Houtsnippers als mulchmateriaal is iets waar ik ondertussen al jaren enthousiast over ben. Het is zeker in onze tuin de perfecte mulch omdat wij brede lange houtkanten hebben en zo een onuitputtelijke voorraad aan houtsnippers hebben. Elk jaar zetten wij een stuk van de houtkant terug, het dikke hout is voor de kachel, het dunnere hout wordt versnipperd en verspreid over onze moestuin.
Er is wel een groot nadeel aan die houtsnippers waar ik momenteel niet echt een oplossing voor heb en dat is zaaien.
Zaaien in houtsnippers
Wanneer je zaait is het de bedoeling dat je een opening maakt in de mulchlaag en rechtstreeks in de grond zaait. Het zaadje moet contact hebben met de grond wanneer het kiemt, anders is de kans heel groot dat het niet verder groeit door een gebrek aan vocht en voeding. Bij bladmulch of stro is dit heel eenvoudig te doen: je maakt de mulch plaatselijk open door het materiaal een beetje opzij te schuiven en dan te zaaien. Bladmulch en stro laat dit heel gemakkelijk toe, bij houtsnippers is het een ander verhaal.
Het probleem met houtsnippers is dat deze vaak niet zo samen klitten als andere mulch en wanneer je een opening maakt, vallen de houtsnippers ook snel weer in de opening. Vogels op zoek naar voedsel krabben en wroeten ook in de mulch en zorgen dat de zaaigeul gedeeltelijk wordt afgedekt. Bij bladmulch en stro niet zo erg, dit materiaal is licht en de kiempjes groeien er vaak door. Bij houtsnippers lukt dit niet zo goed. Het zijn direct grotere, zwaardere brokken waar een klein kiemplantje nog niet voldoende kracht tegenover kan zetten.
Zaaien in een mulchlaag is dus bij ons tot nu toe nog geen groot succes geweest, we zoeken en experimenteren nog verder 🙂 .
Maar lukt planten dan wel zonder problemen?
Planten in houtsnippers?
Ook hier geldt de regel dat je plant in contact moet staan met de bodem. Het plantkluitje moet je echt op of een stukje in de grond steken zodat de wortels contact maken en direct water en voedsel kunnen opnemen. Je moet dus ook hier de mulchlaag openmaken en diep genoeg zodat je het plantkluitje op de bodem kunt zetten. Duw het ook lichtjes aan zodat het kluitje goed contact maakt. Daarna kan je het plantgat weer dichtmaken met de houtsnippers en zal je plant goed verder groeien.
Ik heb enkele jaren geleden de fout gemaakt om in een dikke laag houtsnippermulch de plantjes toch niet diep genoeg te zetten. Ik dacht dat ze wel onderaan zouden geraken met hun wortels en tijdelijk voldoende vocht uit de natte houtsnippers konden halen, maar een voor een gingen alle plantjes dood.
Maak niet dezelfde fout 🙂 , maar plant ze diep genoeg. Soms staan ze dan in een putje, maar uw planten worden groter en je mulchlaag dunner. Dit zou geen probleem mogen zijn.
Meer voordelen dan nadelen
Ondanks dat het planten en vooral het zaaien wat moeizamer verloopt, zijn de voordelen van houtsnippers toch enorm. Onkruidzaden die bovenop de mulchlaag terecht komen ondervinden hetzelfde probleem en zullen dus zelden succesvol kiemen. Dit betekent dat de onkruiddruk op zo’n stuk moestuin enorm klein is en wieden doorheen het jaar een werkje van twee keer niks wordt.
Daarnaast bevatten houtsnippers veel sporenelementen, voedingsstoffen die je planten broodnodig hebben en zelden vinden in de bovenste laag van de bodem. Dit zorgt voor betere verdedigingsmechanismen en sterkere planten die beter groeien. Alles wat je nodig hebt 🙂 .
Laat je dus niet ontmoedigen, ook voor het zaaien zal een oplossing gevonden worden zodat ook dit vlot verloopt!
