[mashshare]
De zilveren medaille gaat naar een bericht dat enkele jaren meegaat. Vooral in de winter en het voorjaar is er redelijk wat activiteit, maar dat moet niet verbazen: het artikel gaat over het gebruik van houtas in de tuin.
Ikzelf dacht dat houtas eenvoudig uit te strooien was in de tuin, maar hier ben ik toch wel op moeten terugkomen toen ik wat extra informatie las over houtas. Nu zijn we voorzichtig in het gebruik in de moestuin en krijgen enkel sommige planten dit en dan nog met mate!
Stook je zelf ook met hout om je huis te verwarmen of louter voor de gezelligheid? Lees dan zeker verder 🙂 .
Houtas: Warmte, Kalkvervanger en Meststof in één Klap
We zijn 1342. Het is zomer en de zon staat hoog aan de hemel. We zoomen in op een klein dorpje te midden van uitgestrekte bossen. Het dorp ligt aan de ingang van een vallei en langs de zuidzijde van het dorp liggen verschillende kleine veldjes. De veldjes vormen een lappendeken van kleuren en gonzen van de activiteit. Mannen, vrouwen en zelfs kinderen zijn aan het werk met emmers, bakken en kruiwagens.
De camera glijdt verder en we zien kleine huisjes met hier en daar een rokende schoorsteen. Het middageten staat op het houtvuur en de lucht is gevuld met heerlijke geuren van stamppot, groentetaart en andere zoete geuren.
Het kan zo een openingsscène zijn uit een film over de Middeleeuwen. En wat ik mij nu sinds kort afvraag is wat ze eigenlijk met de assen deden van hun vuren (beroepsmisvorming :D)?
Wat is houtas?
De houtassen uit een kachel zijn perfect herbruikbaar in de tuin, op voorwaarde dat u zuiver hout stookt. Wanneer u hout stookt met verf of lijm dan mag u deze niet gebruiken. Door het verbranden vervliegt de stikstof en de zwavel, de andere mineralen blijven behouden. Dit zorgt ervoor dat de 13 noodzakelijke mineralen alle aanwezig zijn in houtas ( zonder stikstof en zwavel). Naast deze hoofdmineralen zitten er ook veel sporenelementen in de as, bomen halen met hun diepe wortels vele soorten mineralen op.
Er zijn wel grote verschillen in de samenstelling, zo bevatten harde houtsoorten (eik, beuk, ..) veel meer mineralen dan zachte houtsoorten. Er zitten ongeveer 5 maal zoveel mineralen in de as van eikenbomen als in die van bv. een naaldboom. Houtas werd al in de tijd van de Romeinen gebruikt als meststof, maar het gebruik piekte in de 18de eeuw. Toen was er een kalium-koorts, waardoor er een ware handel in houtas ontstond. Bomen in Amerika werden massaal geveld en verbrand, de assen werden uitgevoerd naar bv. Groot-Britannië.
De as bevat grote hoeveelheden kalium, fosfor en calcium. Hierin zit de sterkte van houtas, het is een échte meststof, maar ook meteen de zwakte! In een bodem die al een neutrale of hogere pH heeft, kunt u geen houtas gebruiken. De pH zou te sterk verhogen met kwalijke gevolgen van dien.
Gebruiken als meststof
Veel mensen vragen mij deze dagen of ze houtas kunnen en mogen gebruiken in de tuin. Ik vertel dan altijd hoe wij het gebruiken, maar het kan, afhankelijk van uw bodem en indeling van uw tuin, veel meer gebruikt worden.
Allereerst zeker zijn dat u enkel zuiver hout verbrandt!
Wij stoken van ons eigen hout, dat elke winter gekapt wordt in onze houtkanten. Alle as wordt terug op ons domein verspreid, te beginnen bij de bessenstruiken. Deze bessen hebben graag veel kalium, houtas is hier dus een ideale meststof voor. Ook smeerwortel wordt beloond met een rijke gift, net als de bessenstruiken vraagt deze plant veel kalium.
