Ik ben geen echte vakantieganger en ga liefst niet te ver weg. Vooral voor mijn kinderen gaan we jaarlijks toch een weekje op vakantie en de bestemming is elk jaar een camping in Nederland.
Dit jaar zijn we naar dezelfde camping geweest als 2 jaar geleden: de ‘Drakencamping’. Eigenlijk noemt deze camping gewoon Camping De Berckt, maar ze hebben een speeltuin in de vorm van een kasteel en een zwembad met een glijbaan in de vorm van een draak. Mijn 3 kinderen vinden dit ongelooflijk geweldig en waren dolenthousiast om terug naar de ‘draken- of kastelencamping’ te gaan.
Bij aankomst bleek dat onze caravan onder de bomen stond, wat met de voorspelde 34°C best aangenaam was. Maar in Nederland is het niet beter dan in België dus de eerste dag vielen er al enkele buien 🙂
Wat me wel direct opviel, was dat we gewoon aan tafel konden blijven zitten op het terras. Voor ons viel de regen op de grond, maar boven ons vormde het gebladerte van de bomen een perfecte paraplu. Omdat er niet heel veel regen viel, bleven we droog. Ik had verwacht dat de druppels na een tijdje ook op ons zouden vallen en dat de regen slechts kortstondig werd tegengehouden door de bomen, maar er is helemaal geen druppel van de bui op ons terras gevallen!
Belangrijke functie van bomen
Bomen worden dikwijls de long van onze aarde genoemd omdat ze belangrijk zijn in het omvormen van CO2 naar zuurstof. Maar dit is niet de enige belangrijke functie van bomen.
Een boom heeft ook een groot waterregulerend vermogen. Neerslag wordt vastgehouden door het bladerdak van de boom, en daarna traag afgegeven. Het breekt de kracht van het water zodat het water dat neerkomt op de bodem geen erosie kan veroorzaken maar rustig in de bodem wegzinkt.
Ook sluit de boom met zijn brede kruin de grond een beetje af waardoor er veel minder verdamping uit de bodem is onder de boom en de grond zijn vocht veel beter vasthoudt. Uit experimenten is trouwens ook gebleken dat de wortels van bomen ‘s nachts water naar boven zuigen en zo de bovenste grondlaag voorzien van water.
Dit kan een groot voordeel zijn voor planten die in de buurt van een boom groeien. Wanneer ze op de juiste plaats staan, hebben ze niet veel last van de concurrentie met de boom maar genieten wel van de voordelen zoals een betere waterhuishouding, bescherming tegen wind, zon, …. en zelfs de uitwisseling van voedingsstoffen.
Uit onderzoek blijkt dat wortels van planten niet enkel verbonden zijn door schimmels (myccorhiza) maar ook onderling in elkaar groeien en zo voedingsstoffen uitwisselen. Bomen kunnen mineralen vele meters diep ophalen, mineralen die voor oppervlakkig wortelende planten onbereikbaar zijn.
Via de contacten met schimmels en de onderlinge wortelcontacten komen deze mineralen ook bij de oppervlakkig wortelende planten terecht.
Een boom in uw tuin kan dus direct – schaduw, snoeihout, eten, mooi, … – veel voordelen, maar ook indirect – omzetting CO2 naar zuurstof, waterregulering, voedingsstoffen ophalen, … – een groot belang hebben in uw tuin.
Bedenk daarom even of u plaats heeft voor een boom en overweeg om er toch één of meerdere aan te planten in of nabij uw groentetuin. De voordelen kunnen bij een juiste keuze vele malen groter zijn dan de nadelen!
PS: Nog meer functies en voordelen van een boom vindt u in een oudere blogpost: Voordelen van een boom.
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
Kampers Simone says
Beste Frank,
Ik heb een populier staan vlak naast mijn moestuin en omdat er vorig jaar langen wortels liepen in mijn bedden dacht ik dat het beter is om die boom weg te doen.
Men vertelde mij dat hij met veel liters water gaat lopen.
Wat is u mening?
Simone
Frank Anrijs says
Ik ga u niet zeggen om de boom weg te doen, daarvoor moet u naar zijn volledige nut in uw tuin kijken.
Maar het is inderdaad zo dat bomen veel water verbruiken, zeker als ze vlak langs de bedden staan gaan uw groenten in droge periodes daaronder lijden.
Maar ze geven natuurlijk ook schaduw, brengen voedingsstoffen naar boven, …