In dit artikel bespreken we paden in de moestuin, met name hoe je deze kunt afbakenen. We kijken naar de verschillende materialen die je hiervoor kunt gebruiken, hun voor- en nadelen, en of afbakenen eigenlijk wel noodzakelijk is.
In een natuurlijke moestuin zien paden er anders uit dan in klassieke tuinen. Vaak wordt het pad elk jaar op een nieuwe plek aangelegd, gewoon als loopstrookje tussen groentevakken zonder vaste vorm. Bij ons werken we echter op sommige stukken met permanente bedden, wat inhoudt dat we ook vaste paden hebben. Onze bedden blijven op dezelfde plaats, wat het gebruik van paden ook voorspelbaar maakt en het onderhoud vereenvoudigt. Onze paden zijn gemiddeld zo’n 50 centimeter breed, wat handig is in ons systeem van schijnbare chaos. Dit soort indeling biedt ruimte om gemakkelijk met bakken en kruiwagens door de moestuin te bewegen.
Breedte van de Paden: Wat Past in Jouw Tuin?
Hoewel wij een breedte van 50 tot 60 centimeter aanhouden, kunnen moestuinpaden ook smaller zijn. Een breedte van 30 centimeter kan voor velen voldoende zijn, maar dit hangt af van hoe je werkt in de tuin en hoeveel ruimte je nodig hebt om erdoorheen te lopen. In de natuurlijke moestuin zal je mulchen en dat brengt soms wat onduidelijkheid mee. Bij het mulchen kan materiaal door vogels worden verplaatst of wat verwaaien, wat na verloop van tijd de ligging van je paden onduidelijk maakt. Dit betekent dat het moeilijker kan worden om te zien waar de paden liggen, vooral na een lange winter.
Bij een systeem met rechte bedden en rechte paden is het pad meestal nog te herkennen. Maar ook daar verspreidt mulchmateriaal zich vaak, waardoor het niet altijd duidelijk is waar het pad begint en het bed eindigt. Afbakening kan hierbij dus helpen om je paden en bedden te onderscheiden. Door duidelijke markeringen aan te brengen op de hoeken van de bedden, bijvoorbeeld een paaltje of een steen, zie je beter waar het pad loopt.
Paden Afbakenen in Organische Tuinstructuren
In tuinen met organische structuren, zoals een boom- of bladnerfstructuur, is het na de winter bijna onmogelijk om nog te weten waar de paden liggen. Dit hebben we zelf ervaren, en we hebben verschillende oplossingen uitgeprobeerd om paden herkenbaar te houden. Zo voorkom je dat je in het vroege voorjaar, als je begint met voorbereiden, planten en zaaien, per ongeluk op bedden loopt of op verkeerde plekken zaait.
Het afbakenen van paden is overigens geen vereiste. Bij rechte bedden kan een paaltje of steen op de hoeken al genoeg zijn. Met deze eenvoudige markering heb je in principe geen duidelijke afscheiding nodig. Maar als je een vast pad hebt en het handig vindt om het pad met planten of andere structuren af te bakenen, zijn er zeker voordelen. Het maakt het gemakkelijker om in de winter en vroege lente te zien waar je moet lopen, vooral als je werkt met een organisch ontwerp zonder vaste lijnen.
De meeste mensen hebben afbakening alleen nodig in het vroege voorjaar, wanneer de bedden nog niet vol planten staan. In de winter en herfst, als je nauwelijks op de bedden loopt, is een duidelijke markering niet echt nodig. In het voorjaar, vooral tussen februari en april, is afbakening nuttig, omdat je dan voorbereidingen treft voor het planten en zaaien. Na deze periode wordt het verschil tussen pad en bed vanzelf duidelijker door de groei van planten.
Manieren om Paden af te bakenen
Er zijn tal van manieren om paden af te bakenen. Wij hebben onze lange bedden onderverdeeld in ‘eilandjes’ om de structuur van schijnbare chaos overzichtelijk te houden. We gebruiken hiervoor paaltjes die om de 2,5 meter in de grond worden geslagen om deze eilandjes te markeren. Aan deze paaltjes binden we touwen, een eenvoudige manier om paden zichtbaar te maken. Het is echter niet de meest aantrekkelijke oplossing, en na enkele jaren moeten we de touwen vervangen. Voor een tuin met rechte paden werkt deze methode prima, maar er zijn genoeg alternatieven voor wie iets anders wil gebruiken.
Materialen voor Afbakening van Paden
Hieronder bespreken we enkele materialen die je kunt gebruiken voor het afbakenen van paden, evenals de voor- en nadelen:
- Touwen
Touwen zijn eenvoudig en snel aan te brengen. Ze bieden een heldere visuele afbakening, maar hebben als nadeel dat ze na enkele jaren vervangen moeten worden. Dit maakt het een gemakkelijke, maar tijdelijke oplossing. - Ingegraven Glazen Flessen
Een decoratieve optie is om glazen flessen omgekeerd in te graven. Dit geeft een unieke uitstraling, maar oogt wat minder natuurlijk. - Boomstammetjes, Balken of Planken
Boomstammetjes of planken, bij voorkeur onbehandeld hout, kunnen aan de randen worden geplaatst. Behandeld hout is af te raden, omdat de chemicaliën die worden gebruikt om hout te bewerken schadelijk kunnen zijn voor de bodem en de planten. - Gevlochten Hazelaar- of Wilgentakken
Een ander alternatief is een laag vlechtwerk met hazelaar- of wilgentakken. Dit oogt natuurlijk en kan enkele jaren meegaan, afhankelijk van de kwaliteit van het hout. - Bakstenen of Kasseien
Bakstenen kunnen half ingegraven worden of schuin gestapeld. Kasseien zijn ook een goede optie, vooral wanneer je deze over hebt. Het voordeel is dat ze duurzaam zijn en jarenlang meegaan. Een nadeel van vaste structuren zoals stenen is dat onkruid zich hier gemakkelijker tussen nestelt, wat het onderhoud bemoeilijkt. Ook kunnen slakken zich verschuilen tussen stenen of planken, wat een probleem kan zijn omdat ze zo dichtbij je gewassen zitten.
