[mashshare]
Het is de tijd van mulchen, het najaar is heel genereus met het voorzien van mulchmateriaal. Wij gaan daar dus goed gebruik van maken? Maar onvermijdelijk komen er allemaal vragen naar boven in deze periode.
Ik heb enkele vragen die in de online cursus gesteld werden ook hieronder beantwoord, omdat ik zeker ben dat er meer tuiniers mee rond lopen 🙂 .
Bio-stro?
Hoe belangrijk is het dat de mulch bio-mulch is? Is het ok om vb. stro te gebruiken van een niet-bio beheerde akker? Of breng ik dan vergif in mijn bodem?
Het is een heel goede vraag, maar het is niet zo eenvoudig om daar antwoord op te geven. Ik sukkel daar zelf ook al geruime tijd mee.
We hebben twee jaar gemulcht met biologisch stro, maar het is gewoon ongelooflijk moeilijk vast te krijgen. Vorig jaar was het een lijdensweg en was de kwaliteit van het stro ronduit slecht, waardoor we beslist hebben om terug over te schakelen op gangbaar stro.
Het probleem is dat alle bioboeren die graan kweken zoveel vraag krijgen voor stro of het zelf nodig hebben dat er niets overblijft voor een particulier.
We zijn dus terug overgeschakeld op gangbaar stro, wat betekent stro van graan dat wordt gespoten met groeiremmers, fungiciden, herbiciden en pesticiden.
Ik ging er vroeger altijd vanuit dat deze bestrijdingsmiddelen niet veel effect zouden hebben op onze bodem, simpelweg omdat er hoogstwaarschijnlijk niet veel residuen meer inzitten. En wat er nog inzit zou door het bodemleven wel worden afgebroken of vastgelegd.
Maar nadat ik steeds meer leerde over de manier waarop de goedkeuring voor bestrijdingsmiddelen verloopt, begon ik toch mijn twijfels te krijgen.
Daarom heb ik mijn stoute schoenen aangetrokken en aan de boer waar wij stro halen gevraagd wat hij juist allemaal spuit. En of hij denkt dat er nog iets van residu’s inzit.
Misschien geen geheel geloofwaardige bron, maar hij vertelde toch dat er bijna 2 maanden tussen de laatste besproeiing zit en het afrijden van het stro.
Daarna ligt het stro nog enkele maanden bij hem in de schuur, waarna het grootste gedeelte ook bij ons nog enkele maanden blijft liggen voordat het in de winter wordt open gespreid.
Neem daarbij nog eens dat het bovenop de bodem terecht komt en dus niet rechtstreeks in contact komt de bodem, dan ben ik er vrij zeker van dat, indien er nog iets aanwezig is, het slechts zeer minieme hoeveelheden zijn die niet veel effect gaan hebben.
De volgende keer dat we stro gaan halen, krijg ik het spuitschema mee van afgelopen jaar en kan ik bestuderen wat er allemaal juist op gespoten wordt en hoeveel.
Mijn conclusie tot nu toe is toch dat je best op je hoede bent, maar dat er niet echt veel gevaar schuilt in het gebruik van gangbaar stro. Kan je echter redelijk eenvoudig biologisch stro vast krijgen, aarzel dan zeker niet, het is altijd de betere optie!
Kleur van mulch
-Hoe een grote rol speelt de kleur van de mulch? Is het beter geen stro te gebruiken, omdat dit lichter van kleur is en dus de zon weerkaatst en de bodem daardoor minder snel opwarmt?
De kleur speelt niet veel rol. Een donkere mulch zal misschien zorgen dat de bodem iets sneller opwarmt, maar dat zal toch een miniem verschil zijn ten opzichte van stro. De mulchlaag op zich is een soort van isolatiedeken en gaat de opwarming tegenhouden. De kleur op zich heeft daar weinig invloed op.
