Lava is een materiaal waar we vooral op gestoten zijn in onze zoektocht naar een oplossing voor heermoes. Het heeft ons toen geweldig goed geholpen, maar ondertussen weten we dat lava veel meer is dan enkel een mogelijke oplossing voor een overlast van heermoes. Het verrijkt de bodem met mineralen wat direct een impact heeft op alles wat in en op de bodem leeft: de bodemorganismen en je planten. En daar is pas echt een grote winst te pakken naar je gezondheid toe.
Ik wist al wel een beetje hierover, wat het belang was van lava om alle processen die van nature doorgaan in een plant mogelijk te maken. Lava bevat vele soorten mineralen in kleine hoeveelheden. Volgens de gangbare manier van werken is dat niet belangrijk, maar deze vele soorten mineralen zijn wel cruciaal voor allerlei processen in de plant. Vooral processen die instaan voor de verdediging van de plant, maar ook smaak, kleur … Ik vertel er altijd over in mijn cursussen:
Gevorderden cursus
Nu blijkt dat ik het belang van deze secundaire metabolieten of fytonutriënten zelfs nog onderschat. Uit een webinar in de gevorderden cursus (gegeven door Dirk Van Overstraeten) blijkt dat deze eigenlijk essentieel zijn in onze voeding, maar bovenal, dat deze niet of slechts zeer beperkt voorkomen in industriële voeding. Dat benadrukt het belang van lava, en ook van het zelf kweken van je groenten, kruiden en fruit. En eigenlijk zonder enige vorm van bestrijdingsmiddelen.
En wat nog meer frappant is: het belang van eetbare bloemen kan je niet onderschatten. En laat nu net dat een belangrijk onderdeel zijn van natuurlijk tuinieren. Aan iedereen die veel eetbare bloemen heeft staan en geen bestrijdingsmiddelen gebruikt: goed bezig! Aan al de rest: ga voor die eetbare bloemen en dump je bestrijdingsmiddelen 🙂 .
Plagen zijn goed
Belangrijk om te onthouden is ook dat plagen in de tuin noodzakelijk zijn. Je planten hebben een prikkel nodig van schimmels, rupsen, luizen en slakken. Deze insecten en beestjes zorgen er juist voor dat je planten gezond zijn voor jou en je zo de levensnoodzakelijk stoffen binnenkrijgt. Uiteraard alles in evenwicht en liefst zonder al te veel schade. Maar toch … Weeral een reden om toch iets minder opgewonden te geraken over die slakken en luizen in de tuin?
Wil je veel meer leren over al deze zaken, wil je meer achtergrond bij natuurlijk tuinieren, dan is de cursus voor gevorderden op je lijf geschreven: Online Jaarcursus voor gevorderden.
Cees van Beek says
Ik heb afgelopen woensdag de lezing van Dirk gevolgd. Ik kan de conclusies van Frank voor meer dan 100% onderschrijven. De industriële landbouw zorgt voor bulk productie van ingrediënt arme producten die de noodzakelijke voedingsstoffen ontberen. Hij liet een tabel zien waarin de drastische afname werd getoond van de aanwezigheid van diverse mineralen in de huidige groeten van de super tov 40 jaar terug. Heel ontluisterend: vaak dan 50 %>
Luc Engels says
Vind ik allemaal bijzonder interessant en ik volg u al enkele jaren. Maar ik blijf gefrustreerd over de woelmuizen en -ratten. Ik weet het, er is niet echt een oplossing en ik vraag ook niet echt een antwoord tenzij je plots een wonderoplossing hebt. Ik wou gewoon nog eens ventileren 🙂
Ingrid Tack says
Inderdaad, ook in mijn tuin is een ware plaag. Overal zijn tunnels en gangen, al wat ik plant en zaai wordt aangevreten.. In mijn serre kan ik erg weinig zetten, bijna overal zijn er tunnels van ratten. Vorig jaar kon ik 16 ratten vangen op twee weken (…)maar nu kan ik ze niet meer in mn vallen krijgen..
erg lastig. Twee jaar terug hebben we een nestkast Torenvalken opgehangen, en zijn er komen nesten op een andere plek… maar hoera! Onze moestuin bleek echter te afgesloten ( wegens hoge bomen aan noord en oostkant) waardoor het veilig bleek voor onze ratjes…
Hoe doen jullie dat?
Verder super interessant over micronutrienten! Hoorde daar reeds op een voedingscongres van KUL over de enorme daling vd voedingswaarde van onze voedingsindustrie… Ontluisterend. Hoe gaan we de miljarden mensen voeden.. ? Niet ieder heeft een tuin
Frank Anrijs says
Misschien een mogelijke hulp is terug wat bodembewerking uitvoeren. Eventueel regelmatig met de woelvork of spitvork doorheen je bedden gaan en telkens de bodem wat op lichten. Hierdoor worden de gangen verstoord en dat hebben ze niet graag. Ik zou eens proberen om een of meerdere bedden zo wekelijks te behandelen en te kijken of het een verschil maakt.
Ander snelwerkend advies heb ik niet echt …
Kristof De Groote says
Onze hond vangt muizen en graaft de gangen van woelmuizen kapot zodat de woelmuizen liever verhuizen.
Marie-Helene Jans says
Geen idee of het echt helpt, maar ik steek bundeltjes van de meest doornige takken van de rozen die ik snoei in de gaten die ik tegenkom. Ik prop er ook al eens de scherpe bladeren van distels in. Verder inderdaad de gangen opengooien en terug vullen.
Isabelle Malfait says
Ikv de massa ‘s heermoes in mijn tuin wou ik graag weten wat je precies doet met lava? Hoe pas je het toe aub? Zijn er soorten?
Peter Boon says
Beste Allen,
Ik ben startende tuinier….
Vorig jaar heb ik mijn bovenlaag van mijn tuin laten gelijk leggen en met een bouwlaag afgewerkt. Na reeds verschillende hakbeurten om de begroeiing onder controle te houden en het ontdekken van Yggdrasil, heb ik 5 cm gemulcht met groencompost.
Het enige wat ik gepland heb zijn courgette, pompoen, 4 witte kolen en enkele boerekolen. Wat een succes…
Dit jaar heb ik verder gespit, nee natuurlijk niet meer in de grond, in de overvloedige info over het bodemleven….fantastisch wat mij dit jaar overkomt.
Ik gebruik in elk plantgat Lavapoeder en wat Compost en rond mijn beplanting leg ik een laag Groencompost het hele bed vol. En daar bovenop een laagje Lavakorrels 0-3mm. Ook het boek van Frank”Combineren in de Natuurlijke Moestuin” is mijn bestseller van ’21 en ’22.
Sommige voorbijgangers geven me gewoon een compliment als ze mijn 4 bedjes zien. Ik hoop dat het zo verder gaat, mooie planten, weinig last van slakken, slechts 1 paksoi is er vanuit de grond vernield.
Bedankt Frank, voor alles wat je deelt.
Hetty van Soest says
En vergeet ook niet om smeerwortel aan te planten.
Insecten genieten van de bloemen, en je krijgt een grote hoeveelheid mulch materiaal, wat je weer tussen je planten kunt gebruiken.