Ik gebruik geen groenbemester, om de simpele reden dat het niet past in ons systeem van werken. Door onze manier van combineren – Schijnbare Chaos – hebben we nooit een grote vrije ruimte, dus ook geen plaats om een groenbemester in te zaaien.
En hebben we dus ook nooit het probleem dat een groenbemester na de winter moet ingewerkt worden. Nu hoor ik u denken, er zijn ook groenbemesters die kapotvriezen en niet moeten ingewerkt worden.
Wel, ik ben er zeker van dat de afgelopen zachte winters geen uitzondering waren en dat er nog wel winters zullen volgen waarin het nauwelijks vriest. En dan heb je dus met groenbemesters een groot probleem 🙂 . Ik krijg meermaals de vraag in mijn mailbox hoe wij te werk gaan bij groenbemesters die na de winter niet zijn verdwenen.
Kan ik dus niet op antwoorden!
Maar de voordelen die je hebt met werken zoals wij doen, dus veel mulchen, heb je ook grotendeels met groenbemesters. Dus daarom verander ik de titel naar: De 6 voordelen van mulchen 🙂 .
1. Voorkom erosie
Doordat de bodem bedekt is met plantenmateriaal, is hij ook beschermd tegen wind en regen. De bodem gaat niet wegspoelen bij zware regenval, en de wind gaat geen grond wegwaaien bij langdurige droogte.
Dit gebeurt veel als je op een gangbare manier werkt en hierdoor verlies je je vruchtbare bovenste grondlaag.
Leg een dikke laag mulch, en je bodem blijft piekfijn in orde!
2. Verbeter je bodemstructuur
De mulch is vergelijkbaar met een strooisellaag in het bos. Alles ligt bovenop de bodem en wordt geleidelijk door het bodemleven omgezet en de grond ingetrokken. Het bodemleven zorgt voor je bodemstructuur en hoe meer je je bodemleven voedt, hoe beter je bodemstructuur gaat worden.
De laag mulch vormt ook een fysieke bescherming. Ze dempt de kracht van de regendruppels waardoor je grond niet dichtslaagt en toegankelijk blijft voor luchtuitwisseling.
Teveel CO2 en te weinig zuurstof in de bodem is immers heel slecht voor je planten en je bodemorganismen!
3. Organisch materiaal
Een bodem kun je enkel verbeteren door organisch materiaal toe te voegen. Het organische materiaal is voedsel voor het bodemleven, geeft voedingsstoffen aan de bodem, helpt water vasthouden en verbetert zo onrechtstreeks de bodemstructuur.
Het gebruik van mulch het jaar rond is de enige manier om je bodem vruchtbaar te houden zonder extra toevoeging van meststoffen, gieren en andere brouwsels. Het is de natuurlijke manier van werken, die succesvol is gebleken in de voorbije miljoenen jaren 🙂 .
4. Onderdruk onkruid
De mulch sluit de grond af van licht, waardoor onkruid geen kans krijgt om te groeien en zaad geen kans krijgt om te kiemen.
Het gebruik van mulch is een ideale manier om overgroeide terreinen op te kuisen (samen met karton) en om veel werk te besparen in je tuin.
Als je de natuurlijke cyclus van mulchen uit de natuur volgt, dan ga je intensief mulchen in het najaar en dan is de meeste mulch verteerd tegen het voorjaar.
De bodem komt dan een beetje vrij zodat je plaats hebt om te zaaien en planten. Tegen dat het seizoen goed begint en de onkruidgroei op gang komt, leg je een nieuwe laag mulch zodat onkruidgroei beperkt blijft!
5. Voedingsstoffen
De planten die je gebruikt als mulch kunnen best divers zijn. Enkele goede voorbeelden zijn bladeren, gras, smeerwortel, engelwortel, zuring, oogstresten, …
Hoe diverser de samenstelling van je mulchmateriaal, hoe diverser het aanbod aan voedingsstoffen. Probeer zeker altijd enkel mijnplanten zoals zuring en smeerwortel te gebruiken, zij halen veel voedingsstoffen diep uit de bodem, onbereikbaar voor de meeste andere planten.
