[mashshare]
Een artikel dat ongewoon populair is en heel veel gelezen en gedeeld wordt op mijn blog is een ervaring die ik had op Yggdrasil met heermoes. Voor degenen die het nog niet gelezen hebben: hier kan je het volledige artikel nalezen: Heermoes is geen lastig onkruid.
In dit artikel beschrijf ik de manier waarop wij heermoes hebben aangepakt en er redelijk eenvoudig en snel vanaf gekomen zijn. Het zal misschien een verrassing zijn maar het is niet de oplossing die je zo vaak hoort in permaculturmiddens: If you can’t beat it, eat it! (Als je het niet kan overwinnen, eet het dan op!).
Het is een eenvoudige en ook logische oplossing eens je er een beetje over nadenkt.
Oorzaak van heermoes
Heermoes groeit vooral op bodems die aangedrukt zijn, die een slechte structuur hebben en sterk verarmd zijn. Het is een signaalplant bij uitstek en fungeert ook als mineraalpomp.
Doordat deze plant zo immens diep wortelt is hij niet kwijt te geraken, maar deze extreme diepte van wortelen heeft een belangrijke functie! In dieper gelegen lagen zitten er nog heel veel mineralen in de bodem en deze worden door het heermoes naar boven gehaald. Zo verrijkt deze plant je bodem tot op het punt dat je grond terug in orde is. De functie van het heermoes valt weg en de plant zal ook verdwijnen.
Tot zover de theorie 🙂 .
Maar nadat wij een proef hebben uitgevoerd (lees het artikel voor meer info!) op onze zelfpluktuin die werkelijk boemvol stond met heermoes, ben ik ervan overtuigd dat de theorie ook in de praktijk klopt.
Nog altijd?
Ik heb al veel mails gekregen van mensen die twijfelen over de juistheid van dit verhaal en zich afvragen of er nog steeds een goed resultaat is door het strooien van lavagruis.
Ik kan hier enkel positief op antwoorden: in onze zelfpluktuin staat nauwelijks nog heermoes, het eerste jaar na het strooien van lavagruis was alles weg en het is nu al 3 jaar verdwenen.
Toevallig?
Ik denk het niet …
Andere mensen hebben ook al melding gemaakt van het positieve effect van lavagruis om deze plant weg te krijgen.
Maar uiteraard zijn er ook mensen waarbij het niet lukt!
Waarom lukt het niet?
Sommige mensen sturen mij een mail en vertellen dat ze lavagruis hebben gestrooid maar dat de heermoes nog niet weg is. Wat ze er daarna ook bij vertellen is dat ze nog maar enkele weken geleden gestrooid hebben.
Uiteraard is lavagruis geen bestrijdingsmiddel, het voedt simpelweg de bodem en neemt de levensmissie van heermoes weg. Hierdoor verdwijnt de plant vanzelf, maar dit is een natuurlijk proces dat tijd nodig heeft. Het heeft geen directe werking.
Hoe beter je bodemleven, hoe sneller het gruis wordt afgebroken en hoe sneller de heermoes zal verdwijnen. Maar uiteraard geldt dit ook omgekeerd. Op een dode bodem waar geen mulch ligt en dus ook nauwelijks bodemleven in aanwezig is, zal het gruis zeer lang blijven liggen. De afbraak gebeurt door wortels en het bodemleven, dus zolang deze niet of beperkt aanwezig zijn en de lava niet omzetten naar mineralen, gaat de heermoes zijn werk blijven vervullen.
Zorg er dus voor dat je niet enkel lavagruis strooit, maar dat je ook actief je bodem verbetert en je bodemleven voedt en beschermt.
Niet voldoende?
De cijfers die verspreid worden over de gift van lavameel liggen ook soms ver uit elkaar. In principe kan je hiervan niet te veel geven, het is een gesteente en wordt slechts afgebroken als er nood aan is.
Maar een goed gemiddelde is een gift van z’n 100g per m². In de zelfpluktuin heb ik veel meer uitgestrooid, ik schat zo’n 400g per m², maar er stond zo immens veel heermoes dat het mij nodig leek.
