[mashshare]
Voor veel mensen staat natuurlijk tuinieren gelijk aan zo weinig mogelijk doen in de tuin. Ze planten een paar dingen en laten dan de tuin op zijn beloop. Zo gaat het immers ook in de natuur, toch?
Maar de resultaten vallen enkele maanden later tegen. De tuin wordt een puinhoop, alles geraakt overwoekerd door onkruid, planten sterven door gebrek aan licht, ruimte en voedsel …. U als tuinder gooit de handdoek in de ring en denkt bij uzelf: ‘Natuurlijk tuinieren dat werkt toch echt niet!’
Maar waarom werkt het bij sommige mensen heel goed terwijl bij andere mensen de tuin verandert in een complete chaos?
Waarom breekt uw stoel niet?
Wanneer u een stoel gaat kopen, twijfelt u er niet aan dat hij stevig is en dat u de volgende jaren zonder problemen kunt gaan zitten. U moet dit niet testen, elke stoel zal voldoen aan uw verwachtingen en u kunt er meestal nog op gaan staan, springen, … Hij zal niet kapot gaan.
Waarom is dit?
Uw stoel is gemaakt volgens wetenschappelijke berekeningen. Hij is speciaal ontworpen om lang te kunnen meegaan en niet te breken. Zo wordt hij ontworpen en gemaakt, en zo zal hij ook dienen.
Waarom gebeurt dit niet in de natuurlijke tuin?
Wanneer wij een kast, een huis, een weg of een brug bouwen dan zijn er altijd duidelijke ontwerpen. Maar wanneer we de tuin induiken wordt dit allemaal overboord gesmeten.
Zo gaan veel mensen naar het tuincentrum zonder duidelijk ontwerp. Ze lopen langs de rijen tafels vol met planten en kiezen de planten die ze mooi vinden, die in promotie staan of die door een medewerker worden aangeprezen.
Eens thuis worden de planten in de grond gestoken en klaar is kees. Het is niet verwonderlijk dat deze tuin na enkele jaren een puinhoop is. De kans dat de planten op de juiste plaats staan, in de juiste combinatie is bijzonder klein.
Zodoende gaan planten kapot, woekert het onkruid en geraakt u als tuinder gefrustreerd.
Het ontwerp is de basis van de tuin
Nochtans zijn er verschillende principes in de natuurlijke tuin, principes die zorgen dat u uw tuin zo kunt ontwerpen en opbouwen dat het werk tot een minimum beperkt wordt, dat planten op de juiste plaats staan en zich goed voelen en dat u nauwelijks onkruid krijgt.
En u kunt dit ook perfect zelf doen. Heel belangrijk is dat u de tijd neemt om te observeren. Waar komt de zon op? Hoelang blijft dit stuk in de schaduw? Vanwaar komt de wind meestal?
Er zijn heel veel factoren waar u rekening mee moet houden en deze veranderen ook met de seizoenen. Daarom is het ook belangrijk dat u ongeveer een jaar lang uw tuin heel goed observeert en hiervan notities neemt.
U gaat zo achteraf perfect weten waar die gesloten haag moet komen om de koude winterwinden af te blokken. U gaat ook de Hydrangea’s op de juiste plaats zetten omdat u weet waar er genoeg schaduw en vocht is om deze planten te laten groeien en bloeien.
Natuurlijk tuinieren is meer dan niets doen
Natuurlijk tuinieren is veel meer dan de natuur zijn gang laten gaan, het is het begrijpen van de natuurlijke processen en deze gebruiken in uw voordeel.
Zo kunt u best niet spitten of hakken in de natuurlijke tuin. Dit verstoort de bodem én is veel werk. Veel beter is het om, net als in de natuur, een dikke mulchlaag aan te brengen zodat de bodem bedekt en beschermd is.
‘Zorg voor de Bodem’ is het belangrijkste principe van de natuurlijke tuin, en deze zorg brengt een hele hoop voordelen mee. Zo zorgt de mulchlaag voor bescherming tegen koude en stimuleert ze het bodemleven.
Dit bodemleven zorgt voor een betere bodemstructuur, brengt voedingsstoffen naar de plant en beschermt de plant tegen ziektes en plagen.
Samenwerking maakt van 1+1 veel meer dan 2 of 3
Het is door bedachtzaam te plannen en te ontwerpen, door de juiste planten op de juiste plaats te zetten dat de samenwerking met de natuur in gang schiet en dat dit vele voordelen oplevert.
Maar het is een traag proces, dat in het begin veel tijd en energie vraagt. Eens de ontwerpfase voltooid is, krijgt u alles wel in veelvoud terug! Door het goede ontwerp gaat uw tuin immers nauwelijks onkruid hebben, geen plagen en ziektes en gaat u ook niet moeten bijmesten.