Verder gaat er ook een deel in de composthopen, de rest wordt terug in de houtkanten verspreid.
Wij gebruiken geen houtas op onze bedden, onze pH is al aan de hoge kant en houtas zou een te groot risico vormen. Maar wanneer u een lage pH heeft en normaal bijkalkt, kunt u veel beter houtas gebruiken. Het verhoogt de pH én levert belangrijke extra meststoffen.
Ook op een gazon wordt dikwijls houtas gebruikt. In plaats van de jaarlijkse kalkgift en voorjaarsbemesting, kunt u gewoon wat houtas uitstrooien.
Laatste tip
Houtas is heel licht en gaat gemakkelijk vliegen. Wanneer u het wilt uitstrooien moet u voorzichtig zijn dat niet alles gewoon gaat vliegen, dicht bij de grond open strooien dus.
Uitstrooien tijdens regen is geen optie, omdat as die nat wordt, gaat samenkoeken. Hierdoor gaat de as niet mooi verdeeld zijn maar echt in brokken op de grond terecht komen. Hierdoor gaan er problemen ontstaan want as die te geconcentreerd is, gaat verbranding geven van de planten.
Indien u een houtkachel heeft, probeer dan alleszins de houtas te gebruiken in de tuin. Wees voorzichtig, overdrijf niet in de hoeveelheden – beter te weinig geven dan teveel.
Heeft u nog extra tips over houtas, of ben ik ergens compleet in de fout gegaan? Laat het mij weten in de reacties hieronder!
PS: Volgens mij wisten boeren 100-den jaren geleden heel goed wat ze met de as van houtvuren moesten aanvangen. Het zijn wij in onze moderne tijden die zulke basiszaken vergeten zijn :-).
PPS: Een tijdje na het schrijven van dit artikel kreeg ik volgend uittreksel in mijn mailbox:
Nu is het zo dat wij normaal as toedienen en daarna afdekken met mulch, wat dit effect waarschijnlijk teniet doet, maar in de houtkant bv. doen wij dit niet. Misschien toch in het achterhoofd houden, zodat je de as probeert uit te strooien in de winter wanneer spinnen niet actief zijn. Of toch maar naar het containerpark voeren?
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
Simon Kranenburg says
Beste Frank;
Allereerst, hartelijk dank voor je herhalingen, altijd goed om e.e.a. nog eens te herlezen.
Mijn ervaringen met houtas verleden jaar waren zeer positief. Voor de winter gestrooid (ietwat nat) op m.n. mijn aardappel bedjes, (na de verteerde stalmest). Aardappelen (zeer) vroeg gepoot-eigen plantgoed (begin april Sante en eind april Annabelle). Aardappelen volkomen vrij van enige ziektes en allemaal bijzonder goed ontwikkeld en een buitengewone goede oogst al begin juni.
Simon.
Frank Anrijs says
Bedankt om je ervaring te delen 🙂 !
Jan Tordeurs says
Hallo Frank,
Houtasse aan bessenstruiken, aardbeien en aardappelen strooien vind ik geen goed idee, git zijn zuurminnende planten. Prei en tomaat daarentegen kunnen het wel goed gebruiken, ik strooi het zelfs over de prei als ik aantasting zie door preivlieg. afvoeren naar elders is geen model voor kringlooptuinieren: alle resten moeten in de tuin blijven is al 40 j mijn devies.
martien spitzen says
Beste Frank,
Mijn ervaring met houtas uit de kachel.
In 2012 heb ik een klein handje houtas op elke aardappel in het plantgat gedaan.
Ik dacht kali vreters kunnen wel wat gebruiken. 80% van de poters kwam niet boven en ze gingen ook niet rotten. Nu hebben we een andere houtkachel en stoken droog hout waardoor we bijna geen as meer hebben.
Aad says
Leuk bericht, bedankt