Mulchen is volgens mij gigantisch belangrijk, zowel voor het verbeteren van de bodem, het beschermen van je bodemleven, het verhinderen van onkruid om te kiemen, het aantrekken van natuurlijke vijanden … De lijst is heel lang, maar toch is er nog veel aversie tegen mulchen: schrik voor slakken, schimmels, te veel werk, te weinig mulch materiaal … Ook die lijst is lang 🙂 .
Maar eens je de test zelf doet en een stuk moestuin een jaar lang goed mulcht, wordt je vanzelf een mulch-freak en zal je al snel andere mensen proberen te overtuigen van het nut van mulchen. Om goed te mulchen volg ik een systeem met 4 eenvoudige regels, deze kan je hier nakijken: Leer Perfect Mulchen.
Mulchen in de praktijk
Bij het mulchen zelf, zeker van groen materiaal zoals smeerwortel, oogstresten en ander groot materiaal merk je wel dat het niet gemakkelijk is om groot materiaal op je bedden te leggen. Het wringt dan tegen de groenten die er staan, het werkt niet gemakkelijk en laat veel openingen zodat de bodem toch niet goed bedekt achter blijft. Wat wij daarvoor als oplossing hebben voorzien is een sikkel. Een scherpe, goed geslepen sikkel is een geweldig hulpmiddel in het oogsten en verkleinen van potentieel mulchmateriaal.
Uiteraard ga je hiermee enkel grote materialen oogsten en verkleinen, draag ook altijd handschoenen, want even uitschieten met je sikkel is snel gebeurd. In de volgende fotoreportage heb ik het zo duidelijk mogelijk proberen uit te leggen hoe je te werk gaat aan de hand van smeerwortel. Dit kan je toepassen op oogstresten zoals koolbladeren, rabarberbladeren maar ook op grotere onkruiden (zonder zaad!) of planten zoals koningskaars, kaardebol … .
Hoe doe je het?
Wij snijden en verkleinen de smeerwortel met een sikkel. Dit gaat heel snel en een sikkel is gemakkelijk te hanteren – wel opletten voor de vingers, zo’n sikkel is verbazingwekkend scherp 🙂 .
Daarna moet u een dikke laag gehakte smeerwortel aanbrengen op de grond. De nadruk ligt op een dikke laag want een mulchlaag van smeerwortel krimpt na enkele dagen gigantisch hard. Het vocht verdwijnt uit het blad, maar gelukkig rot het blad niet. Het verdroogt en blijft zo goed liggen. Zorg dus wel dat de laag na het drogen nog dik genoeg is anders komt het onkruid er overal door.
Met een dikke laag bedoel ik toch een laag van ongeveer 10 – 15 cm vers gewas. Dit zorgt ervoor dat u een grote hoeveelheid smeerwortel nodig heeft, en dus ook veel planten moet hebben staan. Wij planten elk jaar op verschillende plaatsen bij, maar hebben momenteel nog bijlange niet genoeg om alles te kunnen mulchen met smeerwortel.
Maar dit is natuurlijk ook niet ons streefdoel. Diversiteit is heel belangrijk in een natuurlijke moestuin, en daarom gebruiken wij ook andere bronnen als mulch (houtsnippers, haagsnoeisel, gras, compost, onkruiden (zonder zaad!) … ).
De gesnoeide planten groeien snel terug aan en een smeerwortelstruik kan tot 5 keer gemaaid worden per jaar. Ze groeiden elke keer snel terug uit tot een dikke bos, klaar om terug te gebruiken als mulch.
Foto’s
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
Daniel Maegh says
Er in zaaien is wel heel moeilijk, voorzaaien kan, maar alle planten laten zich niet graag verplanten. Vb: wortelen .
Daniel Maegh says
Met zandgrond is het toch iets anders, wat toevoegen met lava betreft. Zouden wij ook niet wat bentoniet moeten bij voegen. Frank jij zit wel meer op leemgrond, denk ik of niet ? Mulschen heel belangrijk, die het niet doen leven in de woestijn!!!!!!
Marie Louise Amaruq van Buel says
Kan ik ook mulchen met compostmateriaal dat nog niet volledig gecomposteerd is?
Anne says
Frank
waar haal je die verbazingwekkend scherpe sikkel ? Mijn recent aangekochte sikkel doet absoluut niet wat-ie verondersteld wordt te doen, en dat komt omdat hij van bij aanvang bot bleek, ook al heb ik een gereputeerd merk gekocht. Zelf slijpen ? Jammer maar ik zou niet weten hoe er aan te beginnen. Heb je advies voor goed materiaal ?
Christel A says
Koop een sikkel met gekartelde stalen tanden, moet niet geslepen worden en snijdt zelfs licht verhoute stengels van onkruid.
thedo says
Ik knip met snoeischaar de planten en met een hakbijl – een hiep noemen we die – en hakblok hak ik het in stukken. Dat gaat erg makkelijk en kan goed in een niet te grote tuin merk ik.