Uw tuin verandert zo van een chaos waarvan de moed u in de schoenen zakt in een prettige ruimte waar u tot rust kunt komen na een veeleisende werkdag.
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
Geert van den bos says
Beste Frank, ik probeer mijn best te doen om de bodem zo goed mogelijk te bedekken en de grond met rust te laten, niet spitten, niet hakken of schoffelen. Maar ik kom er steeds meer achter dat alles onder de mulchlaag ondermijnd wordt door woelmuizen, steeds weer moet ik de grond rond de planten met mijn voeten aandrukken omdat ze bijna helemaal los staan en er geen groei in zit. Bladgroenten zoals sla e.d. leggen het loodje en worden helemaal slap. Gisteren was ik aan het sproeien en gebruikte vanwege de droogte wat veel waarde, tot mijn verbazing zag ik dat een heel gangenstelsel door het water instorte. Ik wordt hier ‘n beetje wanhopig van want ik zie alles achteruit gaan, de aardappelen en de koolplanten laten allemaal de kop hangen.
Wat kan ik hier aan doen, ik heb de indruk dat mijn tuin tussen alle reguliere tuintjes een luilekkerland is voor allerlei vriendelijke en onvriendelijke beestjes zoals muizen is.
Ik ben benieuwd,
Groeten, Geert.
Frank Anrijs says
Bij velen vormen woelmuizen na verloop van tijd inderdaad grote problemen. Dit ligt niet aan het gebruik van maar aan het achterwege laten van grondbewerking.
Woelmuizen voelen zich goed in een onaangeroerde bodem waar hun gangen intact blijven. Een eenvoudige oplossing bestaat hier niet voor. Wij hebben er de laatste jaren veel minder last van, vooral door het aantrekken van natuurlijke vijanden.
Planten die deze dieren afschrikken blijken (bij ons) niet effectief. Mollen zouden de jongen opeten van deze woelmuizen, andere natuurlijke vijanden zijn vaak moeilijker aan te trekken. Het is een probleem waar zeer veel tuiniers tegenaan lopen eens ze stoppen met bodembewerking. Katten en honden in de tuin helpen zeker, ze moeten hiervoor niets eens veel muizen pakken!
Bij normale omstandigheden zou de impact op je tuin kleiner zijn, het is in combinatie met de extreme droogte dat je planten zo afzien en slecht groeien.
geert says
Bedankt Frank voor je antwoord,
Het is een schrale troost maar we blijven volhouden!
Groet, Geert.
VAN de vyver Agnes says
Beste Frank,
In mijn tuin wordt er ook duchtig gewoeld, door muizen of …? Maar niet door mij.
In uw antwoordt op de vraag van Geert zeg je wel dat ” door het aantrekken van natuurlijke vijanden er weinig problemen zijn in uw tuin,
daarom zou ik graag weten of er behalve mollen nog andere natuurlijke vijanden zijn, en op welke manier die kunnen aangetrokken worden?
We hebben een poes die regelmatig onze tuin bezoekt. blijkbaar niet frequent genoeg.
Bij ondervinding helpt het dichtstampen van de gangen, echter plaatselijk, het probleem verplaatst zich dan, helaas, bovendien is het toedrukken van de aarde tegen de regels van permacultuur,vermits men daardoor het bodemleven verhinderd.
Het blijft een moeilijk probleem en ik ken mensen die het daarom opgeven.
Dank u voor zoveel goede en interessante info die we reeds mochten ontvangen.
dank aan Myriam
voor de tip om flessen te plaatsen, zal ik doen!
Myriam Dings says
Beste Geert,
Ik ben verre van een specialist, maar toen in onze tuin, van nieuw geplante bomen, de wortels helemaal werden weggevreten, hebben we glazen flessen in de grond gestoken, met de opening juist boven de grond, zodat de wind erin kan spelen.
Baat het niet, dan schaadt het niet – en intussen hebben we wel bomen 😉
Mensenhaar schijnen ze ook niet te waarderen en sterk ruikende planten, zoals maggi. Bollen van narcissen zou ook kunnen lukken.
En een paar katten?
Verhoogde bakken?
Enfin, we proberen elk middel dat we vinden en het gaat nu redelijk…
Veel succes – ik voel met u mee!
Groeten,
Myriam
Lea says
Welk natuurlijk proces moet ik begrijpen als ik een plastieken kap zie met goede bevloeiing waar het plantgoed floreert voordat het in de natuurlijke tuin geplaatst wordt?