Wanneer je met deze planten mulcht, maak je de voedingsstoffen beschikbaar voor je groenteplanten.
6. Minder werk
Het aanbrengen van mulch is op zich veel werk, maar het levert wel enorm veel op. Eens je bedden bedekt zijn met een dikke laag mulch, moet je eigenlijk enkel nog planten en oogsten. Hier en daar komt er nog een beetje onkruid door maar dat is niet te vergelijken met wat er opkomt op onbedekte grond.
Als je goed mulcht, valt spitten compleet weg. Ook hakken is verleden tijd. Denk eens aan al die uren die je zo uitspaart!
In het voorjaar moet je niet beginnen met opkuisen. Je bedden hebben door de dikke laag uit het najaar een ideale structuur, er is geen onkruid te bekennen. Je kan gewoon beginnen planten en zaaien zonder enige voorbereiding 🙂 .
Heb ik enkele voordelen vergeten? heb jij nog suggesties? Zet ze even in de reacties hieronder, dan kan iedereen er van genieten 🙂 !
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
Pé says
Geweldige invalshoek Frank 🙂 en helemaal juist ook !
Tim Hannes says
Ik merk toch op dat tuiniers die vroeger op de traditionele manier werkten nu stilletjes aan overschakelen naar groenbemesters. Dat is nog steeds vele malen beter dan bedden , meer dan een half jaar lang, bloot te laten liggen. Ook op grotere schaal , op de velden van boeren, zie je meer en meer groenbemesters.
Op kleine schaal , in moestuinen , is mulchen natuurlijk het beste. Vooral voordeel nr 6 vind ik belangrijk. Minder werk , meer voordelen. 🙂
Frank Anrijs says
Uiteraard is het gebruik van groenbemesters veel beter als niets, en voor sommige mensen in hun eigen systeem zelfs beter als mulchen.
Maar bij onze manier van werken is mulch onmisbaar en lukt het niet om groenbemesters te gebruiken.
En idd, nr 6 is heel belangrijk 🙂 .
bertine says
In mijn (volks)tuin staan drie Leylandii en nog twee andere naaldbomen.
Erfenis voorgangers. Ik heb het advies gekregen om ze weg te halen, voordat ze daarvoor echt te groot zijn. De grond eronder is kaal, met op sommige plekken sieraardbeien. Kan ik het coniferengroen gebruiken om te mulchen, plus eventueel brandnetelgroen (staat aangrenzend op gemeentegrond) en takken van bramen? Kan er ook halfvergane compost uit twee compostvaten op doen. Heeft afdekken met karton in dit geval ook zin? Ik realiseer me dat dit ook tijd nodig heeft. Wat zijn de mogelijkheden voor (tijdelijke) beplanting in het voorjaar? Wil niet teveel mulchmateriaal uit het andere deel van de tuin gebruiken want dat heeft zelf aanvulling nodig.
johanna says
echt fijn al die steuntjes in de rug!!!!
dank je wel.
johanna
johanna says
oh ja…..over houtsnippers als mulch.
las eens als je daar te veel van mulcht op je groentebed, dat je het seizoen daarna, weinig opbrengst hebt in je moestuin, omdat die bodem veel energie moet gebruiken om die houtsnippers te kunnen verteren.
is dat waar?
johanna
johanna.
Frank Anrijs says
Het is juist omgekeerd 🙂 .
Als je bovenop de bodem mulcht, dan geeft het juist energie aan de bodem en gaat je opbrengst juist groter zijn in het volgende jaar.
Als je je mulchmateriaal onderwerkt, dan heb je inderdaad een probleem.
Wij gebruiken al 18 jaar oppervlakte mulch (waaronder houtsnippers) en onze opbrengst stijgt elk jaar.
johanna says
ah…. dat is het punt.
niet onderharken , maar een dikke laag boven op houden:
‘oppervlakte mulchen’ dus zoals jij dat noemt.
dank je voor je antwoord!
ben ik blij mee.
johanna
Daniël says
Het is nu al stilletjes bezig met het vallen van de bladeren van de walnoot. Maar het grootste pak moet natuurlijk nog vallen. Dat zijn van die stevige grote bladeren. Volgens het schijnt zou uit die bladeren Juglon komen, wat het kiemen van andere planten zou afremmen ?.
