Al een tijdje loopt er op Yggdrasil een proef met klaver als permanente onderbegroeiing. Enkele maanden geleden heb ik een eerste tussenstand gepost, de resultaten waren op dat moment niet zo heel positief te noemen.
Ondertussen is het – veel – natter geworden en is de lange droogte uit het voorjaar vergeten. Maar heeft dit positieve gevolgen gehad op de groenten-klaver combinatie of wordt het experiment zonder vervolg afgevoerd?
Sla, warmte en droogte is geen goede combinatie
Dat de sla mislukt was, was vorige keer al duidelijk. Door de combinatie van droogte en warmte is zij heel snel doorgeschoten en staat ze nu mooi in bloei. Wij gaan haar laten staan en kijken of zij, net zoals op onze bedden, zichzelf kan uitzaaien tussen de klaver.
De peterselie was al verdwenen in juni, net zoals in de rest van onze tuin. Om één of andere reden is dit een plantje dat het dit jaar heel slecht heeft gedaan in de tuin. Volgend jaar opnieuw proberen, en misschien beter vrijhouden in het begin zodat ze zich beter kan ontwikkelen.
Middelmatige resultaten, maar wel hoopgevend
De mais groeide goed, maar is redelijk klein gebleven en heeft maar 1 in plaats van de gebruikelijke 2 kolven. De belangrijkste reden hiervoor is dat we de mais gewoon veel te laat geplant hebben en dat hij daarna nog een lange droge periode heeft gehad.
Het zelfde geldt voor de paprika’s en de kolen. De broccoli is snel opgeschoten, de andere kolen hebben lang stilgestaan maar zijn nu stilaan aan het uitgroeien. Geen onverdeeld succes, maar er zal toch het één en ander te oogsten zijn.
De paprika’s hebben ook al wel enige vruchten voortgebracht, maar ook deze planten zijn eigenlijk veel te laat in gang geschoten en zijn nu pas goed aan het groeien. Heel veel oogst kunnen we hier dus niet van verwachten :-).
Goede resultaten!
De courgettes zijn laat beginnen vrucht geven maar zijn nu wel goed vertrokken. De planten zien er heel goed uit, ze zullen als de temperatuur het toelaat nog verschillende mooie courgettes voortbrengen.
De selders tenslotte zijn heel goed gelukt. Nog niet helemaal volgroeid, maar wel al grote planten, goede kleur en vol met de typische seldergeur.
Conclusie
Als ik een algemene conclusie moet trekken dan ben ik eigenlijk best tevreden. Ik heb de klaver éénmaal gemaaid in het voorjaar, vlak voor het planten. Het maaisel heeft als mulch gediend voor de aspergebedden. Daarna hebben we geplant en is het stuk klaver 1 maal gewied geweest dit jaar.
Tijdens dit wieden hebben we de groenteplanten ook ineens wat ruimte gegeven en de klaver die kortbij stond afgetrokken of omver getrapt. Dat is eigenlijk het enige werk dat we aan dit stuk grond hebben gehad.
De klaver is meerjarig, dus die moet nooit meer ingezaaid worden. Het zal een jaarlijkse bron zijn van mulchmateriaal, het onkruid tegenhouden en de grond constant verbeteren. Ook was de bijenactiviteit in de zomer immens doordat de klaver massaal bloeide.
Heel veel onderhoud vraagt deze manier van werken dus niet, de opbrengst is dit jaar achtergebleven, maar dat ligt grotendeels aan de te late planttijd en de droge omstandigheden vlak na het planten.
Volgend jaar?
Volgend jaar gaan we terug verschillende groenten in de klaver planten, en ook proberen om enkele dingen te zaaien. De bedoeling is om dit stuk niet meer louter als een experiment te zien, maar om het echt als een teeltbed te behandelen. Hierdoor zal het vroeger op geplant worden wat dan ook meer realistische resultaten geeft.
Wordt dus zeker vervolgd ….
Foto’s
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht.
kathleen says
Zou dit ook haalbaar zijn op een gewoon perceeltje van 1m20 breed? Met padjes er rond van 60cm breed
Of groeit die klaver daar te hard voor waardoor pad steeds over groeit?
En onder frambozen en rode bessen?
Frank Anrijs says
De klaver die wij hebben staan groeit wel stilletjes breder en breder, maar dat is toch redelijk beperkt.
Maar het is wel een probleem(pje) dat je voor de rest van je carrière gaat hebben natuurlijk.
Onder kleinfruit zoals frambozen en bessenstruiken zetten wij geen planten. Deze fruitsoorten maken heel oppervlakkig wortels en kunnen de concurrentie met andere planten moeilijk verdragen.
Wij leggen daar een dikke laag houtsnippers.
trebsjig says
Ik heb dit jaar klaver gezaaid in de paden tussen de bessenstruiken, witte klaver, goed gelukt, heb twee keer gemaaid, ziet er goed uit, nu kijken wat het winterbeeld gaat zijn…heb rond de stammetjes wel de grond vrij gehouden, voorzien van compost, volgend jaar eens proberen in m’n suikermais, bij mij overigens heel goed gelukt, voorgezaaid in april, uitgeplant begin mei.
Willy Verbelen says
Kan witte klaver in combinatie met groene asperges? Wil ik wel eens uitproberen.
carsten888 says
Blijkt dat ook Eric Toensmeier hiermee geexperimenteerd heeft. Zie bladzijde 143 in ‘Paradise Lot’. Zijn conclusie was ook dat sommige dingen het wel goed doen, andere niet met witte klaver. Ze hebben ook andere nitro-fixers geprobeerd, met wisselend succes, maar nog geen echte superplant gevonden.
Frank Anrijs says
Ik houd je via de blog op de hoogte van onze bevindingen 🙂
Myriam Dings says
Het grootste deel van onze tuin is nog altijd grasland. Dat gras moet toch afgereden worden en daarom gebruik ik het gras als mulch.