Enkele jaren geleden heb ik het boek Outliers van Malcolm Gladwell gelezen. Ik had al wel van de 10.000 uur regel gehoord, maar had er eigenlijk nooit echt verder over nagedacht. Na het lezen van het boek (een echte aanrader trouwens) heb ik toch enkele dingen in mijn leven op een andere manier bekeken.
De boodschap van het boek komt erop neer dat aangeboren talent niet bestaat. Het komt erop neer dat iedereen een expert kan worden in alles, als je maar genoeg oefent. Eens je de kaap van 10.000 bereikt (20 uur per week, 10 jaar lang, van gerichte oefening) ben je een expert. En ik ben hier ondertussen ook van overtuigd. Soms lijkt het alsof iemand aanleg heeft voor iets, maar wanneer je enkele niveaus dieper kijkt, merk je dat er meer aan de hand is.
Een voorbeeld
Mijn 2de zoon rijdt sinds een dik jaar BMX op competitie-niveau. Hij rijdt goed, en behoort voor zijn leeftijdsklasse bij de beste 10 van België. Maar is dit aangeboren? Je zou denken dat hij er toch aanleg voor zou moeten hebben, want hij is nog maar 6 jaar, dus heel veel ervaring kan hij niet hebben.
Toen hij klein was reed hij rond op een fietsje zonder trappers. Ik weet nog goed dat we eens op vakantie zijn geweest naar de zee en dan nam hij altijd zijn loopfietsje mee om te ‘fietsen’ op de dijk of zelfs in het zand. Die vakantie had hij platte band en ik had niets bij om de band te plakken. Zo’n groot verdriet heb ik zelden gezien :-(.
Dus ben ik op zoek gegaan naar een fietsenmaker. Nadat de fiets gemaakt was, kon hij terug naar hartenlust rondcrossen. Zo’n groot plezier heb ik ook nog maar zelden gezien!
En zodra hij kon fietsen, heeft hij eindeloos op en af gefietst op ons tuinpad.
Ik wil maar zeggen: het is geen aanleg waarom hij goed is, hij fietst gewoon al heel veel sinds hij klein was. Hij doet alle sporten graag, en hij kan ook alle sporten goed, maar fietsen steekt er toch wel bovenuit. Vraag hem om te gaan fietsen in het bos, op de bmx-piste, op de paardenpiste bij zijn schoonvader, langs de baan, … het maakt niet uit.
Fietsen, fietsen, fietsen, …
En omdat hij goed is krijgt hij heel veel aandacht en complimenten van anderen, hij krijgt bekers op de wedstrijd. En dit alles zorgt dat hij nog meer plezier en eigenwaarde haalt uit zijn fiets. Wat maakt dat hij nog liever en meer wilt trainen en rondrijden zodat hij nog beter wordt.
Zo werkt het met alles
Ronaldo is niet zomaar de beste voetballer van de wereld geworden, hetzelfde geldt ook voor Phelps. De opofferingen en uren die die man heeft doorgebracht in het zwembad zijn even abnormaal als zijn prestaties.
En wat denk je van bv. Sven Nijs? Aanleg of gewoon uren-, dagen-, weken-, maanden-, jarenlang gefocussed bezig zijn, tot in de kleinste details, met je sport! Ik gok op het laatste.
En ook in de tuin werkt het zo!
Je kan niet verwachten dat je met geen enkele kennis van zaken ineens die mysterieuze ‘groene vingers’ gaat krijgen. Ik krijg het soms in mijn mailbox: Ik ga beginnen met tuinieren, maar ik heb geen groene vingers, dus ik weet niet of het gaat lukken.
Maar groene vingers is uiteindelijk een synoniem voor ervaring, voor vele uren bezig zijn met de tuin. Men zegt niet voor niets: Al doende leert men.
Het is dan ook niet abnormaal dat de eerste jaren in de tuin niet al te goed lukken, het vraagt nu eenmaal tijd om alles over een moestuin te leren. En je kan tuinieren misschien wel in een boek of via een blog (:-D) leren maar uiteindelijk leer je pas echt tuinieren wanneer je het zelf doet!
Denk aan de 10.000 uur regel wanneer je in het voorjaar merkt dat je worteltjes niet bovenkomen, de okselscheuten van je tomaten vruchten dragen en de sla doorgeschoten is. Je kan niet alles in het eerste of tweede jaar leren, geef jezelf en je tuin de tijd om ‘groene vingers’ te kweken!
Die groene vingers komen bij niemand zomaar, ook iemand zoals Jean Vanhoof heeft al vele jaren in de tuin doorgebracht. Groene vingers vallen echt niet uit de lucht :-).
Geef jezelf tijd
Wat ik eigenlijk wil zeggen en waar al het voorgaande de inleiding voor was is dit:
Geef jezelf tijd en verwacht niet te veel te snel
Het is normaal dat je als beginner totaal geen feeling hebt voor planten. Het is normaal dat je niet weet hoe een prei groeit en wanneer sla moet gezaaid worden. Het is zelfs normaal dat je nog nooit van mulchen, lavameel of combinatieteelt gehoord hebt.
Geen enkel probleem!
Je hebt immers nog bijna 10.000 uur om het allemaal te leren 🙂
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
annette kuypers says
Hoi Frank,
Wat een wijze woorden weer! Voor een ongeduldig mens als ik vergt het wel wat om mijn verlies te nemen en opnieuw te beginnen (zie http://www.lfleurette.blogspot.fr/2012/07/nee-groene-vingers-heb-ik-niet-wel.html) maar inmiddels heb ik zelf ook ervaren dat uiteindelijk goed komt.
Al doende leert men… helemaal waar 🙂
Frank Anrijs says
Ik vind het alleen soms frustrerend dat je voor vele dingen een heel jaar (!) moet wachten voordat je uit je fouten leert en het opnieuw kan proberen 🙁
Woelmuizenier says
Inderdaad Frank,
zoals ik in een vroegere kommentaar al schreef, bij mij heeft het 20 jaar geduurd om het niet-spitten onder de knie te krijgen 😀
Frank Anrijs says
Dat niet spitten is voor vele mensen een moeilijke opgave. De meest onzinnige argumenten worden soms aangehaald om toch maar te kunnen blijven spitten!