Compost heeft natuurlijk geen rechtstreekse functie als bestrijdingsmiddel, maar de indirecte invloeden van compost op de ziektedruk in een moestuin zijn enorm.
De werking van compost – en dan specifiek van humus – is nog niet volledig bekend, maar er is zeker al geweten dat het bodemleven explodeert en enorm toeneemt wanneer een grond rijk is aan organisch materiaal en compost.
Het bodemleven is een heel ingewikkelde samenleving van verschillende organismen zoals bacteriën, nematoden, schimmels, regenwormen, springstaarten, ….
Het aanrijken van de grond met compost stimuleert dus de ontwikkeling van bacteriën en schimmels, zowel de goede als de slechte, iets wat u misschien niet graag hoort. Slechte bacteriën en schimmels zijn immers verantwoordelijk voor vele ziekten in de tuin.
Maar ook de ontwikkeling van bacteriofagen wordt gestimuleerd. Samen met een zeer divers bodemleven zorgen deze bacteriofagen dat slechte bacteriën onderdrukt worden en bijna niet voorkomen.
Dit is uit vroegere studies al duidelijk naar voren gekomen.
En niet enkel de bacteriofagen vallen de slechte bacteriën aan, er zijn ook verschillende soorten ‘nuttige’ bacteriën die antibiotica produceren en zo schimmels en bacteriën bestrijden.
Bestrijding op nog andere manieren
Er is niet enkel een bestrijding door lokale gevechten of chemische oorlogvoering, maar ook simpelweg door verdringing.
Doordat de ontwikkeling van micro-organismen optimaal verloopt in een humusrijke grond zijn alle beschikbare plaatsen op grondpartikels en wortels ingenomen door nuttige micro-organismen en worden de slechte bacteriën en schimmels verdrongen.
U moet het bodemleven eigenlijk bekijken als een heel ingewikkeld en divers ecosysteem waar heel veel soorten organismen in voorkomen. Elke soort heeft zijn eigen vijanden en vecht om te overleven.
Doordat het bodemleven heel divers is, worden alle populaties ongeveer in evenwicht gehouden en kunnen er niet gemakkelijk plagen uitbreken. Hoe diverser de populatie, hoe moeilijker 1 soort de overhand kan nemen en zich zal ontwikkelen tot een plaag.
Daarom is het ook belangrijk om het gehalte aan organisch materiaal in de bodem, dmv compost, omhoog te krijgen. Hierdoor wordt een intens en divers bodemleven gestimuleerd. Dit op zijn beurt neemt de bestrijding van slechte bodemorganismen over van u.
GEEN bestrijdingsmiddelen gebruiken
Daarom is het ook van cruciaal belang dat u nooit ingrijpt met bestrijdingsmiddelen. Een bestrijdingsmiddel vernietigt het bodemleven en gooit heel het systeem uit balans.
Hierdoor is het ingewikkelde evenwicht verstoord en gaan slechte bacteriën en schimmels wel kansen krijgen om zich te ontwikkelen tot plagen.
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
Hiske Wolters says
Hallo Frank,
Ben een Nederlander die sinds drie jaar in Romenie woont en een landbouw bedrijf opstart. heb jou blog ontdekt en veel gelezen over de mogelijkheden voor de tuin.
Maar ik wil het toepassen in een groter geheel ,als biologische landbouw.
Heb je mischien tips voor mij , hoe te starten of geef je ook advies.
Groet,
Hiske Wolters