[mashshare]
Natuurlijk tuinieren heeft veel voordelen, en soms wordt zelfs gezegd dat het veel minder werkt vraagt om op deze manier te tuinieren. Mij ga je dat niet snel horen zeggen, want zeker in de opstartfase vraagt natuurlijk tuinieren juist meer werk.
Maar eens de eerste jaren gepasseerd zijn, komen de voordelen sterk naar voren en zijn er toch enkele dingen die je nu kan doen om in het voorjaar gigantisch veel tijd uit te sparen.
Uiteraard kijken we weer naar het voorbeeld van de natuur en hier zie je dat in deze periode de planten in rust gaan en een dik deken met organisch materiaal op de bodem deponeren.
Hoe doen we dit in de tuin?
Het najaar is altijd het ideale moment om je bedden te bedekken met een dikke laag mulchmateriaal. Er staan niet zoveel groenten op je bedden zodat je snel kan werken en niet rond elke plant moet zitten prutsen met mulchmateriaal.
Ook is het juiste mulchmateriaal overvloedig aanwezig op dit moment. Groen mulchmateriaal zoals smeerwortel, engelwortel, oogstresten, … werken ook perfect, maar verteren redelijk snel. Als je daar nu een mulchlaag van legt, dan moet die heel dik zijn om de bodem bedekt te houden tot in april.
Bladeren kan je in het najaar overal vinden en deze verteren veel trager. Wanneer je hier nu een dikke laag van legt, dan heb je een bedekte bodem tot in het voorjaar. Verzamel ze in je tuin, vraag de bladeren van je buren, rij rond in de buurt en verzamel samengewaaide hopen, vraag aan de gemeente wat ze met de bladeren uit de bladkorven doen, …
Het eenvoudigste is om met de grasmachine over dit blad te rijden zodat het wat versnipperd is. De verschillende bladsoorten gaan goed gemengd zijn, doordat ze ook versnipperd zijn hangen ze goed samen en gaat er niets waaien. De vertering gaat ook sneller verlopen, zodat tegen het voorjaar het meeste weg is.
Voordelen
De voordelen zijn talrijk. Als je nu een dikke laag mulch legt, dan bescherm je gedurende de volledige winter je bodem en het bodemleven. Maar naast beschermen, ga je ook voedsel voorzien voor alle leven in de bodem. Ook behoorlijk belangrijk natuurlijk!
Doordat het bodemleven actief blijft gedurende de winter, blijven ze ook aan je bodemstructuur werken en ga je een duidelijk verschil opmerken tussen de kwaliteit van je bodem voor de winter en na de winter. Spitten moet dus niet meer, en dat is een flink werk uitgespaard.
Doordat de bodem afgesloten is van de zon, kan onkruid niet kiemen en heb je dus geen werk in het voorjaar om je bedden voor te bereiden. Er is nauwelijks onkruid opgekomen tijdens de winter en het vroege voorjaar, dus je kan in april en mei gewoon direct beginnen zaaien en planten zonder eerst nog te moeten wieden.
Zo spaar je dus heel veel werk uit in het voorjaar, een periode dat er sowieso al veel werk is. Je verlegt een groot deel van het werk naar het najaar, want het verzamelen en leggen van mulch moet je ook niet onderschatten. Maar het is achteraf gezien een flinke tijdswinst 🙂 .
Foto’s
En jij?
Heb jij je bedden al gemulcht? Ligt er bij jou al een dikke laag blad of ander organisch materiaal op de bedden? En welke materialen gebruik jij het liefste?
Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen! Laat zeker iets weten in de commentaren hieronder 🙂 .
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
Hedwig says
ik ben al jaren min of meer aan het worstelen met diepwortelende kruiden als heermoes en kweekgras. De heermoes ‘beschermt’ mijn aardbeien tegen vogelvraat en van het kweekgras oogst ik wortels voor een kruidenthee, maar er staat veel meer dan ik nodig heb.
zelfs onder de compostbult komt het gras gewoon weer tevoorschijn, en ook waar ik staptegels heb (grindtegels van 30×60) liggen na 3 jaar de wortels ‘gewoon te wachten’ tot ze weer zonlicht krijgen…. als die tegels het al niet wegkrijgen, hoe moet een dikke laag karton (ik ga deze week bij de fietsenmaker langs) met mulch die enthousiaste groeiers onder drukken???
