[mashshare]
Er staan zeer veel verschillende problemen op onze drempel te dringen. Je moet al bijna een lijstje bijhouden om te kunnen volgen tegenwoordig. Maar er zijn ook zeer veel oplossingen, zelfs redelijk simpele oplossingen die een grote impact kunnen hebben.
Zo is er een probleem met de zuivering van afvalwater in België. Er wordt gigantisch veel, maar echt gigantisch veel geld gepompt in het aanleggen van rioleringen zodat ons afvalwater gezuiverd kan worden. Een probleem waar blijkbaar niet goed over nagedacht is, is dat op de huidige manier het bijna niet mogelijk is om dit afvalwater goed te zuiveren.
Daarnaast is er zoiets als een peak-fosfor. Fosfor is een levensnoodzakelijke meststof voor ons huidig landbouwmodel maar is een eindige grondstof die steeds schaarser wordt. Dat terwijl wij er elk jaar verschillende kilo’s van doorspoelen door onze toiletten.
Om dan ook al niet te spreken van de vele liters drinkbaar water die wij gebruiken om onze uitwerpselen uit ons toilet te krijgen, water dat perfect drinkbaar is en net als zoveel andere dingen steeds schaarser en kostbaarder wordt.
Onze uitwerpselen zijn geld waard!
Enkele jaren geleden werd er in een artikel op Lowtech Magazine een berekening uitgevoerd naar de waarde van onze stoelgang. De cijfers zijn berekend aan de hand van oude gegevens en de prijzen van grondstoffen stonden toen op een dieptepunt door de crisis. Ik verwacht dat de waarde van onze stoelgang ondertussen er al een veelvoud van is:
Als we de ‘productie’ van alle Nederlanders (16,6 miljoen inwoners) en Belgen (10,4 miljoen inwoners) optellen, en de cijfers van King voor het westen als uitgangspunt nemen, komt dat per jaar neer op 135.000 ton stikstof, 54.000 ton kalium en 40.500 ton fosfaat. Dat is wellicht een flinke onderschatting, gezien het sindsdien flink veranderde eetpatroon.
De prijzen voor deze stoffen fluctueren sterk (al naargelang de olie- en gasprijs), maar zelfs als we de lage prijzen uit begin 2007 nemen (280 dollar per ton stikstof, 260 dollar per ton fosfaat en 170 dollar per ton kalium) komt dat overeen met een totaalbedrag van 57,5 miljoen dollar of 41 miljoen euro dat we jaarlijks letterlijk door de WC spoelen. Anderhalve euro per persoon per dag. Begin 2008 stonden de prijzen voor kunstmest vier tot vijf keer hoger en met de uitputting van fossiele brandstoffen kan de waarde van deze grondstoffen alleen maar stijgen.
In onderstaande video wordt een kringloopsysteem voorgesteld waarbij men in verschillende stappen probeert om onze stoelgang efficiënt te recuperen. Zo wordt er energie uit gewonnen, worden er algen mee opgekweekt en worden de meststoffen eruit gehaald.
Video
Een andere, eenvoudigere oplossing?
Er bestaat nog een andere, eenvoudigere oplossing: een composttoilet. Je hebt geen water nodig, geen kostbare infrastructuur en je kan de resten gewoon composteren op je eigen terrein.
Ben je geïnteresseerd in meer informatie over composttoiletten?
Kom dan naar de lezing van Marc Van Hummelen, expert in theorie en praktijk van composttoiletten! Meer info vind je via volgende link: Lezing Composttoiletten.
Copyright foto: Marc Van Hummelen
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
Boer Jennes says
Een paar jaar terug hebben wij hetzelfde probleem opgelost met een composttoilet: http://www.natuursporen.nl/?p=1078 Dit is ons uitstekend bevallen en intussen hebben we in ons tuinhuis het composttoilet een mooie plek gegeven: https://twitter.com/BoerJennes/status/765910984796020740
Frederik says
Dag Frank,
ik werk op een rioolzuiveringsinstallatie. Net als mijn collega’s ben ik zeer geëngageerd om het water zo proper mogelijk te maken. En ik haal veel voldoening uit mijn job. Maar uiteraard zijn er nog steeds pijnpunten en dingen voor verbetering vatbaar. Onze job bestaat er in om het gezuiverde water aan de ons opgelegde norm te laten voldoen. Eigenlijk moeten we een verwijderingspercentage halen. Het probleem is dat er nog veel te veel regenwater op onze installaties toekomt. Het klinkt misschien vreemd, maar hoe vuiler het afvalwater is, hoe makkelijker om het goed te zuiveren.
Op de zuiveringsinstallatie van Leuven is er momenteel een project aan de gang om fosfor uit het afvalwater halen. Dit is nog maar op één installatie van de zovele. Maar als dit standaard op al onze zuiveringen zou komen, kan dit alleen maar goed nieuws zijn.
Vriendelijke groeten,
Frederik
Frank Anrijs says
Dag Frederik,
ik heb inderdaad al gehoord dat er te veel regenwater in zuiveringsstations terecht komt en dat daardoor ironisch genoeg het water al te proper is om nog goed te kunnen zuiveren 🙂 .
Dat jullie bezig zijn met het opvangen van fosfor is ook alleen maar toe te juichen, want dat wordt het grootste probleem voor de huidige landbouw in de komende 20 – 30 jaar. Want die grondstof is echt wel bijna op, met monopolies en artificiële tekorten tot gevolg.
Doe dus zeker zo verder 🙂
johanna-elvira meulkens says
Dag Frank, bij mij zijn, onvrijwillig, sinds 10 jaren geiten”meststof” in hun grote stal aangezameld. Af en toe kon ik een deel verwijderen. En vond er heel veel regenwormen erin. Is voor mij een goed teken, deze,als compost of meststof te kunnen gebruiken. MAAR WAT IK NIET WIST: het krachtvoer- wat ze extra krijgen- van Verse Laga bevat GENMODIFIZEERTER MAIS EN SOJA. Dus zit er iets van MONSANTOPRODUCT erin. Heb ik eerst vastgesteld nadat men van 25 naar 15 kg en smallere papierzakken overgeschakeld werd. De inhoud is op een plaats-helemaal vanonder de zak- waar geen mens gaat naar kijken. Mijn vraag is: kan ik deze goed verteerde compost over de groentetuin verdelen. De geiten hebben hun eigen afgesloten grondstuk. Nu gebruik ik BIOvoer van SCAR-Belgie. Deze kan ik dan met zekerheid gebruiken. Als u geen antwoord op weet, misschien iemand anders. Voorlopig houd ik deze nog apart. Hartelijk dank. Ook danke voor de interessante artikel. Vriendelijke groetjes, Elvira
Albertien says
Hallo Frank,
Afgezien van het feit dat ik erg voor composttoiletten ben, struikel ik toch weer, net als ongeveer een jaar geleden(?) toen dit artikel ook al langs kwam, over de cijfers die geciteerd worden. Als ik het nareken (afgezien natuurlijk van de prijzen die genoemd worden, waarvan ik geen weet heb), gaat het volgens mij óf om 1,5 euro per persoon per jáár, dus niet per dag, óf om bijna 14,7825 miljard euro met z’n allen per jaar. Welke rekensom heeft gelijk? Ik hoop de eerste….
Of zie ik iets over het hoofd en heb ik het helemaal mis?
41 miljoen per jaar is natuurlijk ook te veel, daar gaat het niet om.
Groet, Albertien