Deze winterperiode hebben we absoluut geen winter gehad, en het contrast met de lange, koude winter van vorig jaar kan niet groter zijn. De lente kwam heel traag op gang, rond deze periode vorig jaar begon de zij zich eindelijk te manifesteren.
De lange winterse periode had vorig jaar een overduidelijk voordeel voor ons. Het bestand aan woelratten was sterk gedecimeerd, in het voorjaar leek het wel even alsof ze allemaal vertrokken waren naar warmere oorden. Pas in de zomer zagen we terug de kenmerken van een kolonie woelratten: peterselie die opeens slap valt, bieten aangevreten, halve wortelen in de grond en overal gangen.
Toch hebben we vorig najaar voor het eerst sinds jaren nog eens witloofwortels kunnen oogsten, dus 2013 was een heel rustig jaar wat woelratten betreft.
De winter die geen winter was
Maar deze winter – die nooit begonnen is – heeft geen vorst gekend en veel planten zijn gewoon blijven doorgroeien. Net als vele dieren die ook hun winterslaap hebben overgeslagen en vrolijk zijn blijven door vermenigvuldigen.
Zo hebben wij dit jaar ineens last gehad van luizen, iets waar zo vroeg op het jaar normaal geen sprake van is. Maar ik heb ondertussen al verschillende stadia van het lieveheersbeestje gezien, dus dat komt in orde :-).
Het is vooral naar woelratten toe dat we terug met een overvloed zitten ( en dit is geen positieve overvloed, al wil ik hem wel delen ;-)). Al onze erwtjes worden opgegeten, ze verdwijnen gewoon naar onderen in de gangen. Ook onze pijpajuintjes zijn gewild, ik stond eergisteren met mijn vader te praten in de plastic tunnel en er verdween er gewoon eentje in de grond. Het pijpje werd steeds korter en verdween met korte rukje in de grond!
Wat kunt u er aan doen?
Wij zijn al jaren aan het proberen om natuurlijke vijanden aan te trekken. Een uil hebben we al een tijdje zitten, onlangs hebben we ook een kast voor een Torenvalk opgehangen.
Muizenvallen staan er ondertussen in overvloed in de tunnel, maar deze lokken absoluut geen ratten.
Tips hebben we al in overvloed gekregen, verschillende zijn al uitgeprobeerd. Zo planten wij rond onze fruitbomen Narcissen, deze bollen zouden de ratten moeten weghouden. Hier merken we niet veel van, maar volgens iemand bij wie het wel werkte moest je echt heel veel bollen planten. En dat is niet mogelijk in een groentetuin.
Ook met het planten van Keizerskroonbollen hebben we al een tijdje een experiment lopen. Maar dat is ondertussen ook al duidelijk niet de juiste manier. Naast planten van Keizerskroon lopen gangen, planten vlak naast zo’n bloeiende plant worden gewoon afgevreten.
Vorig jaar kregen we als tip het gebruik van mensenhaar, en dat hebben we nu voor het eerst in de plastic tunnels geprobeerd. Ik heb mijn mannen hun haar laten knippen door mijn vrouw en hun haar laten bijhouden. Dat hebben we gisteren in de gangen rond de ajuintjes gestoken, in de hoop dat dit inderdaad effectief gaat zijn.
Foto’s
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht.
Joke says
Tip voor in de muizen val, ze eten liever chocola (chacha, mars,…) dan kaas;dat hebbe mijn ouders in de kelder ondervonden.
lode devos says
De haar-tip heb ik ook uit het Groenselof meegenomen.