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
s says
Ik ben benieuwd naar de oplossingen om in houtsnippers te zaaien
Belia van den berg says
Hoi Frank,
Dank voor je blog. Twee vragen:
1. Ik hoor vaak dat houtsnippers de grond sterk verzuren. Klopt dit? Verzuren ze de grond een beetje of sterk? Betekent dit dat je bij het gebruik van houtsnippers meteen ook met kalk in de weer moet? (Bij mij staan vooral frambozen en bessen in een perk met houtsnippermulch. Die houden wel van wat zuur, maar het moet niet tè zuur worden. Daarnaast ook haksel op een heestervak.)
2. Ik heb ook cyclamen in een border met houtsnippers gezet. Ik heb sterk de indruk dat de tere neuzen van de cyclamen zich niet tussen de harde houtsnippers door omhoog kunnen werken. Wat denk jij? (Deze snippers zijn vrij grof/groot, hoekig. Misschien dat het gemakkelijker voor ze is bij fijner haksel? Hoewel dat ook behoorlijk aan elkaar kan komen zitten van de schimmel…)
Bij voorbaat dank,
Belia
Wim Lambersy says
Dag Frank,
Een nadeel van de houtsnippers is wel dat zij met een deel van de stikstof gaan lopen. In Londerzeel bij Jean Pain zagen wij een bed met aardbeien die in houtsnippers waren geplant. Het resultaat was bedroevend…Daarentegen stond er prei geplant ook in houtsnippers, die waren wel groot en schoon.
Het zal dus afhangen van wat ge er in plant ?
mvg Wim
greet says
Dag Frank,
Ik dacht dat het mijn onervarenheid was. Worteltjes laten zich niet makkelijk verplanten las ik en 100den kluitjes vol worteltjes voorzaaien is (voor mij althans-met een tuin 3km van thuis en een zwakke gezondheid) te veel werk, die zaaide ik altijd rechtstreeks (in een geultje tussen de houtsnippers) dus at ik de afgelopen jaren weinig wortels uit de tuin… zaaien jullie alles voor?
Mvg
Greet
henk schwab says
Hallo, ik zaai vaak in een stuk dakgoot van een meter gevuld met potgrond.Je kunt de plantjes zo groot laten worden als je maar wilt en in een keer een rij in welke vorm dan ook in de grond zetten. Snippers terug, et voila!
Geert says
Hoi Henk,
Bedankt,
dit lijkt mij een TOF idee!!
ber creemers says
dat zou inderdaad een oplossing kunnen zijn voor zaailingen die voorgezaaid kunnen worden, voor zaad rechtstreeks in de grond blijft echter het probleem dat frank aangeeft. Sla, spinazie, kervel, peterselie ed zouden zo inderdaad zo voorgezaaid de grond inkunnen maar dan word voorzaaien wel een hele klus niet te vergeten dat je daar ook plaats voor moet hebben, niet iedereen heeft een veranda of dergelijke en mijn vrouw wil alleszins niet dat de woonkamer vol met groenten staat. Eenmaal de grond warm genoeg is kun je toch beter rechtstreeks in volle grond zaaien lijkt me omdat verplanten altijd enige stres met zich meebrengt voor de plant zelf (andere lichtinval, andere waterhuishouding, andere wind enz.) maar dat is misschien te verwaarlozen.
Ik heb 2 jaar geleden op een bedje geprobeerd door het mulchmateriaal bovenop te verwijderen en daarna te zaaien, meteen een heleboel onkruidzaden die vrij kwamen en deze waren direct aan het groeien dus ook geen goed idee. Nu, 2018 was geen goed jaar veel te droog.
Voorgezaaide plantjes uitplanten is misschien toch niet zo slecht, maar wat dan met worteltjes, kan je die wel voorzaaien? en tien zaadjes in een potje zaaien waarvan je er negen moet gaan uittrekken omdat ze te dik staan is ook een hele verkwisting van duur zaaigoed. Maar jij zaait dan ook niet in potjes maar in een stuk dakgoot en schuift het daarna de grond in. Proberen maar zeker?
