Het jaar is weeral op zijn einde, de winter is nog niet echt in het land maar de dagen zijn toch heel kort geworden! Tijd dus om op je gemak ‘s avonds je tuinplanning voor volgend jaar te maken, of om bij te lezen. Interessante boeken, maar zeker ook een overvloed aan informatie die je op internet kan vinden, zal je wel enkele avonden bezighouden 🙂 .
Rond deze periode vind je overal lijstjes en jaaroverzichten en je vindt dat misschien niet zo leuk, maar ook op deze blog is het een beetje een traditie geworden. Dit jaar heb ik naast de 10 best gelezen artikels van mijn blog, ook nog een selectie van Golden Oldies gemaakt.
Artikels die ik helemaal in het begin van mijn carrière heb geschreven, toen enkel mijn moeder en mijn vrouw mijn blog volgden. Velen onder jullie zijn er pas sinds kort bij, en deze artikels liggen zo diep begraven dat ze nooit gelezen worden. Daarom heb ik er 5 vanonder het stof uitgehaald en opgelijst. Deze kan je donderdag verwachten.
Vanaf zondag beginnen we af te tellen met onze top 10 van meest gelezen artikels van 2015. Jullie waren weer met velen, er is duchtig gelezen en gediscussieerd op de blog, waarvoor mijn dank :-).
Wat vind jij het beste artikel?
Het is natuurlijk niet omdat een artikel veel gelezen wordt dat het het beste artikel is. Of toch niet voor iedereen. Daarom vroeg ik mij af wat jij het beste artikel vindt op mijn blog.
Welk artikel is jou het meeste bijgebleven of van welk artikel heb jij het meeste geleerd/genoten?
Je zou me heel veel plezier doen als je in de reacties hieronder je favoriet aller tijden deelt, zowel ik als anderen kunnen hier heel veel uit leren!
Je moet misschien even zoeken in het archief of je geheugen, maar ik ben heel benieuwd 🙂 !
Foto: Antonio Litterio
Volgende Stap? Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
Daniël says
Wat zijn dat: plaaginsecten, voor maar één te noemen.
Is een goede tekst, maar het is zo moeilijk. Frank je doet niets anders dan goede teksten schrijven, nog eens bedankt daar voor.
Wij wensen je volgend jaar de zelfde gezonge schrijflust als al die voorbije jaren.
Frank Anrijs says
Dank je we voor de steun sinds het begin 🙂 !
Simon Kranenburg says
Lees sinds 2 jaar uw blog, waarvoor mijn dank.
Het stuk wat mij het meest is bijgebleven en waar ik ook veel gebruik van maak, is het stuk over mulchen en m.n. het smeerwortel gedeelte. Heb er zeker bij het planten van de kleine spruitkooltjes (in een zeer warme periode van de zomer), zeker veel profijt van gehad en ze hebben (en doen het nog steeds) voortreffelijk.
Simon.
Frank Anrijs says
Mulchen is inderdaad enorm voordelig, al is het vinden van voldoende mulch niet altijd evident!
Nicole Vangelder says
Ik vond het meest interessante over het gebruik van karton en het bedekt houden van de bodem want ik worstel al jaren met massa’s onkruid.Ik word er niet jonger op en begon al te twijfelen of ik deze arbeid,want dat is het,wel kon volhouden.Nu doen we verder vol goede moed.Prettige feestdagen en een goed gevulde tuin in 2016.
Frank Anrijs says
Jij ook prettige feestdagen toegewenst en een overvloedig tuinjaar 🙂 !
Judy Nitters- Maring says
Hoi,
Mijn favoriet: schijnbare chaos.
Fijne feestdagen allemaal en een vruchtbaar, groeizaam, lekker 2016!
Frank Anrijs says
Schijnbare Chaos is inderdaad een fantastisch systeem!
Jij ook alle goeds toegewenst in 2016!
