Ik ben jaren geleden zelf vol overtuiging in mijn tuin begonnen met een natuurlijke groentetuin. De structuur was een eikenboomstructuur, randen, composthoop, kleinfruit, … alles was aanwezig. De laatste jaren op mijn oude werk waren al heel druk, waardoor mijn tuin maar met moeite onderhouden werd. Tegen de winter geraakte ik altijd achter met mijn onderhoud, onkruid bleef staan en ik moest telkens een achterstand ophalen in het voorjaar.
Het leek dan ook een logische beslissing om mijn moestuin op te doeken toen ik in het project bij mijn ouders stapte. Daar kweekten we meer dan genoeg groenten, waarom zou ik het thuis dan nog eens overdoen?
Maar er zijn toch wel enkele nadelen aan een moestuin op afstand. Ik moet groenten meenemen voor de periode dat ik niet naar Yggdrasil ga. Meestal zijn dit maar een paar dagen, in het geval van vakanties, lange vorst, … kan dit oplopen en heb ik eigenlijk geen toegang tot verse groenten.
Zoals u misschien al gelezen hebt, eet ik heel graag rauwe groenten. En dit is iets dat heel moeilijk mee te nemen is voor een lange periode. Sla gaat wel, maar veldkers, radijsjes, mosterdblad, melde, scheuten van bonen, … zijn veel lekkerder (en gezonder) als ze juist geoogst zijn. En daarom ga ik op mijn stappen terug komen, ga ook ik een klein sprongetje maken en dit jaar terug wat groenten kweken bij mij thuis :-).
Geïnspireerd door Charles Dowding
In mijn winkel gaan we dit jaar sla-mengsels verkopen. De bedoeling is om mensen naast sla ook andere bladgroenten te laten eten, omdat hier dikwijls heel veel voedingsstoffen inzitten. Wanneer ik deze apart aanbied, verkopen deze bijna niet.
Ik snap dat wel: onbekend is onbemind.
Maar ik verwacht dat een mengel van sla met deze andere bladgroenten wel gaat verkopen. De basis van de mengeling worden verschillende soorten sla die we gaan kweken als pluksla. Deze mengeling wordt aangevuld met – afhankelijk van het seizoen – bv. rucola, mosterdblad, erwtenscheuten, Oost-Indische Kers (blad en bloem), bloemblaadjes van goudsbloem, veldkers, koolblad, basilicum, peterselie, spinazie, …
Er zijn zoveel mogelijkheden, er zijn zoveel verschillende soorten die gebruikt kunnen worden, we gaan wat proberen en zien wel wat aanslaat.
Het is met het boek Charles Dowding’sVegetable Course te lezen, dat het idee bij mij opkwam. Hij heeft ook nog een ander boek geschreven: Salad Leaves, dat uitsluitend over het kweken van bladgroenten voor gemengde salades gaat. Ik heb daar wel wat informatie uitgehaald, manieren om te werken en we gaan dit voorjaar beginnen met een heel stuk in onze tunnel in te zaaien zodat we vroeg op het seizoen vers groen kunnen eten (en verkopen :-)).
Eigen tuin
Voor vers groen wil ik wat extra moeite doen, en daarom heb ik voor dit jaar het tuintje (1.5 m²) van mijn kinderen aangeslagen. Zij hielpen vorige jaren met zaaien en oogsten, alles wat ertussen kwam was niet aan hun besteed. Daarom leek het mij beter om ook dit jaar hen te laten helpen om te planten en te zaaien, en dan kunnen ze daarna maanden lang oogsten. Blaadjes plukken van sla, rucola, peterselie, tuinbonen, cichorei, … leert ze misschien ook om het wat enthousiaster te eten.
Het is de eerste keer dat we op zo’n manier gaan kweken, maar ik heb er vertrouwen in dat ik toch bijna het hele jaar vers groen zal kunnen oogsten. Zodra we de eerste plantjes en zaadjes in de grond steken, zal ik foto’s trekken. Ik ga proberen om een fotoreportage te maken en de vooruitgang en oogst hier op de blog te tonen.
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
Tom says
Weeral iets om naar uit te kijken!
Frank Anrijs says
😉
Germa says
Leuk….ik wil ondanks mijn tuintje in de buurt ook meer sla soorten op mijn balkon gaan kweken.
Altijd handig en lekker om iets bij de hand te hebben want zo geplukt en gegeten kan worden.
Groetjes van Germa
Nowelja says
Ik wist niet eens dat je de blaadjes van goudsbloem kan eten! Hier staat er nog altijd rucola in de tuin, zonder tunnel. Sterke sla en lekker pittig nu! Succes met je zéér goede idee!
Frank Anrijs says
Ja, bij ons groeit de veldkers, veldsla, andijvie, postelein, mosterdblad, … allemaal nog volop. De Bernagie schiet terug in bloei en de goudsbloem bloeit gewoon nog!
Het is gewoon veel te warm 🙂
Immy Malevé says
Pas nu ontdekt, dat er al veel plannen zijn in ‘Onder de Linde’. Mijn PC onlangs helemaal moeten heropstarten en op die manier ook mijn ‘updates’ van Onder de Linde’ blijkbaar kwijt gespeeld. Ik probeer dat opnieuw te instaleren.
Voor les 6 en 6 b nog niet echt aan de slag gegaan… Ik heb vele eilandjes, die ik in mijn tuin moet inpassen waar struikboon, aardappel moet komen. De look zit al in de grond, maar naar mijn oude gewoonte, op rechte lijnen. Ik probeer één van de volgende weken een schema te maken voor de andere planten.
Heb er wel zin in gekregen door al die plannen van de anderen te lezen.
John Vertriest says
Frank,
Het gebruiken van jonge plukgewassen doen wij reeds jaren met een zeer goed resultaat, gewone sla lusten de kinderen minder. Sinds ik alles door elkaar zaai (lees kleur en smaak) zijn de kinderen vragende partij , dit was mijn bedoeling . tot op heden hadden wij ongeveer 1 m² staan en dat was voldoende om 3 tot 4 keren plukgewassen te eten per week met 5 personen.
veel succes John