EVELIEN says
Ik kan wel een beetje chagrijnig worden van dit bericht, want ik heb net, naar aanleiding van jouw boek mijn hele tuin volgegooid met houtsnippers en nu lees ik dat ik er niet in kan zaaien. Fijn dit…
ber creemers says
niet boos worden Evelien, dit jaar misschien niet maar volgend jaar is jouw grond mals als boter ongelooflijk wat een verschil met gewoon omgespitte grond maar mulchen heeft nu eenmaal tijd nodig. Wel niet op lopen, dat is niet goed. Voor dit jaar plantjes kopen en de snippers voorzichtig terugleggen rond het plantje;
sheilanda says
evelien, als er niet veel blad door zit in de verse houtsnippers, gewoon eerst een laag compost eronder doen en daar in zaaien .
Willem Visser says
Waarom laat je ze eerst composteren?
In eerste instantie nemen de snippers stikstof op bij het verteringsproces. In een later stadium komt dat weer vrij.
Simone Brus says
Onder al mijn vaste planten bomen en struiken heb ik houd snippers. Op de bedden waar ik zaai een dikke laag bladeren. Altijd goede sterke planten.
Willem visser says
Sorry, fout in de tekst. Ik bedoelde, “waarom laat je ze niet eerst composteren?”
Geert says
Kijk naar het idee van Henk, grove zaden gaan trouwens best goed!
sheilanda says
ik heb al jaren een laag houtsnippers op de tuin niks mis mee je kan er ook in planten en zaaien. Alleen met de houtsnippers moet er ook veel blad tussen zitten. anders onttrekt het inderdaad stikstof uit de grond. of eerst laten composteren bv een jaar laten liggen op een hoop. of als je bv verse houtsnippers heb eerst een laag compost eronder. als ik zaai schuif ik de houtsnippers opzij dat ik een geultje krijg, dan leg ik een laagje compost neer, doe de zaaitjes erop, beetje aanduwen en een dun laagje houtsnippers erop. als plantjes opzijn schuif er meer houtsnippers omheen. en alles komt op. ook wortels bieten sla etc
Hilde Tampère says
Beste, wat ik me afvraag is of je bovenop de houstnippers andere mulch mag leggen,bvb smeerwortelblad…of doe je de houtsnippers tekens opzij,andere mulch op de aarde en dan de snippers er weer bovenop…..?
sheilanda says
hoi hilde,
ik leg ook wel smeerwortelblad en andere dingen op de houtsnippers.
voor de winter als ik nog een laagje houtsnippers erop doe , dan doe ik vaak nog wat blad eronder .
Hilde Tampère says
dankuwel,samen weten we meer he
Jakob Bos says
Als je met karton werkt zou je een streep van 10 kunnen nemen de lengte is nu niet van belang deze strook ga je dubbel vouwen dan heb je een plat liggend gedeelte en een opstaande neem twee daarvan met de ruggen tegen iets vanaf elkaar nu heb je een opening waar het zaad ik kan je hout snippers sluiten de liggende gedeelte van het karton.
ber creemers says
bedoel je een soort L profiel van karton die je met de opstaande kant tegen mekaar zet met daartussen enkele mm opening waarin je zaait of hoe moet ik dat zien?
rudy says
Toen ik begon met onze moestuin heb ik ook verse houtsnippels gebruikt, zeker 10 cm dik, ook ik had last met zaaien en planten zelfs de aardappelen hadden het moeilijk om zich te ontwikkelen tot mooie planten.
Nu na het vierde jaar heb ik geleerd dat ik de snippers toch eerst best een jaartje laat liggen op een hoop om daarna te gebruiken dat komt denk ik ook omdat in verse snippers stoffen vrijkomen die ook groei wat afremmen, dit ben ik wel niet zeker.
Om in te zaaien heb ik wel vorig jaar geleerd dat gewoon breedwerpig zaaien het beste werkt zonder in te rijken, juist eens goed gieten met water zodanig dat de zaadjes op die manier van de oppervlakte verdwijnen maar niet onder de snippers verstikken.
Ook heb je dan minder last van de vogels omdat de snippers niet zo los liggen.
Zo heb ik vorig jaar zelfs mooie wortels kunnen kweken tussen de houtsnippers, wat daarvoor niet lukte.
