Hoe het komt weet ik niet, maar dit jaar zijn er bij veel mensen heel veel slakken. Ik heb al van verschillende mensen te horen gekregen dat slakken alles verorberen. En dit zelfs bij tuinders die al lang op een natuurlijke manier bezig zijn en vorige jaren géén last hadden van slakken! En in een voorjaar dat het abnormaal weinig regent en het de laatste weken heel warm en droog is.
De opmerkingen en vragen over slakken, de oorzaken, redenen en mogelijke remedies druppelen normaal mijn mailbox binnen, maar de laatste weken is het al een beetje een regenbui geworden ? .
Een veel gestelde vraag is of die mulch die ik altijd promoot om je bodem te verbeteren niet juist de oorzaak is van al die slakkenproblemen, want dat is iets wat elke gangbare tuinier je zal vertellen.
Uiteraard ben ik het daar niet mee eens ? .
Standaard antwoord
Mijn eerste antwoord is altijd: Er worden elk jaar tonnen slakkenkorrel verkocht en deze worden echt niet enkel door tuiniers gekocht die mulchen. Ik denk zelfs dat 99% ervan gekocht worden door mensen die niet mulchen. En dus blijkbaar ook gigantisch veel last hebben van slakken. Die foto op de verpakkingen is een foto van een gangbare tuin waar enkele plantjes staan in een blote grond, waar nergens mulch te bespeuren valt. Hoezo mulchen zorgt voor slakken?
Uiteraard weet ik ook wel dat de mulch een goede schuilplaats biedt aan slakken en ze zo dichter bij de planten zitten, maar zeggen dat het de oorzaak van de mulch is klopt gewoon niet. Elke tuinier kan last hebben van slakken, met of zonder mulchen. De slakken kruipen dan misschien gewoon overdag weg in een haagkant, een wilder plekje in de tuin … en komen dan ’s nachts tevoorschijn.
Ben je zeker dat het slakken zijn?
Onlangs kreeg ik van een cursist van de online cursus een mailtje waarin hij uitlegde dat hij enorme problemen had met oorwormen. Hij had zo veel oorwormen zitten dat ze zijn groenten opaten. Dat leek mij behoorlijk straf, zeker omdat oorwormen volgens mij toch carnivoren zijn (ze eten normaal veel luizen). Om mij te overtuigen heeft hij een filmpje gemaakt, met de boodschap om toch ook eens ’s nachts te gaan observeren zodat je weet wat of wie je planten opeet. Want het kan dus goed zijn dat er geen slakken zitten, maar oorwormen of muizen of …
Ik denk juist het omgekeerde!
Ik ben ervan overtuigd dat veel mulchen juist heel goed helpt in je strijd tegen slakken. Allereerst omdat je door te mulchen je bodem sterk verbetert, en hierdoor sterkere planten krijgt. Sterkere planten die veel beter bestand zijn tegen ziektes en plagen en helemaal niet zo aantrekkelijk zijn voor slakken.
Maar niet enkel via een omweg, een mulchlaag helpt ook rechtstreeks. Het is een schuilplaats voor enorm veel natuurlijke vijanden die allerlei plaagdieren onder controle houden. In de eerste plaats denk ik dan aan spinnen, meer bepaald allerlei soorten wolfspinnen. Deze komen in grote aantallen voor in een mulchlaag en kan je vaak zien rondlopen als je de mulch even beroert. De spinnen worden opgeschrikt en in warme periodes kan je er zo al heel snel verschillende tientallen zien rondschieten. Wolfspinnen maken geen web, maar hebben een goed zicht en zijn zeer snel en overvallen zo hun prooi op de grond. Ze leven in de mulch en vangen een hele grote hoeveelheid aan insecten en dus ook slakken.
Een ander diertje dat dankzij de mulchlaag aanwezig is en je gaat helpen met je slakkenprobleem is de kortschildkever. De soorten, die zich voeden met insecten, kunnen slechts vloeibaar voedsel opzuigen, waarvoor ze eerst een gaatje in hun prooi moeten bijten. Met hun speeksel lossen ze de inhoud op. Hun prooien bestaan afhankelijk van de soort uit larven (maden) van vliegen (o.a. wortelvlieg), bladwespen en wantsen, springstaarten en andere primitieve insecten, zoals rupsen, slakken, mijten en kleine wormen.
En zo zijn er nog verschillende andere soorten kleine diertjes die zich ophouden in je mulchlaag en je helpen om een evenwicht te vinden in je tuin en een probleem zoals slakken op te ruimen.
De échte redenen voor slakkenproblemen
Ik ben ervan overtuigd dat mulchen echt wel een deel van de oplossing is voor slakkenproblemen en dat slakken in je tuin een symptoom zijn van andere problemen. Het is zelfs niet één probleem, er zijn denk ik verschillende redenen te vinden waarom een slak in jouw tuin terecht kan komen. Maar dat is voor een volgende keer ? .
INTERESSE IN DE NIEUWSBRIEF?
Heeft u zich nog niet ingeschreven voor mijn nieuwsbrief? Aarzel niet en krijg elke 3 weken een uitgebreid artikel GRATIS in uw mailbox: Inschrijven voor de Natuurlijke Moestuin nieuwsbrief.