Zou ik die ook kunnen gebruiken als mulsch, ik heb ze zelfs al gebruikt, maar dan eerst met de grasmaaier er over gereden, dat alles wat kleinder was en dan vermengd met gazongras. Hopelijk heb ik daar niets verkeerd mee gedaan?
Frank Anrijs says
Over deze stof die uit de bladeren van een notenboom komen wordt veel verkeerde informatie verspreid.
Om te beginnen zijn het vooral planten van de Rosaceae familie die hier last van hebben: Appelen, rozen, aardbei, …
Geen groenten dus, weg probleem voor de moestuin.
Daarnaast komt deze stof slechts beperkt voor in de Europese soorten.
Je kan dus met een gerust hart zoveel notenbladeren gebruiken en versnipperen als je wilt om op je bedden te leggen. Je gaat geen enkel probleem ondervinden 🙂 .
Daniël says
Bedankt Frank,
Ik ben volop bezig met mulch te leggen, zeker 10 cm dik op mijn compost in de tuin. Bij mannier van spreken zitten de vogels allemaal op een rijdje te wachten tot ik mijn werkzaamheden vericht heb, dan kunnen zij beginnen met hun samenwerking. Zij werken de hele herfst en winter in mijn plaats, soms benader ik mijn tuin heel voorzichtig. Het is geweldig om te zien hoeveel vogels er weg vliegen uit de tuin als ze me dan eindelijk dan toch gezien hebben. Dat kunnen er gemakkelijk 30-40 stuks zijn die er telkens weg vliegen.Van kraaien tot roodborstjes. Stelt u voor 30 vogels die van de morgen tot de avond, 4 maanden lang zitten te werken in men tuin. Kun je inbeelden hoe hij er uit ziet na die maanden, die zijn voordurend bezig met lucht in mijn mulch te brengen. Zodus ik ben bezig met de goede kanten te bezien van hun werk. Alles omzetten kan zeker geen kwaad!!!! Samen sterk zouden ze vroeger in ons bedrijf gezegd hebben.
linda says
Heb je nog een tip om aan mulch te komen? Ik leg nu karton neer. daarvoor haal ik eerst het meeste onkruid weg. Dat gebruik ik dan als mulch. Is dat goed?
Francine Coppens says
Enkel de voordelen van mulchen zijn mij bekend.
De pompoenen en courgettes deden het minder dit jaar,kan ook aan mij liggen.
De groententuin in de herfst oogt zeer mooi,met goudsbloem,Oost-Indische kers
en wat facelia ertussen,met dat laatste ga ik ook mulchen.
Onze mulchlaag is nu 10 tot 15 cm.dik.
Wij hebben gemulcht met:smeerwortel,vlierblad,brandnetel,haagbeuk,varens,blad van fruitbomen,e.a.,beetje afgedekt met pompoen en rabarberblad.
Graag zou ik ook weten of zuring het zelfde is als zurkel?
Dank Frank voor het steeds weerkerend duwtje in de rug.
Hartelijke groetjes,Francine.
Frank Anrijs says
Goed bezig zo te lezen 🙂 .
Zurkel is familie van de zuring, maar is toch niet iets anders. Zurkel vormt geen bloemstengels, maar smaakt en lijkt op de veldzuring.
Extra info: https://nl.wikipedia.org/wiki/Zuring en http://www.vlaamszaadhuis.com/winkel/details/zuring-rumex-montanus-desfontaines/vaste-planten-en-tuinkruiden/tuinkruiden-plantjes-eetbare-planten-bloemen/
Willem van het Riet says
Hallo Frank,
Ik zit op een volkstuincomplex en heb altijd ruzie met het bestuur want die vind mijn tuin een wildernis. Geeft niet. Ze weten niet beter. Blijf het uitleggen.
Ik gooi altijd de doppen en schillen van de oogst onder de boom of struik waar het vanaf komt. Is dat ok. Bijv Walnoten onder de walnoot en hazelnood doppen onder de hazelnoot.