Een belangrijk onderdeel van natuurlijk tuinieren is waarnemen. Niet met je hoofd in de grond zitten, maar rondkijken, luisteren, voelen, ruiken en proeven. Dan zie je soms verbazende dingen of zaken die je vooruit kunnen helpen in de tuin.
Enkele dagen geleden wees mijn moeder mij erop dat op onze kruidenmuur, onder Elzen, gebroederlijk naast elkaar een varen en een venkel stonden.
Verschillende vochtvereisten
Een varen is een plant die normaal een vochtige grond verlangt en liefst in de schaduw. In volle zon kan een varen in de zomer verbranden, zelfs als hij met zijn voeten in het water staat!
Maar de kruidenmuur is een berm die een laag stenen heeft gekregen langs de buitenkant. Bovenop de berm staan Elzenbomen, deze hebben momenteel zoveel last van de droogte dat ze hun blad laten vallen. Die grond in die kruidenmuur moet dus wel heel droog zijn, maar toch groeit die varen daar rustig verder.
Een venkel daarentegen heeft graag droge grond, maar staat dan weer liefst in de zon.
Elk hebben ze dus een standplaats gevonden die gedeeltelijk is wat ze eigenlijk zoeken, en mijn conclusie was dan dat het blijkbaar toch allemaal niet zo nauw steekt.
Als een varen die normaal vochtige grond en schaduw nodig heeft mooi groeit naast een venkel die zon en droge grond nodig heeft, dan kunnen planten zich blijkbaar toch wel redelijk goed aanpassen.
Maar wat blijkt?
Gisteren liep ik langs onze muur en keek ik nog eens naar deze rare combinatie en er viel mij direct iets op. Een van de twee kompanen had luizen gekregen!
En eigenlijk zelfs niet degene die ik had verwacht. De varen stond daar volgens mij het verste uit zijn ‘comfortzone’, want die berm is echt heel droog.
Maar het is dan toch de venkel die luizen heeft gekregen en blijkbaar toch een té slechte standplaats heeft uitgekozen om te groeien. En zo blijkt ook dat luizen en andere plagen toch wel de zwakkere planten uitkiezen.
Want in de buurt, maar dan wel in de zon, staan er nog heel veel venkels, allemaal zonder ook maar één luisje op :-).
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
kathleen says
Denk dat er heel wat varens zijn die wel goed gedijen in droge grond.
Frank Anrijs says
Er zijn inderdaad varens die ook op droge grond groeien, maar deze staat massaal in ons bos vanachter. Ik ging er dus vanuit dat vochtige bodems zijn natuurlijke habitat zijn … 🙂
Matthias says
Dit is ongetwijfeld mijn favoriete artikel tot nu toe Frank!
Frank Anrijs says
Dank je wel 🙂
francine says
Beste Frank.
Eén voor een wordt onze plantui afgegeten,beginnende aan de worteltjes van de ui,nadien volgt de hele ui.
Ik denk dat het veldmuisjes zijn.
Wat kan ik er nu nog aan doen?
Voordeel:We hebben wel alle dagen vers uigroen in onze soep.
Hartelijke groetjes,Francine,
hartelijke dank ook, indien je tijd kan vrijmaken voor een andwoord.
francine says
Zou het ook kunnen dat,(indien het muisjes zijn)muisjes huizen in de gangen
van mollen ?, waar wij ook goed van voorzien zijn ,ook de sjalotten vallen nu ten prooi,of zwak plantgoed?
Hartelijke dank voor uw aandacht.
Groetjes,Francine.
Frank Anrijs says
Muizen lopen inderdaad in dezelfde gangen als mollen. Het is ook wel zo dat mollen jongen van muizen opeten, dus daarom is het goed om uw mollen niet weg te jagen 🙂
Myriam says
Inderdaad Kathleen, er zijn ook bij ons in België varenssoorten die in droge grond en op zonnige plekken groeien. Volgens wat ik op de foto kan zien, lijkt dit een mannetjesvaren (Dryopteris filix-mas) te zijn. Ik heb de habitat van deze varen nog even opgezocht, volgens soortenbank.nl is dit:
Op matig vochtige, meer of minder voedselrijke grond in meestal lichte loofbossen, aan beschaduwde greppelkanten, onder en tussen duinstruikgewas en op noordhellingen, ook op muren en in basaltglooiingen.
Ook als tuinplant in tuinen.
Ik denk eigenlijk dat het goed is om je zintuigen te gebruiken, Frank. Maar ik zou met de resultaten van wat je in de tuin ziet geen algemene conclusies trekken over een hele groep planten. Ik heb al veel betere artikels van jou gelezen 😉
groetjes,
Myriam
Frank Anrijs says
Waar ik eigenlijk de nadruk op wou leggen is dat planten die niet in goede omstandigheden groeien worden opgeruimd door plaaginsecten.
Als een plant last heeft van slakken, luizen of rupsen, ligt dat dus niet aan de insecten, maar is er iets niet in orde met de bodem of omstandigheden.
Spuiten helpt dan niet, enkel de bodem en de omstandigheden (in zoverre dat dit mogelijk is) verbeteren gaat iets uithalen op de lange termijn 🙂