Het najaar is een ideaal moment om je moestuin om te vormen of opnieuw aan te leggen. Je hebt tijd om alles uit te voeren, onkruidgroei is nagenoeg onbestaand. Zeker wanneer je gebruik maakt van compost is het aan te raden om deze in het najaar op je moestuin op te brengen.
Heel vaak is compost droog wanneer deze klaar is voor gebruik en het is dan belangrijk dat hij water kan opnemen. Dit vraagt tijd en veel neerslag, het najaar en de winter zijn hier de ideale periode voor. Maar voordat je je moestuin opnieuw aanlegt of reorganiseert moet je natuurlijk wel weten wat waar komt en hoe breed je bedden en paden zijn.
Rechte bedden
Wanneer je op een natuurlijke manier tuiniert en bodembewerking zoveel mogelijk achterwege laat, ben je genoodzaakt om permanente bedden aan te leggen. Dit wil zeggen dat je nooit op je bedden gaat lopen, maar een systeem aanlegt met vaste bedden en vaste paden. Het is dan wel belangrijk dat je goed aan het midden van het bed aankan, want zoals gezegd: het is niet de bedoeling dat je op de bodem van de bedden gaat staan.
Maar hoe breed moet zo’n bed dan eigenlijk zijn?
Het standaardantwoord hierop is 1.2 meter breed. Deze breedte werkt voor de meeste mensen, maar het kan beter 🙂 . Het beste is eigenlijk om de breedte van het bed af te stemmen op de kleinste tuinier. Want deze heeft ook de kortste armen en zal het eerst in problemen komen bij een te breed bed. Voor kleinere mensen is een bed van 1 meter vaak al breed genoeg om comfortabel aan het midden te kunnen, voor grote mensen is een bed van 1.4 meter goed, zodat je veel extra teeltruimte wint.
Je kan best bij het aanleggen proberen of je op je hurken, vanaf het pad, gemakkelijk bij het midden van het bed geraakt. En dan niet enkel met je vingertopjes als je reikt, maar je moet daar ook geraken om te wieden, te mulchen en te oogsten! Je moet er dus echt wel goed aankunnen, anders is een smaller bed een betere optie.
Dit geldt voor rechte bedden, maar wanneer je naar een meer organische structuur gaat zoals een boomstructuur of gebruik maakt van slingerpaden, dan heb je geen vaste afstanden en middens. Hoe ga je dan te werk?
Organische indeling
Wanneer je je tuin zo indeelt, is het moeilijk om op papier al exact de paden vast te leggen. Wij doen dit altijd in de praktijk, tijdens het aanleggen, zodat we zeker zijn dat de afstanden kloppen en dat we overal gemakkelijk aan kunnen. Je kan wel al een idee op papier zetten zodat je ongeveer weet hoe de paden lopen, maar de exacte indeling moet je altijd ter plaatse maken.
Ik kan in dit geval niet zeggen welke standaardbreedte je moet gebruiken, maar het aanleggen verloopt eigenlijk op grotendeels dezelfde manier als bij rechte bedden.
Wij starten allereerst met het aanleggen van het hoofdpad. En met aanleggen bedoel ik niet dat we al direct houtsnippers of stro aanbrengen. Ik neem altijd een pak kleine stokjes mee en hiermee zet ik het pad dan uit. Zo kan je het pad zien en loop je bij de aanleg van de zijpaden ook altijd op het definitieve pad. De kans dat je zo je per ongeluk je teeltbedden gaat aanstampen wordt heel klein.
En dan begint het werk eigenlijk pas. Het kiezen van de zijpaden en extra vertakkingen gebeurt door telkens op het pad te hurken en een lijn te trekken in de grond tot waar je gemakkelijk kan werken. Het volgende pad moet dan zo lopen dat je vanop dat pad makkelijk aan die lijn geraakt. Dit garandeert dat je maanden later tot aan het midden geraakt en overal goed aan kan.
Zo ga je pad per pad verder en verdeel je je hele moestuin in blokken die geen vaste afmetingen hebben, maar waar je proefondervindelijk wel zeker van bent dat je overal aan kan. Het levert een tuin op met ogenschijnlijk willekeurige paden, maar dat is dus niet zo. Je hebt een tuin met een minimum aan pad en een maximum aan teeltoppervlakte.
Foto’s
Uiteindes van paden
De uiteindes van de paden monden niet uit in een pad, maar lopen dood. Hierdoor bespaar je weer veel oppervlakte pad en heb je meer grond om te telen. Je zorgt ook hier weer dat je tot aan de rand kan werken.
Merk je tijdens het planten en zaaien dat je toch niet overal even gemakkelijk aan kunt, dan is het eenvoudig genoeg om snel een kleine insprong te maken of een pad eventjes te verlengen.
Zo ga je na een seizoen een moestuin hebben die perfect is aangepast aan jouw gestalte en die een optimale verhouding pad/teeltoppervlakte heeft!
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
Geef een reactie