Er zijn enorm veel dingen in de natuur die zo nauw samenhangen, dat een kleine verstoring, zelfs een goedbedoelde, een grote invloed kan hebben op de uitkomst. Sommige onderzoeken leggen wel een verbazingwekkend verband bloot, een ingenieuze (samen)werking, maar heel veel weten we toch nog niet over de plantenwereld.
Dat planten reageren op geluid is al bekend, ook dat u elke dag in de voormiddag tegen uw groenten moeten babbelen om ze harder te laten groeien ;-). Maar onlangs vond men wetenschappelijk bewijs dat planten reageren op trillingen die veroorzaakt worden door vretende rupsen.
Vretende rupsen
Volgens het onderzoek worden de trillingen van het vretende insect in de volledige plant gevoeld en wordt er als reactie daarop een stof aangemaakt die de plant minder lekker maakt. Meer uitleg vindt u onderstaande video:
Wij moeten faciliteren, niet meer dan dat
Een tijd geleden heb ik ook al ergens gelezen dat planten die last hebben van vraat, via de wortels, via de mycchorizae, alarmsignalen uitsturen die ervoor zorgen dat de chemische verdedigingsmechanismen in werking treden. Zo kan de schade door plaaginsecten beperkt worden.
Onderzoek in de plantenwereld staat over deze onderwerpen eigenlijk nog zo goed als nergens, maar het is hoopgevend dat men hiermee bezig is, en dat er steeds meer zaken naar boven komen die er voor zorgen dat mensen toch met meer respect naar de natuur kijken. De ze merken dat de natuur veel zelf kan regelen, maar dat wij de juiste omstandigheden moeten creëren zodat de natuur op volle kracht kan meewerken.
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
Ivy Dillen says
Ik weet niet of ik echt zo gelukkig kan zijn met dit nieuws als jij blijkt te zijn, Frank. Ik ben een beetje bang dat ‘de wetenschap’ (die overigens zoals bekend is voor een groot deel door bedrijven gesponsord wordt) dit als een nieuwe aanzet gaat zien om ‘god’ te spelen.
Wat zal er gebeuren als er een ‘veilig’ middel gevonden wordt tegen rupsvraat? Geen chemicaliën, maar geluidsgolven die precies dat soort plant verdedigt tegen dat soort rups.
De bodem zou er wel bij varen, dat is waar.
Maar waar denk je dat dit dan zou ingezet worden? In natuurlijke moestuinen? Natuurlijk niet. Die hebben zoiets niet nodig, want die hebben nauwelijks last van plagen. Maar de boerenbedrijven met hectarengrote velden van hetzelfde gewas, die zullen er dankbaar voor zijn. Een reden te meer om verder te gaan met monoculturen die de bodem uitputten en eroderen. Volgens mij is dat een stap in de verkeerde richting als we weer kleinschalig en lokaal willen worden.
Misschien zie ik het te zwart in, maar ik ben mijn vertrouwen in de wetenschap een beetje kwijt, vrees ik.
Brigitte Martens says
Een tijdje geleden hoorde ik op de radio over een onderzoek van een Chinese universiteit naar het effect van Boedhistisch gezang op de rijstoogst. Ze hadden luidsprekers op de velden geplaatst en wat bleek: meer en grotere rijstkorrels. Door het gezang zette de plant zijn poriën meer open. Fantastisch toch? ^^
Rob en Joyce de Vries says
Hoi Frank,
Wij zouden het wel prettig vinden want nog steeds wandelen er massa’s grote groen/zwarte rupsen door onze boerenkool- en spruitkoolplanten. Normaal gesproken vangen we ze met de hand af, maar dit jaar lukte dit niet goed vanwege drukte met ons werk. Dit jaar was helemaal een apart jaar i.v.m. de ontbrekende winter en ook het nog niet dik genoeg aangebrachte mulchpakket. Echt elk plantje (zowel groentezaden als onkruidzaden) hebben zich uitgezaaid. Eind jullie leek onze moestuin wel een oerwoud. De 30 Lippia Citrodora struiken (dit jaar dus veel te veel) waar we normaal 1 keer per seizoen de takken afknippen, staat nu voor de derde keer hoog. Elke Oost-Indische kers bloem werd een nieuwe plant en ga zo maar door voor de Borage, Dille, Zonnebloemen etc. Een pracht was het, alleen nu komt het enigszins winterklaar maken en start er een grote klus. Dit is geen klaagzang maar wel bijval dat sommige moestuin beslommeringen af en toe wat ontlast kunnen worden door dit soort nieuwe ontwikkelingen.
Sanne Kreuze says
Ik ken nog veel uitgebreidere versies van dit soort onderzoeken. Dit wetende: Onlangs las ik dat er een manier is om woelmuizen uit je tuin te verjagen. Stop ijzeren buizen in de grond, en sla daar een paar keer per dag met een hamer op. De immense herrie die dat onder de grond geeft jaagt de woelmuizen weg. Ai…wat een geweld. Niet alleen de woelmuizen horen dit, maar ook de planten en laten we niet vergeten, de micro organismen.