[mashshare]
Wanneer je langs een veld rijdt waar een boer aan het ploegen is, dan kan je de geur van de bodem van ver reuken. Ook wanneer het geregend heeft, dan ruikt je tuin helemaal anders, dan ruikt hij naar ‘aarde’.
Sommige mensen hebben een heel goed reukorgaan en merken deze geur al op bij bijvoorbeeld rode bieten en vinden dat deze ruiken en smaken naar aarde. Een reden voor velen om deze groente niet te eten 🙂 .
De oorzaak voor de geur en de smaak, ligt verborgen in de bodem en is voor alle mensen en dieren heel gemakkelijk op te vangen. Mensen ruiken de geur die wordt vrijgesteld door bodembacteriën, maar ook dieren kunnen deze geur opvangen.
Kamelen in de woestijn
Kamelen in de woestijn, waar niet echt veel leven in de bodem zit, kunnen deze bodemgeur (Geosmine) van heel ver ruiken en vinden zo oases en water in de woestijn.
Ook wij pikken deze geur heel snel op, zelfs bij een lage concentratie van 5 deeltjes per biljoen. De stof is al heel lang bekend, maar het is pas sinds een 10-tal jaren dat uit onderzoek blijkt dat ze effectief ook een effect heeft op mensen.
Een antidepressivum
Een dokter, Mary O’Brien, maakte een serum uit bacteriën en gaf dit aan longkankerpatiënten met de gedachte dat het hun immuun-systeem een boost zou geven. Dat deed het echter niet, maar er was wel een duidelijk ander effect.
De patiënten werden opgewekter en voelden zich beter. De patiënten die het middel toegediend kregen melden dat ze zich vrolijker voelden en minder pijn hadden dan de controlegroep. Verdere studies van Geosmine wezen op de opwekkende eigenschappen van deze stof.
Tuinieren is verslavend
Waarschijnlijk is dit de reden waarom voor veel mensen tuinieren rustgevend is en waarom je je veel relaxter en beter voelt na het eventjes werken in de tuin, ook al is het maar even. Wanneer je de geur van deze bodembacteriën opsnuift (Geosmine), krijg je telkens enkele kleine deeltjes binnen.
Die deeltjes werken in je lichaam zoals een antidepressiva: ze verhogen de aanwezigheid van Serotonine en Noradrenaline, en hebben dus een vergelijkbare werking met antidepressiva.
Wanneer je merkt dat je na een tijdje tuinieren steeds meer goesting hebt om langer en meer te tuinieren, dan vertoon je misschien de eerste tekenen van een verslaving.
Sommige mensen hebben zelfs ontwenningsverschijnsels als ze op vakantie gaan en enkele weken niet in de tuin kunnen werken 🙂 !
Veel tuinplezier!
Ga dus af en toe eens op je knieën dicht bij de grond zitten zodat je de benodigde hoeveelheid Geosmine binnenkrijgt …, werk met blote handen in de aarde en snuif diep als je buitenkomt na een regenbui!
Veel tuinplezier en zorg dat je niet (te) verslaafd raakt 🙂 !
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
Judith says
te laat! ben al verslaafd 😉
Frank Anrijs says
Ik had al zo’n vermoeden 🙂
Jos says
Weer straffe kost Frank!
Frank Anrijs says
Dank u 🙂
patrick lefevere says
ik ben dit jaar begonnen met tuinieren nu ik de tuin heb en eerlijk gezegd ik kan mij daar goed in vinden, het geeft rust, mijn rug schreeuwt het soms uit, maar ik heb het er voor over, en ik leer graag, mijn grootvader was ook een tuinierder, en ik hou er ook van
Marleen says
Wat een heerlijke verslaving…
Frank Anrijs says
🙂
marga says
Ja, ik ben ook zeer graag in mijn tuin.
Toch een vraagje: giraffen in de woestijn????? Dat is toch vreemd, moesten dat geen kamelen zijn?
drtgbf says
Giraffen leven zeker ook in de woestijn (bv. Namibie, maar uiteraard nog veel andere plaatsen)
Marga says
Dat wist ik niet, weer wat bijgeleerd, dankjewel.
Ga vanavond nog lekker wat verslavende lucht opsnuiven in de tuin.
Frank Anrijs says
Het waren inderdaad wel kamelen, moet wat verstrooid geweest zijn 🙂 .
Ik heb het aangepast …
Francine Coppens says
Ik ondervindt dit aan den lijve.
Nu ik er nog bewuster van ben ga ik dubbel genieten en deel het graag mee aan anderen,ook zonder mij op te dringen.
Dikke” merci” Frank.
Groetjes,Francine.
Tom says
Niks boven de geur van de tuin na een frisse regenbui! Inderdaad een heerlijk gevoel. Ik associeer het met weelderig groen, gezondheid en leven.
nowelja says
Weer wat bijgeleerd! Dank je wel…
Jacobus says
Je blog komt te laat, ik ben ook al verslaafd. Ik herken het inderdaad wel. Dan nestel ik mij met een mooi boek in een tuinstoel en dan ga ik denken; “Ik kan dit nog wel even doen, of daar nog even wieden, daar nog even mulchen, dit kan nog gesnoeid worden”.
Geosmine, met blote handen in de modder en met blote voeten in het gras…, het helpt allemaal mee om die verbinding met de natuur te onderhouden.
Frank Anrijs says
Yep 🙂