Een belangrijk nadeel van mulch is het trager opwarmen van de bodem in het voorjaar. De mulchlaag bevat vele kleine holtes waar lucht in stilstaat en vormt zo een efficiënte isolatielaag die de bodem afschermt en koel houdt. Dat is toch wat er in vele handboeken over de moestuin staat geschreven.
Maar spijtig genoeg kijkt men enkel naar deze korte periode in het voorjaar. Er zijn echter talrijke momenten in een jaar wanneer deze mulchlaag wél heel grote voordelen oplevert.
Nadeel in Lente, Voordeel in de Herfst
Net zoals de opwarming van de grond wordt tegengehouden in het voorjaar, wordt in het najaar de afkoeling van de grond tegengehouden. Want de mulchlaag isoleert evengoed tegen koude als tegen warmte. Dit zorgt er dus voor dat de grond langer warm blijft, de wortels en het bodemleven langer actief en het groeiseizoen wordt zo verlengd.
Andere voordelen van mulchen heb ik in het verleden al besproken, maar er is dit jaar 1 voordeel dat er met kop en schouders bovenuit steekt.
Mulchen als redding
Ik heb al van enkele mensen gehoord dat het dit jaar toch wel heel moeilijk groenten kweken is. Niet enkel de temperaturen zitten tegen, ook de afwisseling van regen en zon geven moeilijkheden. Zeker op klei en zandgronden is het dit voorjaar geen lachertje.
Mei heeft ongeveer dubbel zoveel neerslag gekend als normaal, wat ons 21 regendagen opleverde. Dit zorgde ervoor dat de bodem verzadigd was door de vele neerslag en dat op zware gronden het onmogelijk was om iets te doen in de moestuin. Op een zandgrond is dit geen probleem, hier kan het water altijd heel vlot verdwijnen in de bodem.
Maar zandgronden komen nu stilaan in de problemen wegens droogte. Sinds het begin van juni is er nog niet veel regen gevallen, en zoals de kaarten er nu bijliggen gaat het een zeer droge maand juni worden in Vlaanderen. Ook voor kleigronden vormt dit echter een probleem: de bovenste laag droogt uit en wordt keihard. Ook hier wordt het onmogelijk om te zaaien en te planten.
Geloof het of niet, maar voor beide problemen is mulchen de ideale oplossing!
Altijd de ideale vochtigheidsgraad
Een mulchlaag werkt niet enkel als isolatie voor de temperatuur, maar houdt ook de verdamping tegen. Uit een onbedekte grond ontsnapt constant waterdamp en hierdoor droogt de bovenste laag snel uit, zeker wanneer er wat wind is.
Wanneer de grond afgedekt is met mulch, verdampt er zo goed als niets en blijft de bovenste laag goed vochtig. En dit is zeer belangrijk omdat hierdoor de planten veel constanter kunnen groeien en veel minder onderhevig zijn aan stress. Deze stress zorgt er namelijk voor dat planten veel gevoeliger worden voor plaaginsecten en ziektes.
Een mulchlaag treedt dus echt als vochtregulator op, met opvallend goede resultaten.
Onze Zelfpluktuin als experiment
Het afdekken van de grond in onze Zelfpluktuin was niet volledig gelukt in het vroege voorjaar. Het gevolg is een klein stuk grond waarop het onkruid welig tiert en al kniehoog staat, en een groot gedeelte waar enkel distels en heermoes opduiken.
Toen ik hier moest onkruid uitdoen was het verschil tussen deze 2 stukken grond ongelooflijk. Onze Zelfpluktuin ligt op zware grond en dit heb ik geweten. De distels in het gemulchte stuk laten zich heel eenvoudig met een lange wortel uittrekken.
De distels – en het andere onkruid – in het niet-gemulchte stuk breken af en zijn heel moeilijk te verwijderen omdat de grond beenhard ligt na enkele dagen zonder regen.
Zeker op de overgang tussen mulch en blote grond is het verschil enorm. Distels die door het stro gekomen zijn trekken gemakkelijk uit, 25 cm verder breken ze direct af en is het heel moeilijk om ook maar iets met wortel en al uit de grond te krijgen.
Vergeet al die andere voor- en nadelen over mulch maar onthou zeker deze: mulch is een zeer goede vochtregulator. De grond blijft heel lang goed vochtig, zelfs in langdurig droge periodes. De juiste vochtigheidsgraad van de grond is cruciaal voor de constante groei van de plant en het beschikbaar komen van voedingsstoffen. Hiervoor heeft u immers een actief bodemleven nodig.
En dit bodemleven – u raadt het al – heeft een licht vochtige grond nodig.
Dus: mulch, mulch, mulch voor een optimale vochtigheidsgraad in uw grond.
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht.
gerrie says
Vanuit het naastgelegen slootje heb ik als probeersel een dikke laag kroost op een bedje gelegd. Rondom de rabarberplanten. Ik ga kijken of het werkt. Rondom mijn nieuwe aardbeienbed waar een eigen compostlaag oplag kwam steeds enorm veel onkruid op. Nu karton erop gelegd met een dikke laag gehakselde restanten van bessen en bramentakken. Ik ben benieuwd !
Frank Anrijs says
Laat maar weten wat het resultaat is in het voorjaar 🙂
Groeten,
Frank