In de zomer is het altijd heel druk in de tuin. Er is heel veel dat geoogst moet worden, er moet nog een (bijna) laatste keer geplant en gezaaid worden. En de kinderen beginnen zich na enkele weken vakantie wat te vervelen en hebben wat extra aandacht nodig.
Daarbovenop heb ik elk jaar het idee om van alles te doen in de vakantie: achterstallige klusjes, verven, mijn tuinhuis uitmesten, … maar kom ik op het einde van de vakantie tot de constatatie dat van die plannen niet veel terecht is gekomen.
En dan is er natuurlijk ook het onkruid dat dit jaar heel goed is blijven doorgroeien. Nochtans is er tegen onkruid een heel gemakkelijke oplossing! (En dan bedoel ik geen RoundUp :-)).
Mea Culpa
Komt er ergens een plek vrij op uw bed, bedek deze vrije grond dan met een mulchlaag en er komt geen onkruid tevoorschijn. Zeker na het oogsten van aardappelen, pastinaak, wortelen, … wordt er toch wel goed gewoeld en komen er veel zaden naar boven.
Ik heb dit al dikwijls geschreven op mijn blog en in mijn nieuwsbrief, maar toch …
Als het u enige moed kan geven, ook bij ons loopt het niet altijd perfect zoals het moet. Tijdsgebrek, vergeten of iets anders dat er tussenkomt zorgt ervoor dat we deze zomer onze bedden allemaal hebben opgekuist maar er niet toe gekomen zijn ze allemaal volledig te mulchen.
En ik weet het maar al ter goed, niet gemulchd staat gelijk aan veeeel onkruid!
Ik heb vandaag even rondgelopen en foto’s gemaakt van hoe het moet en hoe het niet moet. Aan u om te raden welke stukken direct gemulchd zijn en welke vergeten :-). Na de foto’s geef ik mijn oplossing om in het vervolg dit probleem niet meer te hebben.
Mijn oplossing
In het vervolg ga ik zorgen dat ik mijn mulchmateriaal op voorhand klaarleg, afsnij of versnipper. Dit vormt meestal het grootste werk. In principe staat er nooit veel onkruid en kun je op enkele minuten tijd een redelijk stuk opkuisen.
Wanneer mijn mulchmateriaal (stro, smeerwortel, houtsnippers, compost, …) klaarstaat, kan ik elke keer een stukje opkuisen en direct mulchen en vraagt dit niet veel werk meer.
Het grote probleem was altijd dat we een groot stuk opkuisten en daarna begonnen met smeerwortel te snijden of stro te halen. Meestal was de dag al goed gevorderd en werd niet alles gemulchd. Het resultaat heeft u hierboven kunnen bekijken.
De oplossing is dus eigenlijk heel simpel: eerst mulchmateriaal verzamelen en dan opkuisen en direct mulchen.
Is het mulchmateriaal op? Geen probleem …
Eerst terug materiaal verzamelen, dan verder opkuisen en direct bedekken.
Zo gaat het werk misschien niet zo snel vooruit, maar het resultaat zal wel veel beter zijn en het onkruid zal weg blijven.
Zo doen we het dus nu:
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
Joke says
Hoe komen jullie telkens aan voldoende mulch materiaal? Of kopen jullie elk jaar een boel stro bij?
Frank Anrijs says
Dag Joke,
wij kopen elk jaar een deel stro bij, al proberen we dit langzaam af te bouwen. Door het gebruik van andere planten zoals smeerwortel, engelwortel, … maar ook door te mulchen met houtsnippers, compost, …
In principe moet je nastreven om geen mulchmateriaal in te voeren en zelfvoorzienend te zijn. Of we dit ooit helemaal gaan bereiken weet ik niet.
Groeten,
Frank
Joke says
Ik vrees dat wij niet zelfvoorzienend gaan worden als het op mulch aankomt. Wij hebben een hele smalle diepe tuin en niet voldoende plaats voor bv een mooie wildhaag. Ik heb al veel smeerwortel ingeplant voor volgend jaar, maar dit gaat nog ni voldoende zijn.
Ach, we vinde wel iets daarop 🙂
Frank Anrijs says
Misschien is gaan horen langs Dirk zijn kant voor stro, hooi, of ander organisch materiaal?
Overschotten opgebruiken van ergens in de buurt is ook heel nuttig …
Groeten,
Frank
Joke says
Hij brengt nu al alles mee naar huis als hij ergens gaat snoeien, da scheelt al een berg.
Maar alles word hier in het kippenhok opgeslagen, ook de composthoop en ik heb de indruk dat hier veel “verdwijnt” zo.
De kippen vinden het geweldig en krijgen zo ook hun nodige groenvoer, gevolg minder compost en mulch.
Irene says
Beste Frank,
De beheerder op het volkstuincomplex waar ik n tuintje heb maakt zich zorgen dat de stro een boel muizen zal aantrekken. Er lopen er al een aantal rond nl. Ik kan me daar wel een gezellig nestje bij bedenken.
Is dit inderdaad een risico van het mulchen met stro en zou dit dan kwaad kunnen een paar extra muizen?
Dit heeft me tnt weerhouden van mulchen met stro, wat kan ik het beste doen?
Groetjes!
guy says
Beste irene,
muizen is een groot woord, want je hebt heel wat soorten hé.
Muizen zullen nestmateriaal gebruiken dat voor handen is en bouwen nesten dus niet uitsluitend op 1 materiaal. Om de beheerder op zijn gemak te stellen kan je natuurlijk ook andere materialen gebruiken. En ik raad zelfs gebruik van zeer diverse materialen aan om je grond te mulchen, dat bevorderd ook de diversiteit aan bodemleven. De herfst komt eraan, dan is er bladafval op overschot. Eigenlijk kan je alle organische materialen gebruiken die geen ongewenst zaad bevatten.
Frank Anrijs says
Dag Irene,
het is niet omdat er stro gebruikt wordt dat er muizen komen. Het is andersom. Er zijn muizen en deze zullen gebruik maken van het stro. Indien er geen stro is zullen wel iets anders gebruiken om in te nestelen.
U kunt zoals Guy al heeft geschreven ook vele andere materialen als mulch gebruiken. En muizen vormen ook een onderdeel van de natuur …
Groeten,
Frank