Een zak haar bij een vriend kapper opgehaald en nu al een paar weken elk gat en gang telkens van een stevige prop haar aan het voorzien. Soms denk ik : het werkt en soms zie ik het haar verdwijnen in een nieuw gat dat aansluit op het oude dat ik “behaard” had… Maar ik wacht nog even met definitieve konklusies. Ik ben zot van alle beesten maar konstateer dat die ratjes/muizen mijn tuin-rendement toch wel zwaar drukken . En zowel bos- als steenuil in de tuin. Torenvalken, sperwer, you name it. Maar overal gaten , doodvallende planten enz.. En nog leukerds als hazen en fazanten die boven de grond een maaltje verzinnen. Gelukkig zijn er de bijen die alleen bestuiven …. Toch mooi hé zo’n tuin vol beesten
Frank Anrijs says
Tuinieren zorgt altijd voor (leuke) verrassingen 😉
Pauline says
Wij doen in de muizenvallen geen kaas, maar pindakaas. Daar zijn alle knaagdieren dol op. We hebben die tip o.a. van een professionele rattenvanger, en het werkt echt. Een paar weken geleden hebben we zo achter elkaar een hele familie woelratten gevangen (gelukkig zitten ze overigens bij ons in het kippenweitje, en – nog – niet in de moestuin).
Frank Anrijs says
Dank u wel voor de tip, gaan we zeker proberen!
schwertel frans says
Hoi
Ben vergeven van klein groen wormpjes , alle loofbomen zijn met hagel beschoten , in iedere boom een nestkastje , dus ook vergeven van vogels en nog . Even schudden en het regent wormpjes /rupsen . Het fruit kers/pruim is ook reeds volledig aangetast . Maar de groente/kruidentuin is een maand voor en geen klachten .
groetjes franske
Daniël Maegh says
Een poes, maar dat is niet natuurlijk zeker ?
Frank Anrijs says
Er lopen bij ons verschillende pozen van de buren rond. Maar een probleem is dat deze woelratten niet veel boven de grond komen.
Als ver vraat is boven de grond zijn het hoogstwaarschijnlijk muizen. Deze worden gemakkelijker gevangen met vallen, uilen, katten, …
Simonne says
Wij hebben hetzelfde probleem, alleen leven we nog in vrede met de woelratten en muizen , omdat ze tot nu toe nog niet echt schade hebben aangericht.
Toen ik uien plante zakte ik telkens met de ui in de diepte en moest de gangen opvullen om een ajuin te kunnen planten. De uien en charlotten staan op dit moment mooi in het groen(welliswaar geplant tussen de gedroogde resten van nieuwzeelandse spinazie, die zich nu ook opnieuw vollop aan het uitzaaien zijn). Gisteren koolrabis geplant in een overvloed van gangen. Ik ben benieuwd! k denk dat zowel een kat als een marter wel kunnen helpen om het bestand van die beestjes in bedwang te houden. Wij hebben geregeld marterkeutels gevonden en tevens enkle dode ratten met een dodelijke beet in hun nek. Of het nu van onze kat of van de marter is dat is natuurlijk een vraagteken.
Frank Anrijs says
Ik ga zeker eens nakijken hoe we iets van marters of gelijkaardige dieren kunnen aantrekken!
Bedankt voor de tip 🙂
Danny says
Look zou blijkbaar een goede oplossing zijn, volgens ‘het internet’ 😉
http://www.permaculture.co.uk/readers-solutions/get-rid-pests-garlic
Kan een poging waard zijn?
grjs
Danny
Frank Anrijs says
Onze woelratten zijn dan een speciale soort want ze vreten net zo goed van de lookbolletjes.
Look gaat volgens mij dus niet veel helpen …
Willy Verhaert says
Ik vraag me af of een extra dikke mulchlaag in de winter er ook niet zorgt dat die knaagdieren zich knus voelen.
Daniël says
Dat is het proberen waard, ik heb nog wel geen last van woelratten. Maar wat nog niet is, kan nog komen. De look moet toch in het najaar geplant worden, ik ga over heel mijn tuin verspreid look planten. Mischien is het ook wel goed tegen de slakken. Dat is mijn probleem.
Danny says
Laat zeker weten of het werkt he Daniel. Ikzelf ben nog aan het opstarten, dus eerst karton en mulch verzamelen, effectieve start zal pas volgend jaar zijn dan..
grjs
Danny
Judith Postelmans says
ik hoop van harte dat er een oplossing gevonden wordt voor deze woelratjes.
Stinkende koningskaars werkt idd niet, de bollen zijn al opgevreten door, jawel de woelratten. Onze poes vangt heel af en toe een muis/rat maar dat weegt niet op tegen de voortplantingsijver van deze ratjes ;-). Ik hoor ook uilen maar die vinden blijkbaar genoeg ander voedsel of kunnen het uitgebreide rattenbuffet niet aan.
