Ik heb in de bijna 10 jaar dat ik een tuincentrum werk heel veel (jonge) koppels gesproken die juist gebouwd hadden en hun tuin wilden aanleggen. En wat wordt er eerst aangelegd?
Een haag rond het stuk grond als afsluiting en een gazon voor de kinderen om te spelen. Wat is de meest gehoorde klacht?
Vooraan groeit die haag toch zo slecht. Zou er iets van mestgebrek zijn of waren het misschien slechte planten? Maar dat zou toch zo raar zijn want achteraan groeit de haag juist heel hard en het zijn juist dezelfde planten!
Wat denkt u dat het probleem is?
Terwijl u nadenkt, zal ik even een zijspoor inslaan. Verderop komen we nog terug op bovenstaande vraag.
Een nieuwe wijk
Ik was altijd redelijk lang onderweg van mijn werk naar huis. Ik reed onderweg door Olen en daar is langs de grote baan een nieuwe wijk aangelegd.
Verschillende huizen worden tegelijkertijd gebouwd en overal staan er kranen in de voortuinen. Een stroomgroep hoort er ook bij en een barak van de bouwfirma wordt er ergens tussen geduwd.
Ook een item dat bij bijna elke bouw staat is een cementsilo. Heel gemakkelijk: op het knopje duwen en de perfecte mortel komt eruit.
Wat mij nu opviel was dat bij één huis de kraan in de achtertuin stond. Nu was dat al geen grote achtertuin en deze was bijna volledig gevuld met de basis van de kraan. De poten staan in alle windrichtingen en u heeft dit vast ook al gezien: daar hangt of staat ergens een hele stapel betonblokken op als tegengewicht. (+ foto)
Het totale gewicht van zo’n kraan is groot maar wordt gelukkig verdeeld over de 4 poten. Onder deze poten liggen (in het beste geval) grote platen of balken die het gewicht nogmaals spreiden over de grond.
Maar over welke ordegrootte van gewicht spreken we hier eigenlijk? Hebt u daar al eens bij stilgestaan?
Een gigantisch gewicht
Een beetje fatsoenlijke kraan weegt al snel 40 à 50 ton. Hang hieraan een gewicht van enkele ton en je zit aan een 55 ton totaal gewicht dat op de grond drukt. Deze druk wordt dan wel verdeeld over de 4 poten, het blijft wel een gewicht van bijna 14 ton op elke poot. De druk van het gewicht wordt wel verspreid over het oppervlak van de grondplaat of balken.
Deze drukverdeling geldt enkel voor het geval de last mooi in het midden hangt. Wanneer deze opgetrokken wordt naar een hoogte van 20 m en 20m ver terug wordt neergezet kan het gewicht op 1 poot makkelijk stijgen naar bijna 40 ton!
Even slikken.
Een gewicht van 40000 kilo dat op uw grond drukt, op en af gedurende verschillende weken? En dit gewicht wordt slechts verspreid over enkele m²!
Wat denkt u?
Schadelijke effecten op uw grondstructuur?
Op deze vraag moet ik zelfs niet antwoorden.
In die achtertuin gaat zonder zeer grondige en vergaande structuurverbeteringen van de grond nooit of te nooit iets deftig groeien.
Dat bestaat gewoon niet! Die grondstructuur is tot diep in de grond vernield, die vormt een slechte of ondoordringbare laag en boven die plek gaan alle planten slecht groeien of kapotgaan.
Overdreven vindt u? Geen bewijs voor?
U moet eens rond u kijken wanneer u in de auto rondrijdt. Er zijn heel veel tuinen waar een jonge haag rondstaat waarvan ineens enkele meters slechter groeien en kleiner blijven.
Of waar een stukje van de haag lichter of geler van kleur is.
Terug naar onze eerste vraag
Zoals beloofd gaan we even terug naar mijn vraag van in het begin:
Wat denkt u dat het probleem voor het slecht groeien van de haag in de voortuin is?
