Het groeiseizoen is volop in gang Als u enkele dagen niet in de tuin komt, dan is het precies alsof u weken bent weggeweest. Het gras is enorm gegroeid, overal is er onkruid bovengekomen, maar ook de eerste aardappels staan boven, de allereerste asperges zijn ook al getrokken en de radijsjes, erwten, ajuinen, … staan al boven.
In een gangbare moestuin zaait u alles op rijen en is het heel duidelijk wat onkruid is en wat uw toekomstige groenten gaan worden. In een natuurlijke moestuin wordt het veel ingewikkelder, maar ook veel leuker :-).
Planten die zichzelf uitzaaien
In onze moestuin laten wij vele soorten planten zichzelf uitzaaien: dille, rucola, paardenbloemen, sla, spinazie, melde, paarse dovenetel, papavers, stalkaars, … Deze soorten beginnen nu ook allemaal te kiemen en boven te komen.
Heel goed natuurlijk! Zo moeten wij minder moeite doen om deze planten in onze tuin te krijgen, veel werk uitgespaard. Maar toch moet je ook opletten dat u niet alles ongelimiteerd laat opkomen, want anders worden uw groenten overwoekerd en gaat u na enkele jaren terug een wildernis hebben in plaats van een productieve moestuin.
Er zijn enkele basisregels die wij volgen:
- Alles op een pad wordt verwijderd. Op de smalle paden tussen de bedden blijft niets staan. Wat we kunnen gebruiken wordt uitgedaan en verplant, de rest gaat naar de kippen of de composthoop.
- Op het hoofdpad mag langs de randen wat blijven staan, maar niet te dicht bij de fruitstruiken! En dat brengt ons naar het volgende puntje:
- Onder fruitstruiken mogen geen planten groeien. Helemaal niets! We leggen houtsnippers onder de struik, alle begroeiing wordt verwijderd.
Wat is nu onkruid en wat niet?
Maar het grote probleem speelt zich af op de bedden. Want nu alles juist opkomt is het dikwijls niet duidelijk wat onkruid is en wat gaat uitgroeien tot een mooie krop sla, een dikke bussel rucola of een lekkere radijs?
Veel kiemplantjes beginnen met bladeren met een gave rand om daarna diep ingesneden bladeren te krijgen. Het is dus heel moeilijk om aan de allereerste kiemblaadjes al te zien welke plant er zich gaat vormen: gewenste of ongewenste plantjes.
Wat is hier de oplossing voor? Geen gemakkelijke.
Ervaring, goed observeren en durven experimenteren versnellen het herkenningsproces. Door goed te kijken tijdens het wieden en dunnen, leert u welke kiemplantjes de goede zijn en welke weg moeten. Bij twijfel kunt u best even goed rondkijken in de buurt, dikwijls staan er al enkele andere plantjes in de buurt die al een stukje verder staan en waar u wel al de uiteindelijke plant in kan herkennen.
Een andere mogelijkheid is ook om het kiemplantje te laten groeien zodat u achteraf kunt zien welke plant het wordt. Wel niet vergeten de plant na enkele dagen terug na te kijken en indien nodig te verwijderen :-).
Het identificeren van kiemplantjes maakt et wieden boeiender en creëert een leuke uitdaging van iets wat de meeste mensen absoluut niet graag doen.
Foto’s
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht.
schwertel frans says
hoi
vraagje : fruitstruiken , dus bessen , frambozen en bramen , maar gelijk kriek , kers , pruim enz. in piramiet vorm . Deze zijn nu met een mulchstrook van 1m br. met mekaar verbonden , daarin staan de kruiden ,vast en gezaaid , alsook bijenweide .Onder de bessen enz. is alleen mulch , is dit O.K.
groetjes franske
Frank Anrijs says
Tussen de verschillende struiken mag er gerust van alles staan, echt onder de struiken en bomen zou ik alles vrij laten en idd enkel mulch gebruiken.
Pé says
Dit is inderdaad een reuze interessante ontdekkingsreis !!!
Vandaag hebben wij nog eens extra goed rondgekeken in onze moestuin maar het opvallendste, er was echt niet naast te kijken, waren de honderden zoemende bestuivingsinsecten op en rond de groenten die we in bloei lieten komen om zelf zaad van te nemen. Als dat geen mooie extra reden is om daarmee verder te gaan … !
Zonnige groeten aan alle lezers hier 🙂
andyvp says
Frank, nu kan ik niet volgen , bij mij staat rond mijn frambozen zoveel mogelijk smeerwortel ..ook onder de kersebomen staat smeerwortel met mierikswortel . Waarom de keuze om enkel houtsnippers te leggen ?
Leen says
Dag Frank,
Zelfde vraag als de mensen hierboven… Ik heb in het bed waar de bessen staan wat lentebloeiende bloembollen gestoken en aardbeien geplant – niet vlak onder de struiken maar ertussen. Verder liggen er enkel bladafval en houtsnippers. Is dat af te raden?
Frank Anrijs says
Ertussen maar niet direct eronder is geen probleem. Wij proberen een cirkel van een kleine meter vrij te houden omdat de planten die echt onder de bomen en struiken groeien een te grote concurrent zijn. Zeker de struiken wortelen heel oppervlakkig en gaan snel last hebben van andere planten die gaan lopen met vocht en voedingsstoffen.
Een enkeling die onder de struikt staat zoals enkele bloembollen kan geen kwaad, planten zoals smeerwortel die groot en hoog worden en veel water verbruiken zijn wel een probleem.
Zeker ook bodembedekkers zoals aardbeien gaan in de bovenste laag het grootste deel van hun water en voedsel zoeken, net zoals de bessenstruiken. Dat is dus een probleem als je veel opbrengst wilt van beide.
Is het u niet echt voor de opbrengst maar meer voor het plezier en het uitzicht te doen, dan kunt u deze gerust combineren 🙂
Leen says
Aha!
“Een onderbegroeiing bij een bessenstruik wordt soms aangeraden, zo zijn bosaardbeien en bessenstruiken een veelgezette combinatie. Persoonlijk zou ik nooit een plant onder mijn bessenstruiken zetten. Doordat de bessenstruik zeer oppervlakkig wortelt, geraakt hij dus niet diep op zijn zoektocht naar water en voedingsstoffen.
Wanneer hij in zijn beperkte gebied dan ook nog eens de concurrentie moet aangaan met hardgroeiende aardbeien of gras dan gaat hij snel gebreksziekten vertonen en problemen krijgen met zijn watervoorziening in de zomer.”
Het antwoord was er al 😉
Frank Anrijs says
😉