Hedwig Buysse says
Hallo Frank,
Ik zou niet direct een favoriet naar voor kunnen brengen want alle artikels hebben wel iets waaruit ik hulp en/of voordeel haal. Wat mij het meest geholpen heeft is het artikel over het gebruik van compost en het niet meer spitten van de tuin. Door een ernstig letsel in de rug, was ik bijna gedwongen het tuinieren op te geven, maar toen ben ik jou artikels beginnen lezen en zie, dank zij jou ben ik een fervente biologische moestuinier geworden, ik heb het roer volledig omgedraaid wat mijn manier van tuinieren aangaat en met prachtige resultaten tot gevolg. Enkel de strakke lijn in mijn tuin heb ik behouden, met nette paadjes met boomschors rond mijn plantbedden, onkruidvrij door het onderliggend karton. Ik ben een gelukkig mens als ik in gelijk welk seizoen door mijn moestuin wandel en dit allemaal door jou Frank !
Hartelijk bedankt daarvoor en voor iedereen een gelukkig en succesvol 2016 toegewenst ! ! 😉
Frank Anrijs says
Heel leuk om te lezen Hedwig, jij ook een gelukkig 2016!
Luc says
Natuurlijk imkeren is mij het meest bijgebleven.
Ik ben er zelfs een cursus gaan door volgen.
Frank Anrijs says
JA, imkeren is inderdaad nog iets apart. Ik ben door het bezig zijn met imkeren toch ook vele dingen anders gaan bekijken!
diederik says
Hoi Frank
Wat mij heel goed geholpen heeft, en gemotiveerd, zijn de artikelen over het bodemleven. Over hoe schimmels werken (met die draden die met elkaar in verbinding staan -)) en het werk van de bacteriën. Iets wat me heel erg is bijgebleven is hoe stikstof werkt in een plant, en het teveel niet in eiwitten omzet. Het zette me aan om in ieder geval geen netelgier meer te gebruiken, waarvoor men dank
Frank Anrijs says
Missie geslaagd dan :-)!
Wilfried Le Page says
Hallo Frank,
Het is echt moeilijk om tussen zoveel interessants een topfavoriet uit te kiezen.
De bodem en mulch artikels behoren voor mij tot de favorieten. Het toepassen van je adviezen hierover heeft dit jaar in mijn moestuin wonderen gedaan. Daar waar ik kan probeer ik de natuurlijke moestuin principes aan anderen door te geven en dan helpen je artikels wel daadwerkelijk om de juiste argumenten/tegenargumenten te gebruiken als overtuiging.
Hartelijk dank daarvoor en ik hoop dat je dit nog lang mag volhouden!
Frank Anrijs says
Ik ga het nog lang volhouden, wees maar gerust 🙂 !
Liane says
Een van mijn favorieten is: Wetenschap in de moestuin. Ik ben ervan overtuigd, dat de natuur oplossingen heeft voor zaken die tegenwoordig door de wetenschap geclaimd worden. Ik merk al jaren in mijn omgeving, dat mensen dat moeilijk kunnen geloven. We zijn te ver van de natuur afgedwaald. Ik wil de reguliere wetenschap niet uitsluiten, maar een goed samenspel zou toch mogelijk moeten zijn.
Dank voor al je interessante artikelen. Ik wens jou en je dierbaren een mooi kerstfeest en een gezond nieuw jaar.
Frank Anrijs says
Graag gedaan!
Jij ook een goed kerstfeest en vrolijk nieuwjaar!
Ger van Dorst says
Dag Frank,
Je vraag is voor mij een mooie gelegenheid om weer eens te bladeren door al je artikelen.
