelopen. Hierdoor krijg je geen verbranding van je planten en groeit alles goed.
Een goede oplossing hiervoor is je compost nu al bestellen en deze ofwel op een hoop te laten liggen doorheen de winter of hem nu al open te spreiden op je bedden.
De komende maanden gaat hij zich dan volzuigen met water en rijpt hij goed na. In het voorjaar heb je dan een bodem die al een enandzervan de compost heeft opgenomen. Daarbovenop ligt dan nog een laag perfecte compost waar je direct in planten en zaaien 🙂 .
Dus …
Bestel je compost nu en kijk of je groencompost kan vinden. Uiteindelijk is alle compost goed, indien je hem de tijd geeft om na te rijpen. Maar door het verhaal met de te grote hoeveelheden stikstof in de gft-compost gaat mijn voorkeur altijd uit naar groencompost.
Volgende Stap?
Wilt je meer weten over mijn nieuwe boek dat binnenkort verschijnt? Hier vind je alle informatie: Boek Natuurlijke Moestuin
Geert says
Beste Frank,
Ik heb nu alle bedden bedekt met een flinke mulchlaag van blad en houtsnippers, als ik nu groencompost over de bedden uit wil strooien moet ik dan eerst weer de mulchlaag weghalen… of kan de compost daar nog overheen gebracht worden.
Frank Anrijs says
Het is niet de bedoeling dat je compost over een mulchlaag gaat aanbrengen. Je kan nu best wachten tot de mulchlaag grotendeels verteerd is en in het voorjaar een laag compost aanbrengen.
armand says
Beste,
Even verduidelijken dat wat je schrijft zeer juist is waar het groencompost betreft. Echter GFT compost heeft niet alleen meer Stikstof (12 tegen 7) maar vooral meer Fosfor (7 tegen 2.8) en ook meer Kalium en meer mineralen. Voor GFT compost is het dus nog belangrijker dat deze goed rijp is voor je hem gebruikt. Nog een weetje; de koolstof stikstof verhouding is bij GFT compost lager dan bij groencompost. Dus gebruik zeker compost, zowel gft als groen maar zorg dat hij goed kon afrijpen.
Frank Anrijs says
Bedankt voor de extra verduidelijking 🙂
Zdeno van Dolen says
Waar bestaat groencompost precies uit en hoe maken we dat zelf?
Wat mag er wel in en wat absoluut niet?