[mashshare]
De krantenartikels waarin wordt gesteld dat er uit onderzoek blijkt dat biologisch geteeld voedsel niet beter is dan conventioneel voedsel kent iedereen wel. Er wordt dan altijd enkel onderzoek verricht naar een bepaalde soort vitamine of andere inhoudsstof. Dat een conventionele appel veel meer gif bevat is geen argument want het blijft altijd onder de toegestane drempel.
Maar dat argument is toch niet zo valabel te noemen, maar de journalistiek durft of wilt hierin niet doorgraven. Zo werd er in de fruitteelt veel gebruik gemaakt van het fungicide vinclozoline. Enkele van de afbraakproducten hiervan werken in op het menselijke organisme als hormonen en kunnen leiden tot onvruchtbaarheid. Ondertussen is het gebruik sterk teruggevallen en verboden in verschillende landen. Maar het is daarvoor wel 30 jaar op grote schaal gebruikt, en in grote delen van de wereld nog altijd als bestrijdingsmiddel waarvan bewezen is dat het negatieve gevolgen heeft voor mijn en uw gezondheid.
Vergeet ook niet dat de ontwikkelaars van het middel DDT ooit de Nobelprijs hebben gewonnen. Het middel is massaal gebruikt geweest maar ondertussen al vele jaren verboden.
Niet alles is zomaar meetbaar
Omdat veel mensen kiezen voor biologische producten uit persoonlijke redenen die moeilijk te meten zijn zoals lekkerder, zich beter voelen, meer energie krijgen van biologisch eten … werd er gezocht naar een andere manier om groenten en fruit te onderzoeken. Niet door het te ontleden, maar door het volledige product te onderzoeken.
Hiervoor werd een nieuwe techniek ontwikkeld: monsters werden blootgesteld aan verschillende kleuren licht. Met behulp van een daarvoor speciaal ontwikkeld meetapparaat kunnen de intensiteit en het verloop van de resulterende uitstraling van de bestraalde monsters worden gemeten en geregistreerd.
Uit deze proeven kwamen enkele verrassende resultaten naar voren. Zo kan men bv. de kiemrust van zaad meten. Dat is op zich niet zo wonderbaarlijk, maar de onderzoekers vonden een verschil in de kiemrust tussen zaden die conventioneel, biologisch en bio-dynamisch geteeld waren.
Belang van manier van kweken
De mate van bemesting beïnvloedt blijkbaar de kiemrust, wat betekent dat hoe meer meststof er gegeven wordt aan een plant tijdens de opkweek, hoe slechter de kiemrust is of hoe slechter het zaad is voorbereid op de volgende fase in zijn leven. Een verklaring hiervoor is dat door de vegetatieve fase van de groente sterk te verhogen door veel bemesting te geven, dit een negatieve invloed heeft op een andere fase in het leven van zo’n plant. De narijping wordt dan ingekort, waardoor het zaad niet goed afrijpt.
In de biologische teelt wordt er ook wel met meststof gewerkt, maar niet met snelle chemische meststoffen zodat het onevenwicht tussen de verschillende levensstadia van de groente niet zo hard is scheefgetrokken. Bij bio-dynamische landbouw is het evenwicht tussen alle stadia nog beter, waardoor je hier zaden krijgt in een diepe kiemrust.
Maar heeft dit een negatieve invloed?
Uit proeven met de geoogste zaden uit de verschillende systemen blijkt dat conventionele zaden met een oppervlakkige kiemrust zeer snel kiemen en vertrekken. De biologisch en bio-dynamische zaden kiemen veel trager, maar vormen veel sterkere, dikkere kiemplanten die na 10 dagen de conventionele kiempjes ver achter zich laten.
Of dit ook een effect heeft op de verdere ontwikkeling van de plant en voedingswaarde en kwaliteit van de plant werd nog niet verder onderzocht, omdat men eerst andere vraagstelling wou onderzoeken.
Maar deze bevindingen zijn wel een sterke motivatie om ook voor je eigen tuin te kiezen voor biologisch zaad.
Zeker wanneer je dan ook nog eens dit artikel leest: Mme Zsazsa over biologisch en niet-biologisch zaad.
Veel meer uitleg over en andere resultaten van deze nieuwe manier van onderzoeken staan beschreven in het boek: Op zoek naar vitale voeding.
Zelf zaad bestellen?
Wil je nog biologisch zaad bestellen voor je moestuin, dan kan dat nog perfect. Je kan onze lijst bekijken en kiezen uit de soorten die wij aanbieden. De lijst kan je hier vinden: Zadenlijst Yggdrasil
Foto: https://www.gardeningknowhow.com/
roeland selleslachs says
Impressive!
Ik vraag naar je zadenlijst en krijg er een op maat gesneden artikel bij!
Sterk werk, Frank.
Bedankt en de groeten.
Roeland
Eduard says
Tss wat een idioten zeg, er word ook NIET gekeken naar de verzameling van herbicide’s en de slechte gevolgen hiervan , als je een bespoten appel eet en daarna een bespoten pruim dan is de kans groot dat je meerdere soorten tot je neemt.
Salpeter, zwavel en houtskool zijn in principe alleen niet zo schadelijk maar samen vormen ze zwart buskruit wat toch een heel explosief mengsel is.
Tom says
Hi Frank,
Als fervente tegenstander van het gebruik van glyfosaat is het misschien interessant te weten dat er een European Citizen Initiative lopende is (grote officiële Europese petitie) met de vraag dit vergif volledig te verbieden in de EU. Tegen de zomer zou dit besproken worden in de Europese Commissie. Om in rekening gebracht te worden zijn er minstens een miljoen handtekeningen nodig van Europese burgers. Je kan de petitie officieel ondertekenen onder andere via WeMove.eu Ik heb alvast getekend. Ik hoop dat jij en veel ecologisch gezinde lezers dit ook doen in de hoop dat onze stem kan wegen op de besluitvorming.
Sorry dat dit off-topic is maar wou het toch even melden.
Groetjes,
Tom