Susanne says
Mijn ervaring is dat kweekgras elke laag omver duwt. Maar uiteindelijk is het uit te putten. Gebruik elk idee, afdekken, afdekken en afdekken. Tot weer handmatig de nieuwkomers eruit trekken en afdekken. Uiteindelijk is het me redelijk gelukt.
De aanhouder wint. Sterkte en succes
Brecht Verpoort says
Ik kan dit alleen maar beamen. In de zomer leg ik een mulchlaag van grasmaaisel (ruim voorradig, vooral van buren), en in de herfst bladeren (idem). Sinds ik dat doe (en niet meer spit + bedek met compost) is de bodem in het voorjaar zacht als boter, en lijkt het in niets meer op het opstuivende zand van in het begin. Inderdaad netto heel veel tijd gespaard!
Francine says
De mulchlaag bij ons is dik,we hebben gemulcht met smeerwortel,groenafval en vooral veel bladeren,deze zijn niet klein gemaakt,omdat wij geen grasmaaier hebben,enkel een mulchmaaier.
Nu zijn de bedjes nog eens extra afgedekt met een laag zagemeel,(veilig)dun uit gestrooid en op de kop kunnen tikken in een zagerij .
De mulch wordt wel open gekrabt door allerlei vogels, in de mate van het mogelijke leg ik het terug op zijn plaats,maar het helpt niet veel,ze komen terug!
Daniël says
Ik heb mijn mulchlaag klaar, maar als er hier en daar nog wat bij komt dan strooi ik het er nog maar bij bovenop, een laag van 10cm heb ik overal wel gelegd. Ja veel werk aan gehad, zelf heb ik veel materiaal maar van men achterbuur heb ik ook veel gazon en bladeren. Daar alleen al naar is men benieuwd wat het voorjaar gaat brengen. Na die maanden dat de natuur alleen zijn werk heeft kunnen doen, en laat die vogels hun gang maar gaan. Ze zoeken mischien naar iets waar wij graag vanaf zijn. En in het voorjaar geven we het allemaal weer terug een beetje vorm!
Wim says
Goedendag Tuinmannen en Tuinvrouwen,
In de herfst gebruik ik herfstblad van ons eigen erf en uit de buurt. Het blad versnipper ik niet nog een keer omdat ik van mening ben dat dit een vaste laag gaat vormen. Hoe losser de laag hoe meer de noodzakelijk zuurstof de bodem bereikt. Het mooiste is het blad te mengen met ander mulchmateriaal maar dat lukt niet altijd. Verder heb ik de ervaring dat ook versnipperd blad weg waait. Als het koud en schraal weer is droogt de bovenste laag uit en waait weg. Dit stopt pas wanneer het gaat regenen of sneeuwen waardoor de bovenste laag nat wordt. Het wegwaaien van het blad voorkom ik door het te bedekken met een dun laagje stro of lang gras zonder zaad. In de zomer kan ik ook gras uit de buurt halen.
Groetend, Wim
Brecht Verpoort says
Ik bedek de bladeren met takken die ik kruiselings bovenop de bladeren leg. Zo blijven ze vrij goed liggen. Na de winter verhaksel ik die takken, en zo kan ik weer mijn tuinpaadjes aanvullen (en hoef ik nooit groenafval te laten ophalen of weg te brengen) 🙂
Mars says
Hallo Brecht, vraagje: hoe verhaksel jij het hout? Heb je daar een machientje voor, zoja welk? Alvast dank voor uw antwoord. Groetjes, Mars
Geertje says
Hallo alle [tuin]mensen,
Compliment voor je blog,Frank, ik leer veel zo.
