Mulchen zorgt bij veel mensen voor flink wat verwarring. Niet enkel over de uitspraak, maar ook over hoe je het juist moet toepassen.
Met wat je moet mulchen is eenvoudig: alle organische materiaal is bruikbaar, al ben ik zeker geen voorstander van mest (koemest, paardenmest, kippenmest, …). Verse mest doet veel meer kwaad dan goed, het is beter deze mestsoorten eerst te composteren om daarna de compost te gebruiken op je bedden.
Maar hoe dik je moet mulchen is voer voor een uitgebreide discussie en vraagt wat verduidelijking.
Hoe dik mag je mulchen?
Dat je moet mulchen in een natuurlijke tuin (eigenlijk in elke tuin) staat als een paal boven water, maar hoeveel je mag leggen is niet zo eenvoudig te zeggen.
Wat ik wel met grote zekerheid kan zeggen, is dat bijna iedereen te weinig mulch gebruikt. De lagen op de bedden blijven veel te dun! Ik zie het telkens opnieuw wanneer ik tuinen bezoek en foto’ bekijk.
Ook hoor ik vaak mensen klagen dat er toch redelijk wat onkruid doorheen de mulch komt. De reden hiervoor is bijna altijd dat de laag veel te dun ligt en dus licht doorlaat.
Het licht stimuleert het onkruidzaad om te kiemen en het kiempje baant zich gemakkelijk een weg door de halfopen laag mulch.
Een eerste regel die je kan toepassen in je tuin:
Wanneer je denkt dat er voldoende ligt, leg je nog maar een beetje bij!
De dikte is afhankelijk van de grofheid van je mulch
Als je je mulchlaag legt, hangt het een beetje van het soort materiaal af hoe dik de laag mag/moet zijn. Fijn materiaal moet je niet zo dik leggen, als je het toch heel dik gaat leggen zorgt dit misschien zelfs voor problemen.
Kijk bv naar gras. Als je dit heel dik gaat leggen (+ 10 cm) bestaat de kans dat het gaat verslijmen, compacteren en dat het de bodem afsluit. Hierdoor ga je allerlei ongewenste resultaten krijgen.
Maar ook hier kan ik geen éénduidig advies geven, want de manier van maaien speelt ook een rol: gras gemaaid met de zeis kan veel dikker liggen dan gras dat heel fijn wordt gemaaid met een grasmachine.
Onze grasmaaier kan redelijk hoog gras maaien aan een behoorlijk tempo. Het is een heel goede machine, op maat gemaakt voor tuinaanleggers. Het voordeel voor ons is naast het goed maaien dat het gras redelijk grof in de vangbak terecht komt en dus ook behoorlijk dik kan gelegd worden op de bedden.
Maaien we echter gras dat nog redelijk kort is, dan is het resultaat wel een fijn materiaal en moeten we dunnere lagen leggen.
Leg je mulch van smeerwortel die je snijdt met een sikkel of mes, dan moet je nog een veel dikkere laag leggen. Je materiaal is immers veel grover, waardoor het de bodem minder goed afsluit. Een laag van minstens 20 cm is dus vereist!
Hiervoor heb ik volgende regel:
Hoe grover het materiaal, hoe dikker de laag moet zijn!
Hoe zie je dat het dik genoeg is?
De reden waarom je een mulchlaag legt, is vooral om onkruid te voorkomen. Er zijn natuurlijk nog andere bijkomende redenen, maar het afsluiten van je bodem van licht is cruciaal.
Wanneer je je mulchlaag legt, moet je dus zorgen dat de bodem bedekt is en dat je dus ook zelf de bodem niet meer kan zien. Bij gras gaat dit snel en eenvoudig met een dun laagje, bij engelwortel, NZ-spinazie of andere oogstresten gaat dit een veel dikkere laag vragen.
Zolang jij zelf de bodem kan zien, valt er zeker ook licht op de bodem en gaat het onkruid kiemen en vrolijk verder groeien ? .
Dus:
Je mag na het mulchen de bodem niet meer zien!
Op tijd de mulchlaag terug aanvullen!
Een andere reden waarom onkruid soms toch terug de bovenhand haalt in je groentebedden, is een lange tijd tussen de verschillende mulchbeurten. Je mulch – en zeker ‘verse’ groene mulch – gaat verteerd worden door het bodemleven en stilaan verdwijnen.
Dit betekent dat de bodem stilaan vrijkomt en dat dus ook de onkruidzaden geactiveerd worden door de zonnestralen. Leuk voor hen, minder leuk voor jou ? .
Vergeet dus niet regelmatig je mulchlaag aan te vullen met vers materiaal. Regelmatig is natuurlijk relatief en hangt in sterke mate af van het gebruikte materiaal, maar in principe kom je met een 3 à 4-tal mulchbeurten het jaar wel door.
Wanneer je je laag moet bijvullen hangt af van de soort mulch, maar als je bodem hier en daar doorheen de mulchlaag zichtbaar is wordt het hoog tijd!
Misschien een hulpmiddel:
Hoe groener je mulch, hoe sneller je opnieuw gaat moeten aanvullen!
Volhouden!
Als het tot nu toe nog niet echt gelukt was om mulchen succesvol toe te passen in je tuin, dan hoop ik dat de 4 bovenstaande regels je op weg helpen.
INTERESSE IN DE NIEUWSBRIEF?
Heeft u zich nog niet ingeschreven voor mijn nieuwsbrief? Aarzel niet en krijg elke 3 weken een uitgebreid artikel GRATIS in uw mailbox: Inschrijven voor de Natuurlijke Moestuin nieuwsbrief.