[mashshare]
Het aanleggen van randen rond je (moes)tuin is heel belangrijk. Zo’n rand heeft enorm veel functies: het beschermt je tuin tegen invloeden van buitenaf (oostenwind, geluid …), het levert mulchmateriaal, is een bron van voedsel voor allerlei dieren, is mooi … Je moet geen grote tuin hebben om randen aan te leggen, dit kan in elke tuin, zelfs in een kleine tuin.
Randen vragen natuurlijk ook enig onderhoud, onze buitenste rand is een houtkant van 3 meter breed en deze vraagt al enkele jaren naar een goed onderhoud. Door gebrek aan tijd is onze houtkant al geëvolueerd naar een hoge, brede houtkant met kleine bomen in. Normaal kap je zo’n houtkant om de 6-7 jaar zodat er kaphout op komt. Ideaal voor palen, stokken en als brandhout.
We zijn onze achterstand aan het inhalen en het is een jaarlijkse traditie geworden om in februari een flink stuk houtkant af te doen. Afgelopen week hebben we hard gewerkt en een flink stuk gekapt: de opbrengst is al grotendeels gebruikt 🙂 .
Functies
Onze houtkant heeft vele functies en dient zoals ik in de inleiding al gezegd heb om een micro-klimaat te creëren in onze tuin. Ook blokkeert het een deel van het straatlawaai en uitlaatgassen van de drukke straat naast ons. Verder dient het als schuil-, nestplaats en voedselbron voor allerlei leven. Deze houtkant vormt een belangrijk onderdeel van onze manier van groenten kweken: alle vogels, insecten en andere dieren die hierin leven helpen bij het onder controle houden van plagen.
Maar we oogsten natuurlijk ook uit deze haagkant: momenteel hout, in verschillende vormen.
Maar laten we beginnen wij het begin 🙂
Kappen
De houtkant wordt helemaal gekapt, dit jaar hebben we een groot stuk gedaan van zo’n 50 lopende meter.
De stammen van de bomen worden niet tegen de grond afgezaagd, maar op zo’n 30 cm hoogte. Hierdoor kunnen ze terug uitlopen. Door het grote wortelgestel in de grond, staan er volgend jaar al terug scheuten op van 1.5 meter. Twee jaar later is de houtkant weer helemaal gesloten en staan de takken al 3 meter hoog! Ook de knotwilgen en hazelaars worden teruggezet.
Opbrengst
Het hout dat we oogsten, wordt op verschillende manieren gebruikt, maar het blijft op ons domein. De dikke stammen worden verder gekliefd en gedroogd. Ze voorzien onze kachel van brandstof om ons de volgende jaren warm te houden.
Een deel van de stammen wordt apart gehouden, deze gaan we enten en gebruiken om shitakes en oesterzwammen op te kweken.
De fijnere takken werden versnipperd, deze houtsnippers worden in de moestuin gebruikt. Zowel op het pad als op de bedden!
Houtsnippers in de moestuin
Ik ben een groot voorstander van het gebruik van houtsnippers in de tuin om te mulchen: zeker deze houtsnippers. Omdat onze houtkant een mengeling is van heel veel soorten bomen, is deze mengeling van houtsnippers ook heel divers. Er zit eik in, maar ook hazelaar, beuk, kers, linde, wilg en nog enkele andere soorten.
Dit geeft een divers pallet aan inhoudsstoffen en dus een goede voeding voor het bodemleven. We gebruiken deze houtsnippers om een stuk van onze moestuin af te dekken. Hier tuinieren we nu al 4 jaar in een dikke laag houtsnippers, met toenemend succes. Dit stuk van de moestuin leverde vorig jaar de beste resultaten!
hert overschot van de houtsnippers wordt gebruikt om de paden in de voedselbosrandtuin aan te leggen. Maar over dit project volgt later nog meer 🙂 .
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
Francine Coppens says
Ongelooflijk hard gewerkt met als extra resultaat : schitterende foto’s.
Hartelijke groetjes en wel bedank.
Francine.
Christel says
Mag ik vragen welke hakselaar jullie gebruiken?
Met de mijne zou ik voor zo’n hoeveelheid dagen moeten hakselen!
Frank Anrijs says
We hebben een veel zwaardere gehuurd zodat we inderdaad alles direct konden hakselen. Het probleem de vorige jaren was dat we wel snel een heel stuk konden omzagen, maar dan nog weken bezig waren met alles te verhakselen met onze eigen kleine hakselaar. Nu was alles snel gedaan terwijl we bezig waren, we konden zo ook dikkere takken hakselen zodat we zeker genoeg houtsnippers hebben 🙂 .
ben says
Dank je voor deze, en alle andere, interessante artikels.
Ben je 4 jaar geleden enkel met houtsnippers begonnen op dat stuk van je moestuin? Of initieel ook kompost/lavameel?
Als ik hier navraag doe naar houtsnippers, en vertel dat ik die voor de moestuin wil gebruiken wordt mij dit telkens weer afgeraden, vandaar dat wat het verwarrend is voor iemand die nieuw begint.
Ik begrijp echter dat de houtsnippers op termijn bijdragen tot een gezond bodemleven met schimmels, maar hoe gaat het in de opstartfase?
Over de rol van schimmels in de bodem hier trouwens een mooie video: https://blogs.scientificamerican.com/artful-amoeba/life-is-a-highway-watch-bacteria-riding-the-fungal-expressway-video/)
ERik says
Voor de duidelijkheid… Zijn de lichte houtsnippers op de foto’s een nieuwe laag houtsnippers op een bestaande donkere laag houtsnippers? Zijn deze donkere stukken de paden en de lichte stukken de bedden?