[mashshare]
Met een gigantische voorsprong, meer dan 14500 unieke bezoeken en een verbijsterende 1559 delingen op Facebook is dit artikel ongelooflijk veel gelezen dit jaar.
Het is nog steeds een druk bezocht artikel en levert mij nog regelmatig mails op met bijkomende vragen 🙂 .
Ik hou je niet langer in spanning, het meest gelezen artikel van mijn blog kan je hieronder lezen!
Heermoes Is Geen Lastig Onkruid!
Het is de tijd van het jaar, overal duiken de eerste scheuten van een alom gevreesd onkruid op. Bestrijden is bijna onbegonnen werk, ze zeggen niet voor niets dat er aan het einde van de wortel een pot geld te vinden is!
De wortels gaan heel diep en zodra je nog maar probeert om de opkomende scheuten uit te trekken, breekt de wortel juist onder de grond af. Enkele dagen later staat er al een nieuwe frisgroene scheut te pronken. Het is werkelijk één van de moeilijkste onkruiden om kwijt te geraken.
Ik heb het natuurlijk over Heermoes, het onkruid dat rond deze periode volop aan het opkomen is. Op zich is het een nuttig kruid met verscheidene toepassingen, maar ik begrijp volkomen dat de meeste mensen deze plant niet al te overvloedig in de moestuin willen hebben.
Ook wij hebben in onze zelfpluktuin te maken gehad met dit onkruid. In de zomer zag de bodem helemaal groen van de heermoes. Uittrekken was onbegonnen werk, afdekken nutteloos. Maar nu, 2 jaar later en zonder al te veel moeite, groeit er nog nauwelijks heermoes. Een wonder?
Observeren en nadenken
Omdat het uittrekken van Heermoes op een oppervlakte van 4 are onbegonnen werk is, is mijn moeder gaan zoeken naar achterliggende redenen of oorzaken voor het woekeren van dit onkruid.
Nu is het zo dat Heermoes een signaalplant is voor arme gronden, voor gronden met een laag gehalte aan mineralen. Doordat ze diep wortelen, kunnen ze mineralen diep uit de bodem naar boven halen en zo de bovenste laag verrijken en verbeteren. Ik raad u dan ook aan om het afgetrokken stuk gewoon ter plaatste te laten liggen. De plant gaat verdorren en uiteenvallen, de opgenomen mineralen gaan in de bodem terecht komen en zo stilaan de tekorten aanvullen.
De grond van onze zelfpluktuin was slechte grond, sterk verarmd door jarenlange klassieke landbouw. Doordat het concept van dit stuk helemaal anders was dan onze moestuin vooraan, zijn hier nooit grote hoeveelheden compost op gevoerd, en zijn de mineralen nooit aangevuld.
Lavameel als leverancier
Rond deze periode kwam mijn moeder ook op het spoor van lavameel. Vroeger werd dit gebruikt als bemesting en manier om de bodem te voorzien van een rijke schakering aan mineralen. Door het gebruik van kunstmeststoffen is deze manier van werken verdrukt, met als gevolg een opbouw van tekorten aan mineralen in onze bodems en voeding.
Door beide gebeurtenissen naast elkaar te leggen, de heermoes als signaalplant voor een tekort aan mineralen in de bodem en het lavameel als leverancier van een breed scala aan mineralen, kwam mijn moeder op het idee om lavagruis te gebruiken in de zelfpluktuin.
In het daaropvolgende voorjaar heb ik een kleine 100 kg lavagruis gestrooid op het stuk grond waar vanaf de maand mei normaal allemaal groene sprietjes naar boven komen. Tegen de zomer wordt het een waar groen tapijt en is het werkelijk onbegonnen werk om deze uit te trekken of te bedekken.
Ik had niet verwacht om in het eerste jaar al resultaat te zien, het gruis moest eerst nog verwerkt worden door het bodemleven, maar groot was mijn vreugde toen er in het voorjaar en de volledige zomer nauwelijks heermoes opkwam!
Definitief of tijdelijk?
Ook deze winter heb ik lavagruis gestrooid in de zelfpluktuin. Ik ben heel benieuwd of de resultaten dit jaar even positief zijn. Als er ook dit jaar nauwelijks heermoes groeit, dan kan je al zeggen dat het toch niet toevallig is en dat lava misschien wel een oplossing is.
Tot nu toe is er nog nauwelijks iets van heermoes zichtbaar, dus we leven op hoop :-).
Als deze plant ook in uw tuin overvloedig voorkomt, moet je je eens de bedenking maken of je niet best eens wat lavagruis strooit in de tuin? Want als de Heermoes echt overvloedig aanwezig is, kan je hem zien als signaalplant en wijst hij op een bodem met een serieus tekort aan mineralen. En lavameel en -gruis is de perfecte oplossing hiervoor. Meteen sla je dan 2 vliegen in 1 klap!
De bodemtekorten worden aangevuld en je bent dat lastige onkruid kwijt.
Je hebt dus helemaal gaan zware – nutteloze – bestrijdingsmiddelen nodig, je moet niet elke 2 weken al die groene scheuten gaan aftrekken. Het verbeteren van je bodem volstaat :-).
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
peter says
Hallo Frank, wil ik hier ook proberen , ik voer al een 4 tal jaar verse compost aan op mijn stuk groententuin maar de heermoes blijft komen .Ik wil wem lavagruis proberen waar vind ik dat , en hoeveel moet je strooien?
groeten
Peter
Joris Van Herrewegen says
Beste Frank
Ik heb ook last van heermoes. U schijft dat ik lavagruis moet strooien. Ik heb al eens in een AVEVE winkel gezocht naar lavagruis maar niet gevonden. Wel had ik lavameel gevonden. Mijn vraag is nu hoeveel (aantal gram) moet ik strooien per vierkante meter? Wanneer en hoe vaak kan ik dat het best doen?
armand puttemans says
Beste Peter en Joris,
Ga eens kijken bij Horta, meestal vindt je daar wel lavagruis en toch zeker lavameel. Met meel ga je meer stof hebben maar daardoor is het ook te gebruiken tegen luizen, en kan je het ook verstuiven op je planten.
strooi naar believen tussen 2 en 10 Kg per m².
Simonne says
Hallo Frank
Wij hebben het ook geprobeerd en met zeer goede resultaten. Bedankt Frank en Lucrèce. Een dikke proficiat en een gelukkig en inspirerend 2016!
erica says
Beste Frank,
Ik had vroeger ook heermoes in mijn tuin, niet zoveel, maar toch genoeg om een tijdje bezig te zijn om het eruit te trekken. Het is “vanzelf” verdwenen (misschien doordat ik kalk en compost ben gaan gebruiken?) en nu zoek ik ernaar omdat ik er -voor zover ik heb begrepen tegen jouw principes in- gier van maak net zoals ik dat van brandnetel doe. Zo geef je de grond ook zijn mineralen terug.
Frank Anrijs says
Inderdaad tegen mijn principes in, maar dat moeten uiteraard niet noodzakelijk jouw principes zijn 🙂 !
Jan dirK says
Ook wij hebben massale groei van heermoes (denken we, we hebben eigenlijk nog niet goed genoeg gekeken of het geen lidrus is). Onze tuin ligt op zeer zware en natte komklei. Wij zijn begonnen met lavagruis en basaltmeel door elkaar te mengen en dat over de tuin te strooien. Ben benieuwd of dat gaat werken. Lavagruis en basaltmeel hebben we besteld bij boerengoed.nl.