Zelfs wanneer u uw bed perfect hebt gemulchd gaat er onkruid doorkomen. Er zit namelijk zoveel zaad te wachten op een sprietje zonlicht en een druppel water dat het onmogelijk is om alle onkruid tegen te houden.
Enkele dagen geleden heb ik uitgelegd hoe wij mulchen, maar een probleem waar ik al verschillende keren een vraag over gehad heb is hoe u moet wieden tussen mulch.
Wat is het probleem?
Wanneer u een mulchlaag legt – liefst goed dik – dan gaat deze na een tijdje opdrogen en krimpen. De plantendelen gaan traag verteren en klitten samen. Na enkele weken tot maanden is de mulchlaag hard gekrompen en is er al een flink deel verteerd en verdwenen. Hier en daar komen er nu gaten in de mulchlaag en onkruid waagt zijn kans.
Wanneer u nu door uw tuin loopt en enkele piepende onkruidplantjes wilt verwijderen, zult u snel merken dat de onkruiden niet enkel in de grond wortelen, maar ook in de mulchlaag zelf. Deze is inmiddels al grotendeels verteerd en vormt voor de kiemende planten, net zoals de grond, een plek om op te groeien.
Probeert u het onkruid te verwijderen, dan verschuift de mulchlaag of komt ze zelfs helemaal mee!
Hoe doen wij het?
Het best van al is natuurlijk om het probleem te vermijden door vaker te mulchen en zo het onkruid een halt toe te roepen. Maar u weet net zo goed als ik dat het een beetje naïef is om te denken dat we altijd tijd en goesting gaan hebben om op het juiste moment op de juiste plaats te mulchen ;-).
Wanneer we dan het weinige onkruid dat door de mulchlaag komt willen verwijderen, dan is het het beste om de overgebleven mulch samen te vegen. De laag is toch al zo dun geworden dat ze niet meer effectief is. Ze laten liggen is niet voldoende, er moet toch een laagje bij komen.
Om dan de onkruiden gemakkelijk te verwijderen, is het heel eenvoudig om van een stukje de oude mulchlaag te verzamelen en deze dan met de juiste dikte op een klein stukje te laten liggen. Het vrijgekomen stuk kan gemakkelijk gewied worden. Daarna wordt er een nieuwe mulchlaag aangebracht.
Wanneer u op deze manier te werk gaat, moet u niet zitten sukkelen met een mulchlaag die meekomt of stukken die vergroeid zijn met het onkruid.
U kunt de aanwezige mulch verzamelen en zo al een klein stukje fatsoenlijk mulchen. Het vrijgekomen stuk kan gemakkelijk onkruidvrij gemaakt worden en daarna is het terug tijd om te mulchen met vers materiaal.
Heeft u ook problemen met het wieden tussen de mulchlaag en heeft u een andere/betere oplossing gevonden? Laat het mij dan alstublieft weten in de reacties hieronder!
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
Guy Barré says
Regelmatig steekt er inderdaad hier en daar vervelend groen de kop op.
De beste manier om dat weg te krijgen? Een stukje karton erop en daarop wat gazon of ander mulchmateriaal. Weer afdekken van zonlicht
Ik verplaats mijn mulch zo weinig mogelijk. En door her en der een stuk een nieuw stuk karton te leggen lijkt alsof het leven onder dat karton weer extra toeneemt. Een explosie aan insecten en schimmels, de mulch hieronder gaat makkelijker verwerkt worden naar mijn ervaring.
Michel says
Van zodra de groenten vast ingeworteld zijn laat ik mijn kippen los: onkruid adé hoewel ik mulch met zaaddragend hooi.
Het hoog gehalte aan stikstof in de kippemest en het scharrelen laat de mulchlaag ook sneller verteren.
Frank Anrijs says
Dag Michel,
over hoeveel kippen op welke oppervlakte spreken we dan?
En heb je speciaal een ras dat minder krabt?
Groeten,
Frank
Joke says
Bij ons lopen de kippen ook geregeld te scharrelen in de groentetuin, enkel als er pas gezaaid is niet.
Hier zijn het 6 kippen op ong. 100m² waarvan 50m² groentetuin en 50 m² kippenren, het is geen ras dat minder scharreld (3 Wyandotte hoenders, 2 leghorns en 1 gewone legkip)
Ze pikken wel graag aan de bladeren van de kolen maar doen geen schade aan de planten.
