In deze periode van het jaar wordt bij droog weer dikwijls gesnoeid in de tuin. Het snoeihout wordt dan dikwijls versnipperd. Zo is de grote berg snoeihout snel weg en kunnen de snippers als mulch gebruikt worden.
Maar er zijn nog andere toepassingen voor het overtollige snoeihout die zeer veel voordelen hebben voor planten, dieren en uzelf.
Takkenril
Een goed alternatief voor het versnipperen is de takken gebruiken in een takkenril. Dit is eigenlijk een dubbele rij palen van ongeveer 2m die stevig in de grond staan. De tussenafstand tussen de rijen is 1m, de onderlinge afstand in de rij is meestal een 0,75 – 1 m. De ruimte tussen deze 2 rijen vult u dan op met takken (groot en klein) en zo bekomt u een natuurlijke afsluiting.
Er zijn enkele punten waar u goed moet over nadenken vooraleer u uw takkenril maakt:
- Locatie: de takkenril wordt aangelegd met de bedoeling om daar vele jaren te staan. Het is niet de bedoeling deze ril al na 5 jaar te verplaatsen.
- Oriëntatie: de richting waarin uw takkenril staat bepaalt welk microklimaat u creëert. Oost-west oriëntatie geeft een zonnekant en een schaduwkant.
- U kunt alles van uw struiken en bomen gebruiken, al wordt afgeraden om takken dikker dan 15 cm te gebruiken. Hier kunt u andere toepassingen voor vinden zoals stookhout, blokken voor een bijenhotel, ….
- Zorg dat er geen verstoring is van de takkenril tijdens het broedseizoen, er zullen ongetwijfeld vogels broeden in de ril.
De lengte van de ril kunt u zelf bepalen, gaande van 2m tot 10m of langer. Het hout verteert langzaam en de opgevulde ril zakt elk jaar aanzienlijk. Zo kunt u elk jaar de takkenril langs boven terug aanvullen met vers snoeihout.
U kunt uw ril zijn breedte, lengte en hoogte best aanpassen aan de functie en de grootte van de tuin. De ril moet geen 2 m hoog worden maar hij moet wel een flink stuk opgevuld zijn! Indien u dus een kleine tuin heeft met weinig snoeihout, kunt u perfect een houtril maken van maar 0,5 m breed en 1 m hoog. De hoogte is ook afhankelijk van het doel: afsluiting, kleine barrière in de tuin, ….
Enkele voordelen
Er zijn vele voordelen aan een takkenril:
- Gemakkelijke manier om uw snoeihout te verwerken
- Natuurlijke afsluiting in de tuin of van de tuin
- Voor vogels en zoogdieren biedt een takkenril een goede nest-, voedsel- en schuilgelegenheid
- Amfibieën en reptielen vinden er een plek om te overwinteren
- Ook paddenstoelen, varens en andere plantensoorten vinden er een uitstekend onderkomen
- Zelfs enkele vlindersoorten zetten hun eitjes af op dood hout
- Heel veel insecten maken gebruik van de beschermde plekjes in de takkenril om te schuilen.
Vele verschillende inwoners
U kunt door de ligging van uw takkenril strategisch te kiezen een beetje bepalen welke inwoners u gaat krijgen:
- Naast een houtwal: winterkoning en wezel
- Langs een bosrand: ringslang
- Bij een poel: gewone pad, kamsalamander en boomkikker
- Langs een sloot: heggenmus, waterspitsmuis en hermelijn
- Dichtbij huis of een schuur: egel en huismus.
Een takkenril biedt onmiddellijk een habitat met een grote diversiteit aan dieren en is eigenlijk een essentieel onderdeel van een natuurlijke tuin, zelfs indien uw tuin klein is. U kunt een kleine takkenril aanleggen en zo toch heel veel voordelen meepikken van de verhoogde diversiteit en aanwezigheid van insecten, zoogdieren en vogels in de tuin.
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
jan dheedene says
schitterend!
dit doe ik alvast
MErci
Jan
Frank Anrijs says
Veel succes!
Theo van de Molengraft says
Zojuist heb ik me ingeschreven voor de gratis artikels. Daarna heb ik de tips gedownload (raar woord hè). Al een goede 25 jaren ben ik lid van VELT en sinds enige tijd ook actief in de afdeling Tilburg/ Breda (NL). Uw methode van biologisch/ecologisch tuinieren sluit perfect aan bij die van VELT. Ik vind het buitengewoon plezant in u een broeder gevonden te hebben en wens u veel succes met uw goede werk.
Met vriendelijke groeten, Theo.
Frank Anrijs says
Dank je wel :-).
Ik hoop dat jij je werkzaamheden ook nog lang verderzet binnen VELT!