Ben al jaren aan het bedekken,gras in de zomer,blad in de herfst, na het lezen van een boek van Ruth Stout.
Nog steeds problemen met slakken en vogels!Voor de grond[zand] en tegen het onkruid werkt het perfect.
Ik heb bijgemest met wat compost, bloed en beendermeel,lees ik hier bij Frank dat bloedmeel slakken aantrekt,weer fout gedaan dus.
Mijn vraag is wanneer moet de compost erop,onder de mulch in de herfst of in het voorjaar?De mulch,vooral kastanje en eikenblad, is bij mij nog niet geheel verteerd als het tijd is om te zaaien.
Groet aan iedereen,Geertje
Frank Anrijs says
De compost kan er best op in het najaar voor het mulchen.
Maar uiteraard is ook het voorjaar een mogelijkheid, je kan dan je mulchlaag wat samenpakken en op de vrijgekomen plaats compost aanbrengen.
Breng hem wel op tijd aan zodat je niet de volgende dag al moeten planten en zaaien in deze compost!
Geertje says
Bedankt voor de snelle reactie,duidelijk!
Groet Geertje
Susanne says
Ik heb de hele zomer gemulch; housnippers, grasmaaisel, versnipperde takken, druivenbladen enz. Straks de bladen van pompoenen, courgettes, meloenen……Er ligt dus steeds een mulchlaag.
Ik begrijp straks in september/oktober een dikke compostlaag moet aanbrengen 10-15 cm ik. Vraagjes:
1. Haal ik dan eerst de mulchlaag weg?
2. Laat ik de compostlaag onbewaakt of herplaats ik de ouder mulchlaag
Annick says
Ik volg zo een beetje wat ze bij VELT vertellen en ik heb ook maar een kleine moestuin, maar alles wat ik heb aan compost gaat in het najaar op mijn veldjes, daarop leg ik dan het loof van aardperen, grasmaaisel, bladeren… enfin, alles wat ik nog kan vinden. Dit jaar ben ik ook aan paardenmest geraakt. Ook netjes verdeeld over de veldjes, behalve op dat waar m’n look en winterui staan en in het voorjaar de rest van die soorten die niet van verse mest/compost houden.
Frank Anrijs says
Ik zou u aanraden om geen mest te gebruiken op je bedden maar om dit eerst door je composthoop te laten passeren.
Verse mest op je bedden heeft vele nadelen!
Fenna says
Geweldig bedankt voor uw handige tips!
Inge Leonora-den Ouden says
Mijn tuin is maar klein. De grond was van oorsprong puur zand (waarschijnlijk opgebracht voor de bouw van deze wijk in de jaren ’50). Ik breid het gedeelte met groente en kruiden steeds verder uit. Alles waar ik maar aan kan komen dat de grond verbetert dat doe ik er op. Ik heb een composthoop met voornamelijk groente- en fruitafval uit de keuken. Tuinafval laat ik meestal direct liggen als mulch (chop-and-drop). Nu er veel afgevallen bladeren in de buurt zijn heb ik daarvan veel mijn tuin in geveegd als extra mulch.
francois sommen says
op welke manier kan je bladeren van Amerikaanse eik omzetten naar bruikbare compost?
Joyce van den Ende says
Ik heb een grasveld wat ik volgend jaar als moestuin wil gebruiken. Moet ik dat eerst omspitten, of kan ik volstaan door het nu volledig af te dekken met mulch of karton of een ander materiaal?? Ik hoop dat u me kunt helpen zodat ik volgend voorjaar een goede start kan maken, alvast bedankt!
Joyce van den Ende says
Sorry, na wat zoek- en leeswerk op uw site heb ik het antwoord op mijn vraag gevonden! Wat een geweldige site, dank voor alle info! Ik ben helemaal geïnspireerd en gemotiveerd en ga volgend voorjaar starten met mijn natuurlijke moestuin, na vijf jaar traditioneel moestuinen. Heb er veel zin in en kijk nu al uit naar mijn gevarieerde natuurlijke moestuin!