Dit is geen goede manier om een favoriet te kiezen 🙂
Dacht ik dat het eiwitten en aminozuren verhaal een topper was vanwege de onderbouwing van wat we zien gebeuren maar niet begrijpen, lees ik je motivatieverhaal en de man die bomen plantte. Net bekomen lees ik hoe je de ziektebeschrijving in de Velt bijbel terugbrengt tot een half A-4 tje, werkelijk briljant. Vervolgens beland ik bij je verhaal over de toevoeging van schimmelsporen bij de aanplant van bomen en hoe je hier, zeer goed onderbouwd, korte metten mee maakt. In dit laatste verhaal, voor mij voor vandaag dan toch, staat de kern van al je artikelen. Gemotiveerd je lezer meenemen in een andere manier van kijken. Zeer inspirerend Frank, waarvoor dank, dank, dank.
Ingrid Smets says
Ik heb er al veel gelezen, en ik ben zo helemaal in het permacultuur gedachtegoed gegroeid. Ik kan je artikels niet bij naam noemen, maar zo uit het hoofd vooral alles ivm de vele voordelen van mulchen (de kracht van de herhaling, met dikwijls dan toch weer een tikje extra), smeerwortel, heermoes, de karton techniek om te starten, maar ook de geduldige uitleg over hoe het dan verder aanpakken om te zaaien, voordelen van hagen, schijnbare chaos, zaaien in gebogen lijnen met tussenruimtes, alles ivm bodemleven, de mycorhiza, een andere kijk op plaaginsecten, de zaaikalender aan de hand van waarnemingen in de natuur, … dat zijn zo de eerste die in me op komen. Je toont een deugd doende manier van kijken en omgaan met de natuur. Ook al heb ik er dikwijls eigenlijk geen tijd voor, ik laat me steeds opnieuw meeslepen om te lezen.
nancy says
http://blog.natuurlijkemoestuin.be/4-basisprincipes-om-alles-probleemloos-te-combineren-in-de-natuurlijke-moestuin/
dat ook de vorm en kleur kan helpen om plagen tegen te gaan was voor mij nieuw, enkel van de geur (wortel-ui combinatie) had ik reeds gehoord. Die kleur en vorm paste ik eerder toe om het zicht (bij bloemen) maar nooit gedacht dat dit zou helpen tegen bepaalde insecten. Ook de foto’s zijn hier inspirerend. merci. Een sereen einde jaar en schitterend nieuwe start voor jou en familie!
Daniël says
Frank iets anders,
Dalende Maan en Stijgende Maan.
Zijn er dingen in dit verband waardat jullie rekening mee houden.
Het is twee keer per dag eb en vloed, is het dan in de planten en wortels ook niet twee keer per dag dalende en stijgende sapstroom ?
Bij Dalende Maan zou het bodemleven het meest actief zijn? Maar is dat werkelijk zo ?
Dan kan ik daar rekening mee houden in mijn planning!
Frank Anrijs says
Wij maken gebruik van de kosmische kalender van Maria Thun. Hierin staat elk jaar beschreven op welke momenten je wat het beste kunt doen.
Wij proberen hier rekening mee te houden, maar dat is niet altijd evident 🙂 .
Geertje says
Hallo Frank,
Ik volg je je nog niet zo lang maar ik heb in korte tijd veel meer geleerd dan in jaaaren tijd.Ik wacht met spanning op de oldies!
Voor mij was als eerste belangrijk dat er ook een hele dikke laag compost op de bedden moet,ik dacht dat het met alleen bedekken goed zou komen,zag ook wel wat vooruitgang maar de bovenste goede laag is na ergens tussen de 7 en 10 jaar goed bedekken nog geen 10 cm. diep.
Nu heb ik ook geleerd dat ik lavameel moet gaan toevoegen,dat gaat het komende seizoen gelijk gebeuren.
De stukken over bodemleven,schijnbare chaos en de wetenschap lees ik ook met graagte.Je hebt een zeer goede informatieve schrijfstijl,heerlijk om te lezen.
Dus van deze kant grote complimenten!!!
Francine says
Dag Frank,
Voor een paar jaren was mijn interesse danig aan het slinken,mede door je inspirerende blogs had ik terug goesting gekregen.
