[mashshare]
Vraag via mail:
In het hoofdst. Schijnbare chaos (van het boek Zeven stappen naar een natuurlijke moestuin) lezen we van jullie ‘golftechniek’ die ons wel aanspreekt. Maar de vraag is, hoe brengen we die golven goed aan. In het bijzonder hoe doen we dat met kinderen (gaat het überhaupt met/door kinderen)?
En concreet ook: hoe doen jullie het, deze vormgeving zodanig dat niet elke golf/slinger anders wordt maar zodat er een echt vast golfpatroon ontstaat met voorzienbaar die en die mogelijkheden?
Afmeting van de bedden
Ik ga in het boek uit van de afmetingen die wij gebruiken en die voor ons goed uitkomen. Een bed is dan 1.2 meter breed en bestaat uit stukken van 2.5 m lang. Deze stukken noemen wij eilandjes.
Zo hebben wij bedden van bv. 15 meter lang die wij hebben opgedeeld in 6 eilandjes van telkens 2.5m lengte. Dit moet niet noodzakelijk ook bij jou zo zijn, bij ons kwam het gewoon goed uit op die manier. Je mag gerust een bed hebben van 1 meter breed wanneer je zo beter aan het middenste van het bed geraakt. Of wanneer je heel groot bent, kan je zelfs overwegen om een breder bed te voorzien.
De afmetingen dienen slechts als voorbeeld en kan je perfect aanpassen aan je eigen omstandigheden. Wanneer je, in het geval van de vraag, veel met kinderen gaat werken is het misschien aangeraden om een smaller bed te nemen. Anders bestaat de kans dat de kinderen niet aan het midden van het bed te kunnen zonder op de bedden te stappen tijdens het planten en zaaien.
De volgende vraag is dan natuurlijk waarom we onze bedden hebben opgedeeld in eilandjes 🙂 . Dit is uiteraard niet zomaar gebeurd, deze opdeling is belangrijk in onze manier van combineren: de Schijnbare Chaos. Hierdoor kan je een uitgebreide planning maken (zoals hieronder enkele voorbeelden staan) en een doorgedreven combinatieteelt toepassen zonder het overzicht te verliezen.
Golvende lijnen
Om de chaos (maar slechts schijnbaar hé!) nog groter te maken én de beschikbare oppervlakte efficiënter te benutten maken we ook gebruik van golvende lijnen. En dit vormt voor sommigen een probleem, want het is niet altijd duidelijk hoe je deze golvende lijnen moet aanbrengen op je bed.
Nu doe ik het ondertussen gewoon uit de losse pols, als dit ongeveer klopt is dit voor mij voldoende. Maar wanneer je begint en zeker wanneer je met meerderen op dezelfde bedden werkt, kan je de golven best wel nameten voor je ze trekt zodat ze altijd op dezelfde plaats golven 🙂 .
Heel moeilijk is dit niet, het enige wat je nodig hebt is een meter.
Op de tekening hieronder zie je de afmetingen die je nodig hebt om de golf op je eigen bed aan te brengen:
De afstand tussen het begin van de golf en de top is 50 cm. Ik begin dus met om de 50 cm een streepje te zetten. Je kan hiervoor de achterkant van je plantschopje gebruiken of een grote houtsnipper die je vindt op je paadjes.
Dit krijg je dan:
Elke golf wordt een kleine 40 cm hoog, dus ook hier ga je meten en streepjes trekken:
Nu heb je eigenlijk alles afgemeten om je golven in één vloeiende lijn te trekken. Je begint bij het eerste streepje aan de horizontale streep. Dan ga je in een licht golvende beweging naar beneden, naar het 2de verticale streepje. Dan terug omhoog en zo werk je de hele lijn af.
Niet allemaal nameten
Wanneer je de 2 buitenste golven aanbrengt door de afstanden te meten, zal je merken dat de derde golf zichzelf wat uitwijst. Je kan dan nog alles gaan nameten, maar doordat er al langs weerszijden een golf is, kan je deze ook gewoon op het zicht tekenen.
Ook voor kinderen is het zo perfect mogelijk om een golf keer op keer op exact dezelfde manier uit te tekenen. Er zal altijd wel een klein beetje variatie opzitten, maar immens veel zal dat nooit zijn.
De andere schema’s kan je op dezelfde manier natekenen met de maten die erop staan!
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
Carine MELOTTE says
Beste,
De moeilijkheid in het combineren vind ik nog steeds dat je als beginnend tuinier nog niet altijd een zicht hebt op de ontwikkeling van sommige planten, hoe hoog en breed groeien ze uit en hoe lang duurt het vóór de oogst. Dit kan je uiteraard allemaal opzoeken maar toch is dit iets dat ook ervaring vraagt. Zo had ik dit jaar tomaten geplant en aan de buitenzijde wortelen. Deze hebben uiteindelijk niet genoeg licht gekregen omdat de tomaten erg fors uitgegroeid waren. Ook broccoli in het midden en struikboontjes ernaast. Dit lukte wel. Een aantal goed werkende combinaties als voorbeeld (zoals in je blog getoond) kunnen wel helpen bij de startik, denk ik.