In tegenstelling tot de tuin van Frank hadden wij na de vorige koude winter plots veel meer woelmuizen. Ik wacht nu bang 😉 af wat het gaat worden???
Wie een oplossing weet, graag!
Ooit zag ik in een VELT tuin iemand die een constructie gemaakt had met een emmer met water ingegraven in de loop van de gangen. De muisjes vallen er in en verdrinken ocharme. Vind ik zelf niet zo’n goed idee want die beestjes kunnen niet zwemmen 😉
schwertel frans says
hoi
kunnen zwemen , maar uit de emmer geraken ze niet , dus verzuipen moeten ze .
Maar ik zit met mollen en deze zit niet samen met de woelrat , dus ik kies voor de mol . Natuurvriendelijker dan vallen
groetjes franske
S. says
op http://www.velt.be/woelmuis staat: “Mollen vangen en eten jonge woelmuizen en -ratten”
René says
Nog een tip voor de muizenval: pindakaas! Dit is werkelijk een traktatie voor de muizen! Ik heb vroeger kaas en ook chocolade geprobeerd (chocolade werkt al wat beter), maar nadat ik ergens gelezen had dat pindakaas wonderen verricht ben ik dit ook eens gaan proberen. Nou, dat heb ik geweten. Nadat ik de val geplaatst had, hoorde ik de muizen al over het plafond lopen en even later zat de muis al in de val. Dit heb ik een aantal keren herhaald en 1 keer zaten er zelfs 2 muizen tegelijk in de val! Nadat ik 13 muizen had gevangen kreeg ik het gevoel dat ik de muizen van heinde en verre naar me toe aan het lokken was. Ik ben toen op onderzoek gegaan en zag aan de sporen dat de muizen via de ventilatie-openingen in de buitenmuur naar binnen kwamen. Nadat ik hier bijenroosters had geplaatst kreeg ik de muizenoverlast onder controle. Overigens gebruik ik maar een mespunt pindakaas. Als de muis in de val zit en de pindakaas is helemaal weg, dan weet ik dat er nog minimaal 1 muis leeft.
theo van der Maat says
Als ik bovenstaande verhalen hoor, dan zijn we inmiddels een aantal mythen armer. De oplossing voor het woelmuizen probleem, want dat is het wel, is nog ver weg. Al drie keer sla geplant en de andere dag nog maar een paar plantjes over; blijkbaar verbetert ons werk aan de grondstructuur ook hun habitat. Hoe zouden ze dat vroeger gedaan hebben? Of is het een probleem van de natuurlijke moestuiniers anno 2014, die nog bezig is een evenwicht te vinden in een “vijandige” omgeving. Mijn buurman heeft ze niet, maar daar zullen ook de schimmels inmiddels wel overleden zijn; kritiek komt er van de omgeving, want er is een composthoop en een hoop houtsnippers. maar ik haal mijn oordoppen er voorlopig nog niet uit.
Frank Anrijs says
Ik ben er zeker van dat een groot deel van het probleem is dat er nog nauwelijks natuurlijke vijanden zijn.
Een hermelijn, wezel, mater of bunzing komt niet meer zo frequent voor als x-aantal jaren geleden.
andyvp says
Ze vertoeven van het vroege voorjaar tot de late zomer aan de oevers van sloten en poelen omdat een verfrissende duik ze goed doen , misschien is het raadzaam om daar dan ook op zoek te gaan naar gangen en vallen te plaatsen, maar een andere manier zijn natuurlijke vijanden zoals hermelijn, wezel en bunzing ..kunnen in de gangen van de rat de beesten uitschakelen , de uil is niet efficient omdat ze er eerst moeten voor bovenkomen .