De artikels over mulchen was voor mij een openbaring ,daar heb ik het meeste van opgestoken,maar om te zaaien ga ik de bedekking per bedje, dat ik nodig heb, wegnemen, zaaien, laten kiemen,de plantjes wat laten groeien en dan terug mulchen.
Of is dat geen goed idee?
Wat gebeurt er met de stikstof in de plant, die het teveel niet in eiwitten omzet?Of begrijp ik dat niet goed?
Heel veel dank voor al de moeite die je steeds doet.
Voor jou, en al al wie je lief is een schitterend jaar toegewenst!
Francine.
pplakke says
ik vind die van de klaver het beste.
hij geeft bloemen geeft aan de bijen.
omdat die te zaaien is en die goedkoop veel opvervlakte kan doen.
met ander mulch moet je zeulen en blijven aanvullen .
en die ander mulch moet je weer kopen of zoeken.
met kans op vuil in de houtsnippers.
of zelf enorm veel plaats opofferen om zelf mulch te maken.
verbelen says
Schijnbare chaos heb ik dit jaar met succes toegepast. Hartelijk dank en prettig eindejaar!
Barbara Shen says
Ik heb persoonlijk het meeste gehad over de diverse artikelen over mulchen, en dan vooral de herhaling. Want, het klinkt allemaal heel logisch, maar in het begin dacht ik steeds, waar haal ik al die mulch vandaan. Ik heb een aantal smeerwortel planten in de tuin, maar de mulch daarvan slinkt zo ongelooflijk snel, dat haalde niet veel uit. Ik worstelde met de vraag wat wordt mulch, wat wordt compost en wat mogen de kippen hebben. Dit jaar heb ik overal blad verzameld en naar mijn tuin gesleept en ik zie nu al de voordelen van het mulchen met blad en stro. Mijn les was dus uiteindelijk dat je in het eerste jaar zeker mulch materiaal van buiten moet halen, want je eigen tuin produceert nooit genoeg.
Ik hoop in het nieuwe jaar nog veel wijze lessen van je te leren en wens iedereen veel tuinplezier toe in 2016.
Ester says
Houtsnippers verzuren niet ….
Simonne says
Hallo Frank
Niettegenstaande ik al heel lang bezig ben met biologisch tuinieren heb ik heel veel van je blog bijgeleerd! Vooral het mulchen, de schijnbare chaos, het gebruik van lavameel op de bodem waar veel heermoes staat heeft me zeer goed geholpen. Het meeste plezier heb ik nu van het laten in zaad komen van bepaalde groenten en hoe ik vol verwondering dit jaar voor de derde maal veldsla( om er maar één te noemen) heb geplukt zonder dat ik die heb moeten zaaien. Bedankt Frank, jij mag gerust geëerd worden als “dé Frank die zijn volk leerde natuurlijk tuinieren”!
Reinier Ederveen says
Hallo Frank
Het artikel waar ik blij verrast van werd was dat over de bijen waarin u schreef dat u niet meer in de kast ging kijken. Dat was ook mijn insteek maar ik was er wel wat onzeker over. Door u dacht ik oke er zijn er toch nog meer die zo denken en doen. Ik kijk uit naar uw bevindingen hierover en hoop meer te leren.
Peter Elsen says
Beste Frank,
Je artikel over heermoes was voor ons het interessante. Wij ,en de omliggende buren, hebben hier veel last (last??) van.
Het is onvoorstelbaar hoeveel gif hier aan verspild is. Tem zelfs het gif te injecteren in de zwarte wortels!!
Nu sedert drie seizoenen verbrand ik zoveel mogelijk die sporen plantjes in het voorjaar. En nu twee seizoenen gooi ik dat lavagruis welke jij aanraadde.
Het resultaat is enorm. Dit seizoen hebben wij bijna nergens meer heermoes staan.
Dus dank je wel voor die gouden raad.
Beste wensen. Peter