Juist ja, slechte grondstructuur door het gewicht van de kraan, het gewicht van de barak voor de werkmannen om te eten, de cementsilo waar regelmatig wat cement van op de grond komt en met de regen in de grond trekt, …
En zo zijn er nog verschillende oorzaken te vinden: na het gieten van de vloerplaat spuit de chauffeur zijn betonmolen af naast het huis: beton in de grond. Daar heeft toch niemand last van. En ga zo maar verder.
En in het begin vormt dit ook geen probleem. De mannen van de bouw breken hun kraan af, laden hun barak op en kuisen alles enigszins op. Daarna komen de dakwerkers, bezetters, chappers en is het grote werk gedaan.
Camionnetjes van electriciens, loodgieters, keukeninstallateur, … rijden en parkeren overal waar er vooraan plaats is, in weer en wind.
Grondwerker lost alles op
Als alles min of meer af is en er bijna verhuisd wordt, wordt de grondwerker gebeld.
Of ze misschien eens kunnen langskomen om die berg grond van de bouwput open te trekken en de grond wat te fatsoeneren. En als ze dan toch bezig zijn kunnen ze misschien ineens wat extra goede grond erdoor mengen dan is dat ook al in orde.
Enkele weken later komt de grondwerker met zijn kraan en begint eraan. Indien het een goede grondwerker is, zal hij de goede grond afschrapen, de onderliggende grond spitten en de goede grond er terug over uitspreiden.
Enorm frusterend
Maar het spitten gebeurt altijd oppervlakkig. Men gaat nooit diep genoeg om alle aangedrukte grond en harde lagen terug te breken. De structuur van de grond is dan niet hersteld en zal nooit hersteld worden.
En nu zit u ermee. Een stuk grond van enkele vierkante meter waar het gras slechter groeit, uw haag lager blijft of waar elk jaar opnieuw enkele planten van kapot gaan.
Enorm frusterend, ik kan het u verzekeren.
Het enige advies dat ik kan geven in zo’n geval is de grond heel diepgaand omspitten. Indien het een haag is over een breedte van een meter drie à 4 spasteken diep de grond losmaken. Daarna de grond even laten zakken en terug planten.
Bijna altijd is hierna het probleem opgelost.
Wanneer het grotere plekken zijn in het gazon of de sier- of moestuin is het al niet meer zo gemakkelijk om dit op te lossen.
Uitkijken bij het bouwen!
De mensen die in het huis in Olen gaan wonen waar die kraan in de achtertuin staat, gaan zwaar teleurgesteld zijn als ze hun kruidentuin planten op de plaats waar er 40000 kilo op de grond heeft gedrukt.
Indien u juist gebouwd heeft of nog gaat bouwen, kijk altijd goed waar de grote gewichten gezet worden in de tuin, zorg dat betonmixers zich op de straat afkuisen en dat alle busjes en cammionetjes van het werkvolk zich niet willekeurig op uw voorhof parkeren en heel uw latere voorhof vernielen.
Vraag ook expliciet aan uw grondwerker om de plaatsen waar de stroomgroep en de kraan heeft gestaan extra diep te spitten. Hij begrijpt misschien niet goed waarom, maar u nu wel en ik zou willen geloven dat u na dit artikel wél lang genoeg aandringt tot hij het doet.
Aan u die jaren geleden gebouwd heeft en een buxushaagje hebt in de voortuin waarvan 2 lopende meter midden in de haag geel blijft en slecht groeit, hoeveel meststof en kalk u ook geeft:
U weet nu tenminste waarom.
INTERESSE IN DE NIEUWSBRIEF?
Heeft u zich nog niet ingeschreven voor mijn nieuwsbrief? Aarzel niet en krijg elke 3 weken een uitgebreid artikel GRATIS in uw mailbox: Inschrijven voor de Natuurlijke Moestuin nieuwsbrief.