Composteren is iets dat echt thuis hoort in een kringlooptuin, in een tuin waar u probeert om alle afval te hergebruiken. Alle overschotten uit de keuken, alle oogstresten, alles uit het kippenhok, … u kunt het eenvoudig omvormen tot een zeer waardevol product dat u perfect kunt gebruiken om uw bodem te verbeteren, als mulch, …
Toch eindigt deze nobele activiteit dikwijls met een stinkende brij waar niemand iets aan heeft. Nochtans gaat composteren in de natuur vanzelf! Blad valt van de bomen, wordt op de grond verwerkt door het bodemleven en wat achter blijft is een dikke laag humus.
Om u een beetje op weg te helpen, heb ik een video waar enkele tips in komen om uw eigen composteringspoging te laten slagen :-).
Video over composteren
Juni is de composteringsmaand bij uitstek, dus nu is het het moment om te beginnen. In de video bekijken we de verschillende stappen.
Bent u geïnteresseerd in een uitgebreidere uitleg? Wilt u graag zelf compost maken, maar lukt het niet? Wilt u graag in de praktijk eens samen met anderen enkele composthopen opzetten?
Wij hebben nog enkele plaatsen vrij in de komende workshop composteren. Als u er wilt bijzijn, aarzel dan niet te lang: Ik wil (leren) composteren :-).
PS: Na een dikke 2 dagen staat de temperatuur op 36°C. Dat is nog maar een stijging van 16 graden maar de volgende paar dagen komt daar minstens zoveel bij!
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
Cissy says
Het klinkt vreemd als je zegt dat er enerzijds niet gauw genoeg water bijgevoegd kan worden…. en dan de composthoop afgedekt gaat worden ivm tegenhouden van de regen..?
Frank Anrijs says
Wij voegen in het begin veel water toe zodat alles goed nat is. De materialen hebben nog structuur waardoor het teveel doorspoelt.
Eens de compostering volop op gang is, dan gaat er veel structuur verloren en warmt de hoop op. Vocht is er voldoende dus moet er geen extra zijn. Regent het nu veel dan gaat de hoop afkoelen en het water gaat de bovenste laag te nat maken.
Wij proberen onze compostering een beetje te controleren en dekken daarom de bakken af. De hoop begint met de optimale vochtigheidsgraad en behoudt deze doorheen het composteringsproces.
Laat je de regen een rol spelen dan kan je een heel ander verhaal krijgen. Bv. in een heel natte periode waardoor het composteringsproces helemaal kan stilvallen.
Thomas Van Roy says
Ik heb een compostvat staan. Deze was half verteerd. Ik heb hem 2 à 3 weken geleden eens leeggemaakt en opnieuw opgezet, met al het materiaal door elkaar. Hij wordt nu precies niet echt warm. Hoe weet ik nu of het proces goed bezig is of niet?
franske says
Hoi met franske
Deze in lagen van ong. 7 cm met telkens ong. 5 cm vers gras maaisel ertussen terug opzetten , en dan een weck thermometer ( inmaakketel ) erin steken , eerst met bezemsteel een gat langs zij dan in dat gat de thermometer tot op 3 cm , Daarop zie je dan na het terug uittrekken de temp. hoe hoger hoe beter .
groetjes franske
Lambert Theunissen says
Hallo Frank,
Ik ben alweer wat slimmer geworden, maar …
wat voor thermometer gebruiken jullie eigenlijk en is die makkelijk verkrijgbaar?
Hoe werkt het alternatief … met de koperen buis?
Alvast bedankt
Lambert
Andyvp says
Frank ,
Pas enkele weken geleden was ik te gast bij Marc Verhofstede .www.bio-compost.be op een rondleiding . Marc maakt het ook heel eenvoudig , ik schat dezelfde verhoudingen zoals bij u (groen,bruin,en rundermest) maar daarop een laag van 10% leem of klei . De leem zorgt voor een buffer ivm de temperatuur waar het zo makkelijk mis kan mee gaan . Het geheel wordt gemengd en daar bovenop een ademend compostdoek .
Als ik het goed verstaan heb doet groen materiaal in een wachthoop een hele hoop giftige broeikasgassen ontsnappen alsmede de nodige voedingsstoffen wat ook niet de bedoeling kan zijn .
Ik heb het voorbeeld gezien hoe hij groen materiaal inkuilt om zo het proces stil te leggen en toch nog nadien alles te kunnen gebruiken wat er oorspronkelijk in zat .
Graag je mening hierover ?
ray says
het wil niet echt lukken met mijn hoop van stro, bladeren en GFT. in eerste instantie warmde de hoop niet op, ook niet nadat ik plaggen van een rokende hoop had toegevoegd. pas toen ik paardenmest had toegevoegd, liep de temperatuur op tot zo’n 40-45C. echter, na het omzetten koelde de hoop alleen maar af. het materiaal is bij lange na nog niet verteerd.
wat nu?
Marie says
Beste Frank,
Ik heb in december jouw boek in voorverkoop gekocht.
Het is een fantastisch boek. Nu heb ik ook het gedeelte gelezen over het gebruik van 12 cm groencompost dat jullie doen bij het aanleggen van nieuwe bedden. Ik heb een site gevonden met kwalitatieve soorten compost maar ik weet niet goed welke ik moet kiezen.
Dit zijn de 3 mogelijkheden:
– combinatie van groencompost, schimmeldom- en wormen-compost
– alleen groencompost
– schimmel compost
Ik wil het dus zoals jullie gebruiken om 12 cm op mijn bedden te leggen en daar in te planten en zaaien.
Alvast hartelijk bedankt! Ik kijk uit naar een antwoord.
Groetjes,
Marie