Voorkeur voor Natuurlijke Afbakening met Planten
In plaats van vaste structuren kiezen we vaak voor natuurlijke afbakening met planten. Dit biedt een natuurlijke uitstraling en vraagt minder onderhoud. Wij gebruiken bijvoorbeeld graag look langs de randen van de paden. Look wordt in het najaar geplant en groeit in de winter door, wat het pad goed zichtbaar maakt. Het mooie is dat je look ook kunt oogsten in mei, net als de bedden goed begroeid raken. Zo heeft look een dubbele functie: het markeert de paden en biedt een oogstbaar gewas.
Andere planten die geschikt kunnen zijn voor het markeren van paden:
- Bieslook in soorten
Deze plant groeit in kleine bosjes die de randen duidelijk afbakenen. Bieslook verdwijnt in de winter, maar komt al vroeg in het voorjaar op, waardoor de paden opnieuw zichtbaar worden. - Primula’s (Sleutelbloem)
Sleutelbloemen zijn lage planten met eetbare bloemetjes, en ze zijn ook aantrekkelijk voor bestuivers. In de winter verdwijnen ze niet volledig, en ze bloeien vroeg in het voorjaar met eetbare bloemen, wat helpt om de paden te markeren. - Tijm
Tijm kan als afbakening dienen, maar vraagt wel veel onderhoud. De plant moet regelmatig worden teruggesnoeid en/of herplant, anders wordt deze te breed en neemt ze waardevolle ruimte in beslag.
Extra Planten die Eventueel Geschikt Zijn voor Afbakening
Wij hebben veel planten uitgeprobeerd en gemerkt dat sommige beter werken dan andere. Planten zoals vrouwenmantel, salie en maartse viooltjes kunnen als randbeplanting dienen. Deze groeien echter vaak snel en nemen veel ruimte in. Wij houden het daarom bij een beperkt aantal soorten: voornamelijk look, bieslooksoorten en sleutelbloem.
Door te experimenteren ontdekten we dat look en bieslook onze voorkeur hebben. Ze zijn eenvoudig aan te planten, vragen weinig onderhoud, en zorgen voor een duidelijke afbakening zonder dat je er veel extra werk aan hebt. Ook blijven look en bieslook de paden jarenlang markeren doordat deze zich goed vermeerderen.
Afhankelijk van de bedoeling van de tuin, de breedte van de paden en je eigen goesting kan je voor vele andere hogere, bredere soorten gaan. Maar als je voornamelijk voedsel wilt kweken en optimaal gebruik wilt maken van je oppervlakte, blijven de opties in onze ervaring redelijk beperkt.
Nog meer Ideeën en Experimenteren in de Moestuin
De keuze voor een bepaald type afbakening hangt af van wat je doel is, hoe breed je paden zijn en hoeveel plantruimte je bereid bent te verliezen. Ons advies is om zelf te experimenteren en met een klein stuk te beginnen voordat je je hele tuin met planten of structuren afbakent. Zo ontdek je wat voor jouw tuin het beste werkt en welke keuzes praktisch zijn voor het onderhoud.
Wij geven zelf de voorkeur aan planten als afbakening boven vaste structuren zoals stenen en planken, omdat planten eens geplant jarenlang de grens blijven aangeven, weinig werk vragen en ondertussen nog op verschillende manieren opbrengst leveren. Als je nog geen planten gebruikt om je paden te markeren, raden we aan om dit eens te proberen. Wellicht ontdek je dat een natuurlijke afscheiding niet alleen praktisch is, maar ook esthetisch iets toevoegt aan je tuin. Experimenteer gerust, zodat je leert wat voor jou het beste werkt.
Loes Meijer says
Ik markeer de randen altijd met knoflook. Ik gebruik alleen het groen, ik laat de knolletjes altijd in de grond zitten. Ik ga komende voorjaar ook eens bieslook erbij gebruiken, wat een leuk idee.
Jo De Bruyckere says
Een hier niet genoemd voordeel van de keuze voor look en bieslook is, dat je er makkelijk doorheen/overheen kunt om in jouw bedden te werken. Zelf heb ik het met Russische smeerwortel gedaan en dat heeft, naast het voordeel van veel mulchmateriaal en omhoogtrekken voedingsstoffen, toch het ferme nadeel dat je erop moet gaan zitten om aan jouw bedden te werken, al herstelt de smeerwortel zich ook wel.
🌈
Camelot says
Hallo,
Wij hebben in onze samentuin, gekozen voor slabben van gerecycleerd rubber. Onze paden zijn bedekt met houthaksel en de vormen zijn organisch ( gebogen lijnen ). Naast deze boorden nog knoflook of bieslook ( of Chinese bieslook ) planten, lijkt me ook een goed idee. Maar is de look-familie wel goed te combineren combineren vele planten?