Wat we proberen te doen, is de bodem in het najaar bedekken met een dikke laag mulch. Deze wordt gedurende de winter niet aangevuld en het bodemleven heeft dus bijna 6 maand de tijd om deze laag af te breken en op te eten. Tegen april zal de mulchlaag nog maar heel dun zijn en op vele plaatsen compleet verdwenen.
Zo komt de bodem dus op het juiste moment vrij en kan zee goed opwarmen. Ook de gevaren van nachtvorst worden zo vermeden.
Dit lukt wel enkel met mulch van blad, gras, oogstresten of smeerwortel. Wanneer je stro gebruikt dan is dit niet zo: stro verteert veel trager en zal wel de bodem nog volledig bedekken.
jan beunen says
Hallo Frank,
Sinds heel kort volg ik je interessante artikels.
Zo ook over het mulchen lees ik hier een meer diepgaande benadering.
Vandaar mijn vraag:
Vorig najaar mulchte ik met stro en bladeren. toen ik in het voorjaar wou zaaien zat de toplaag van de boden compleet vol met kleine witte beestjes, 1 a 1.5 mm lang. Van zaaien was helemaal geen sprake…. alles werd voor de voet weggevreten door de beestjes. Ook in mijn compostbak kom ik deze massaal tegen. In mijn 25 jaar ecologisch tuinieren heb ik dit nog nooit gezien. Wat kan dit zijn en wat betekent dit voor mijn groententuin?
De Lochting says
Hoi Frank,
Leuk om te lezen dat jij enthousiast bent over houtsnippers. Wij hebben er heel wat liggen in onze tuin! Ik begin dit jaar mijn eerste moestuin-jaar en alle tips zijn welkom.
Groetjes
Hilde says
Beste Frank,
Je redenering puur gebaseerd op veronderstellingen is toch een beetje heel kort door de bocht…
De halfwaardetijd (tijd waarna 50% van de stof afgebroken is) van pesticiden in de bodem schommelt immers tussen 2 dagen en meer dan 600 dagen…
Als je het verslag over pesticidenresiduen van 2016 van het FAVV (http://www.favv-afsca.fgov.be/thematischepublicaties/_documents/2016_AFSCA_BE_National_Summary_Report_Pesticide_Monitoring_Final.pdf ) naleest zal je zien dat er in gekweekte paddestoelen hoeveelheden pesticiden terug gevonden zijn die de toegelaten norm overschrijden. Die pesticiden zijn louter afkomstig van het stro waarop die paddenstoelen gekweekt zijn!
Je stelling ” dat er niet echt veel gevaar schuilt in het gebruik van gangbaar stro” kan dus wel enige nuancering gebruiken…
Frank Anrijs says
Dag Hilde,
alvast bedankt voor de nuancering, het is inderdaad niet altijd evident om te bepalen of iets nu wel of niet veilig is om te gebruiken.
Ik heb het onderzoek dat je aanhaalt nagekeken en er was inderdaad in champignons die op stro gekweekt waren een te hoge waarde van een pesticide aangetroffen.
Het middel waarvan sprake was Mepiquat met een halveringstijd van 3 – 21 dagen. Als alles volgens de regels bespoten wordt en je kijkt welke termijn er doorloopt voor wij het stro gebruiken, dan zal dit product bij ons geen probleem veroorzaken.
Maar daar wringt het schoentje natuurlijk. Kan je er vanuit gaan dat de boer zijn graan volgens de regels van de kunst heeft gespoten? Ik neem aan bij de meeste wel, maar uiteraard niet bij iedereen.
Dus is het misschien wel kort door de bocht om aan te nemen dat stro zonder problemen kan gebruikt worden 🙂 . Wij zijn alvast stilaan aan het afstappen van stro en zoeken naar andere oplossingen en zullen binnen enkele jaren waarschijnlijk nog nauwelijks stro gebruiken.
Juist omdat het toch een beetje blijft wringen om bespoten stro te gebruiken. Voortschrijdend inzicht zeker 🙂 .
Bedankt voor je opmerking!