Frank Anrijs says
Maar hoe kan je eigenlijk één van deze dieren aantrekken? Heb je misschien enkele suggesties? Of is het gewoon een kwestie van afwachten …
RONY says
Wat bij mij werkt : een waterdarm,op uiteinde fluitje monteren,waterdarm aansluiten op compressor en deze met tijdsklok snachts elk uur een 10 tal min laten draaien,dus 10 min schril gefluit in de gangen.Regelmatig in andere gang steken.
greet says
Hallo allemaal,
Heeft iemand al een niet-arbeidsintensieve oplossing gevonden tegen woelmuizen? Mijn tuintje is deel van een groter complex en niet naast de deur, zonder electriciteit in de buurt dus die compressor kan niet.
Bij de buren die niet mulchen en elk jaar spitten is de schade veel minder groot. We verbeteren dus blijkbaar wel hun leefomgeving door de grond te verbeteren, maar ik moet dan weer geen greppels graven met deze regendagen…
Maar ik heb geen erwtjes- ze werden systematisch opgegeten, net als de wortels, haverwortels,bieten etc, de aardappels zijn nu aan de beurt als eten voor de woelratten. Het ziet er naar uit dat ik dit jaar minder zal oogsten dan vorig jaar… meerjarigen doen het wel goed. Er staan 3 koperbuizen met stenen potjes op om te trillen met de wind. We zitten naast een natuurreservaat maar in een poging de konijnen buiten te houden ( wat niet gelukt is- zij eten het bovengrondse op) staat er een draad omheen, wezels etc geraken wellicht dus niet op de volkstuintjes. Aanvaarden en hopen dat het betert? Of word mijn ongespit stukje het toevluchtsoord voor alle woelmuizen, zo tussen al die gespitte stukjes in?
Greet
Frank Anrijs says
Woelratten zijn inderdaad een serieus probleem, dat niet eenvoudig opgelost geraakt.
Bij ons geraakt het stilaan opgelost, maar wij hebben meer mogelijkheden om grotere roofdieren aan te trekken.
Een mol echter is ook een goede vijand van woelratten, dus probeer deze alvast te krijgen. Verder is het gebruik van een woelvork misschien een oplossing.
De woelratten houden niet van verstoring van hun gangen, dus misschien is het gebruik van een woelvork in het voorjaar al voldoende om ze weg te krijgen.
Een woelvork is niet ideaal voor de bodem, maar doet veel minder schade dan spitten …
moois van me says
Ik woon in een steedse omgeving, en heb een kleine voor- en achtertuin en woon vlakbij een park. Ik probeer mijn stadsvoortuintje op een goede manier te gebruiken: hij staat vol planten en bloemen, zakken met groenten en geen gazon. Ik mulch en ik gebruik geen synthetische produkten in de tuin en probeer zoveel als mogelijk insectjes en vogels aan te trekken.
Ik geniet erg van mijn tuin maar mijn buren houden meer van smetteloze gazonnetjes en buxussen en vinden mijn tuin maar niks. ‘Het vuil blijft er in hangen’ en ‘ik kweek er ratten mee’ zeggen ze oa. Dat laatste was tot voor kort niet waar maar onlangs zag ik een rat onder het vogelvoerkastje van het gevallen eten eten en nu ontdekte ik 2 holen onder een hortensiaplant. Ik ben daar net blij mee want het gaat hier al zo moeilijk met de buren over mijn tuin…. Het voortuintje is omringt door beton en straatstenen maar blijkbaar is het toch groot genoeg om aantrekkelijk te zijn voor ratten. Hebben jullie al meer ervaring met wat er wel werkt tegen ratten in de tuin zonder al te enge dingen te moeten gebruiken?
H. de BOER says
(Je eigen) urine in de gangen gooien en daarna de opening dichtmaken, vinden ze niet fijn. Na één of twee keer blijft de gang dicht. Even later ontstaat er iets verderop echter weer een nieuwe opening.
Ik ben ze nu al wekenlang de hele tuin door aan het achtervolgen. Voor zover ik de openingen kan vinden natuurlijk. Ik weet niet of het afdoende gaat zijn en blijf benieuwd naar anderen hun ervaringen met remedies…
Toko Online Bahan Bangunan says
Great site you have here bbut I was curious about if you knew of any message boards
that cover the same topics discussed in this article?
I’d really love to be a part of community where I can get
feedback from other knowledgeable people that share the same interest.
If you have any recommendations, plezse let me know. Thanks!