Als je niet wilt dat ze veel scharrelen kan je best voor soorten gaan die korte poten hebben (met hun buik dicht tegen de grond) of soorten met veel pluimen op de poten. Bij deze soorten is het wel belangrijk dat ze niet op te natte grond moeten lopen omdat ze dan sneller ziek worden.
Onze Orpington krielen (kleine soort met korte poten) mogen ook geregeld los in de groentetuin en zij scharrelen minder maar pikken veel meer aan de bladeren.
Ivy Dillen says
Ik had vroeger cochin krielen die heel veilig waren in de tuin. Ze krabden helemaal niet in de bodem. Maar ze pikten ook niet echt meer aan het onkruid als het eenmaal groter was dan een kiemblaadje.
Michel says
@Frank en @Joke,
het aantal kippen varieert tussen 6 en 1 haan tot 0, afhankelijk van de vos/marder aktiviteiten.
De grootte van mijn tuin is niet zo eenvoudig te bepalen. Voor het ogenblik is de groententuin ong. 300m², daarnaast heb ik een grondstuk (ong 300m² met bessen, bloemen, eenjarige en vaste kruiden, struiken en enkele bomen.
Mijn aardappelveldje (ong: 200 m²) ligt verderop, te ver voor mijn kippen. Daarnaast is er nog ong. 200m² gazon (gras, pruimeboom, aalbessen en grilplaats). Dan zijn er ook nog enkele bloemenbedden incl. rozen. De oppervlakte speelt weinig rol. Van zodra mijn kippen iets ruiken gaan ze erop af. De rassen variëren. Ik koop enkele dieren die mij bevallen. Daaronder ook wel eens een ‘gebrekkig’ dier. Vroeger waren kippen voor mij ook gewoonweg ‘vlees op poten’. Nu vind ik ze totaal fascinerend. Mijn oudste kip is vorig jaar (14 jaar oud) in vrede gestorven. Tijdens het plant- en zaaiseizoen gebruik ik een verplaatsbaar net om mijn kippen binnen resp. buiten te houden. Tijdens de zomer, herfst en winter (ook met veel sneeuw) lopen ze vrij. Niet alleen houden ze de tuin tamelijk onkruidvrij; ze laten homo sapiens ook eens nadenken.
Hartelijke groeten,
Michel.
Elvira Meulkens says
Ik ben door toeval op natuurlijk moestuinenn geraakt. Heel interessant en boeiend.Heb al heel veel gelezen, en met de dag vind ik het een onbegonnen werk.Zeker ik al 72 jong ben en echteen kapotte rug hebwaar bukken echt een straf is. Nu heb ik oude compost van mijn geiten. Omdat ik zoveel lees over Monsanto&Co. ben ik vooral over genmais én gensoja gestolpert. Gentechnisch gemodificeerde soja in mijn geiten”müsli”, van “Versele-Laga”. Ik ben wantrouwig geworden nadat de zakken van 20 naar 15Kg. verandert zijn:uitleg van de verkoper: zodat men meer naar de verkoopplaats komen zoals in Amerika en er dan meer zal verkocht worden. Ik denk dat het niet van hemzelf komt, maar van de leverancier. Ik heb me ook altijd gewondert waarom het etiket onderaan aan de papieren zak is. Het heet opeens caprifloc 2:voor het verder groeien van mijn geiten met een leeftijd van 9 en 13 jaar. Het zijn geiten om mijn grondstuk gepleegd te houden in plaats van de grasmaaier. Nu mijn vraag: kan ik deze met gensoja compost in de rest van de tuin gebruiken als compost of wat dan ook. Volgens mij, nueen dikke NEEN. Wat ik heel erg spijtig vindt. Dit gedeelte is een afgesloten grondstuk voor de geiten. Op het deel waar ik nu mijn tuin wil verrichten zijn deze af en toe ook op geweest, maar niet de rede waard.Er zijn wel een paar jaar koeien op geweest, omdat het mij teveel was. En de grond niet gemakkelijk is om erop te werken. Dat zal ik dan in een volgende E-mail vragen. Eerst zal ik alles in potten of bloempotten of -bakken doen. Of in een verhoogte kweekbak. Hartelijk dank voor een antwoord. Misschien is het ook nuttig voor andere moestuiniers. Groetjes.