Wat zure grond betreft kan ik zeggen dat ik daar geen last van heb en 90% van de mulch zijn houtsnippers vooral afkomstig van sparrenhout.
ber creemers says
Wortelen breedwerpig zaaien, dan moet je toch aardig uitdunnen of zie ik dat verkeerd ?
rudy says
Hangt af van de hoeveelheid zaad dat je gebruikt, maar uitdunnen hoef ik meestal niet te doen, de woelmuizen durven dit wel te doen….
ber creemers says
hier ook houtsnippers, al enkele jaren, het zaaien gebeurt in een opengemaakt geultje waarop ik dan compost strooi, lichtjes aandrukken en klaar. Tot nu toe niet teveel verlies gehad wegens slechte opkomst of dergelijke maar ik strooi de snippers wel niet te dik en restafval, bladeren en dergelijke, laat ik gewoon op het bed liggen zodat er door de jaren heen toch wel een mooie opbouw is van humus. Ook gooi ik het afgevallen blad van de bomen hier rechtstreeks op de snippers.
Ook het planten van voorgezaaide groentjes doe ik zo alleen maak ik dan het gleufje wat dieper en ik gebruik eigenlijk nogal grote potjes zodat er een mooie kluit, lees grote kluit, aan het plantje hangt
Peter says
Houtsnippers zijn bijzonder onpraktisch in een moestuin, je krijgt er ook gigantisch veel brandnetels van.
ber creemers says
dat kan ik tegenspreken, niet dat ik geen netels heb maar die zijn gemakkelijk onder controle te houden maar je mag ze natuurlijk niet laten uitgroeien.
Netels groeien op plaatsen waar veel stikstof in de grond zit
sheilanda says
nee hoor , het valt reuze mee met de brandnetels in de houtsnippers.
en ik laat er bewust wat staan voor thee en door andere gerechten. ze zijn heel gezond brandnetels voor de toppen
rudy says
Ook hier valt dat heel goed mee, moet enkel de zijkanten in het oog houden omdat naast de moestuin wel brandnetels staan die ondergronds uitlopen, maar wel makkelijk te verwijderen zijn .
WIM says
Goedendag Tuinmannen en Tuinvrouwen,
Voor dit probleem maak ik gebruik van gaas met een maasgrootte van 15 mm of 25 mm. Kleinere mazen kan natuurlijk ook. Stroken knippen van ca. 25 cm breed. Buigen zodat er een dakje ontstaat. Verwijderen van de mulchlaag en zaaien. Het “gaasdakje” boven het gezaaide plaatsen en iets in de grond drukken. Hierna kan de mulch voorzichtig tegen het gaas gelegd worden. Als de planten groot genoeg zijn kan het gaas weggehaald worden om later opnieuw te gebruiken. Voordeel is zijn dat zaden niet door vogels verstoort worden en jonge plantjes niet worden opgegeten.
Groetend, Wim
Henk schwab says
Nog even voor de duidelijkheid. Als je in de dakgoot gezaaid hebt en de plantjes hebben de voor jou ideale hoogte, dan maak je een geultje ter lengte van de dakgoot en schuif je de hele inhoud van de dakgoot er in 1 keer in. Dus de plantjes worden zo goed als niet verstoord en je brengt ook nog wat mooie grond op. Succes verzekerd!
Pé says
Onze moestuin is ruim bedekt met houtsnippers en de zelfzaaiers zoals groene radijs (groene luobo), winterpostelijn, slangenradijs, peterselie, rucola, … … zaaien zich toch jaar na jaar vlotjes uit hoor. Super makkelijk is dat.
AnnEmarie says
Hallo Frank,
Jij beschrijft in dit artikel dat houtsnippers veel sporenelementen en voedingsstoffen bevatten. Echter las ik elders dat houtsnippers de grond zuur maken (:( ik gebruik stro en houtsnippers als mulch/ bodembedekking). Wat is jouw mening over deze stelling?
Bertus Niezing says
Hallo Frank. Wat ik niet uit je bijdrage kan halen of je ook nog compost aan de grond toevoegt en hoe je dat dan doet.
Susanne says
Ik heb veel bodembedekkende planten gezet. Nu wilde ik er een dun laagje houtsnippers tussen strooien zodat ik niet op de zwarte grond zit te kijken maar ik vraag me af of dit wel kan, kunnen de plantjes dan nog wel verspreiden?