Onze bodems zijn echt wel mineraalarm, dus een stevige injectie van mineralen kan soms wel eens nodig blijken!
Ten slotte
Je moet mij niet volgen in dit verhaal, maar wanneer je het toch probeert, doe het dan juist! Strooi dus lavagruis, maar geef ook je bodemleven eten in de vorm van organisch materiaal (compost, houtsnippers, …). Het zal je een veel beter resultaat opleveren.
Geef ook ineens voldoende ( niet overdrijven ook niet natuurlijk!), desnoods verspreid over enkele jaren.
Heb geduld! De natuur werkt in cycli en het duurt soms even voordat zo’n cyclus doorbroken is. Je kan in elk seizoen strooien, maar het effectiefste is een gift van lavameel in de herfst en winter, hierdoor kan het in het vroege voorjaar worden omgezet door het bodemleven en vermindert de heermoes misschien al wel in de lente 🙂 .
Hopelijk heb jij binnen enkele jaren ook geen problemen meer met heermoes, maar zie je het als een signaalplant die jou erop duidt dat de bodem uitgeput is en mineralen en voedsel nodig heeft!
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht.
Sophie van Baarsen says
Maar heermoes ofwel akkerpaardenstaart is ook een kruid met geneeskrachtige werkingen en zit vol met mineralen. Je kunt gebruiken als thee tegen verschillende klachten. (bindweefselversterkende werking, oedemen, nieren, blaas et cetera) Zowel verse als gedroogde heermoes is te gebruiken. Met iedere dag een kopje heermoes te drinken blijf je gezond.
Sophie van Baarsen
Simon Kranenburg says
Hallo Frank;
Volgens onderzoeken (gedurende >3 jaar), door biologische wetenschappers, wordt juist op arme(zand)grond het lavameel/gruis sneller verwerkt dan op biologisch rijke(re) gronden. Voorlopig blijft het gesteentemeel het beste middel om het gehalte aan kleimineralen op lichtere bodemsoorten te verhogen en zo het bindend vermogen te vergroten. Op voldoende zware bodems gebruikt men het hoofdzakelijk voor de aanvulling van sporenelemeten. Misschien verwar ik arme bodems met dode bodems, zoals jij dit noemt. Uiteindelijk gaat het om de bodemvruchtbaarheid en het vermogen van onze (cultuur)planten om die voeding op te nemen die geschikt is voor de planten.
Simon Kranenburg
Carine Maes says
Ik strooi ieder jaar lavameel op onze (natte) zomerwei, om de kwaliteit van het gras goed te houden. Verder geef ik gecomposteerde eigen paardenmest en magnesiumkalk.
Wat heermoes betreft, daar hou ik wel van, het is zo’n tot de verbeelding sprekende prehistorische plant, het bevat veel silicium, maar je moet het naar het schijnt koken om dat eruit te krijgen. Je kan er ook je potten mee poetsen. Groetjes en dankjewel voor dit interessant artikel!
Carine
Johan Barth says
Ik heb een tuin op zware komklei, jaren traditioneel beheerd als moestuin, daarna enkele verwilderd en vervolgens omgevormd tot gazon. Toen ik er kwam wonen en het weer omspitte om er een moestuin van te maken (ik kende toen natuurlijkemoestuin.be nog niet…), stond het in mum van tijd vol met heermoes. De kleigrond sloeg snel dicht na regen enz. Ik ontdekte toen het natuurlijke tuinieren. Enkel het jaarrond opbrengen van veel organisch materiaal, leidde ertoe dat de heermoes snel veel minder is geworden.
Kelthoum bensaghir says
wat voor mij niet duidelijk is: dien ik het lavameel al dan niet met compost te strooien op de heermoes zelf of dien ik die eerst uit te trekken? ook ik heb er veel last van maar er is geen beginnen aan. hoe meer ik uittrek hoe dikker en sneller het er door komt.
Alvast bedankt
Frank Anrijs says
je kan lavagruis gewoon strooien zonder een toevoegsel.
Je kan het heermoes uittrekken maar dat is zeker niet nodig. Het heermoes verricht hetzelfde werk dan het lava, maar dan enkel trager.