Eergisteren heb ik een zeer onaangenaam werkje gedaan. Het stuk op het domein van Yggdrasil waar we een bostuin aan het opzetten zijn moest gewied worden. En nu was het niet zozeer dat wieden dat mij zo stoorde, en ook de hoge temperatuur viel nog mee. Maar het was het besef dat het mijn eigen dikke schuld was dat ik hier terug aan de slag moest.
Met de nadruk op terug, want ik had het enkele weken daarvoor volledig opgekuist, maar door omstandigheden (jaja) was het er niet van gekomen om te mulchen. Doordat er veel grote onkruiden waren uitgetrokken, brandnetels, distels, … was er redelijk wat aarde op de oude mulch terecht gekomen, met alle gevolgen vandien. Ik kon dus terug opnieuw beginnen, ondanks mijn goede voornemens van vorig jaar.
Het is een enorm verschil
Ik weet het, u weet het hoogstwaarschijnlijk ook, maar toch komt het mulchen er soms niet van. Er komen andere zaken tussen die op dat moment dringender lijken. Voorbereidingen voor een communiefeest, achterstand van de was wegwerken, kinderen rondrijden naar vriendjes en sportactiviteiten, … Het lijstje gaat eindeloos door ;-).
En toch zou het mulchen een veel hogere plaats op onze agenda moeten krijgen. Want het bespaart zoveel werk achteraf. Ik heb al dikwijls stukken gehad die gedeeltelijk gemulchd waren, en het verschil is gewoon spectaculair.
Een stuk met hier en daar een onkruidje en een stuk dat werkelijk overwoekerd is door kleefkruid, melkdistels, melde, postelein, veldkers, … noem maar op. Naar uw groenten is het zoeken, het verwijderen van het onkruid vraagt enorm veel tijd en karakter. Want aan zo’n massa onkruid begint niemand graag!
Wat een verschil met het stuk dat een dikke mulchlaag heeft gekregen. Hier kan u op enkele minuten alle onkruid verwijderen. Uw groenten hebben geen last van concurrentie voor licht en voedsel met het onkruid, ze groeien veel sterker en gaan veel minder snel last krijgen van beestjes.
Deze verschillen zouden we duidelijk in ons hoofd moeten houden wanneer we zeggen: ‘Ik zal dit weekend wel snel mulchen.’
Want zoals u weet: ‘Van uitstel komt afstel’. En dat is geen goede combinatie met onkruid in de groentetuin :-)!
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
anneke de rooij says
Beste Frank,
Sinds kort ben ik nog eens opnieuw aan het moestuinieren geslagen volgens jouw manier. Ik heb wel een vraag over mulchen. Doe ik dit enkel tussen de planten die al opgekomen zijn of ook over iets wat ik net gezaaid of gepoot heb?
Dus kan ik al mulchen over de uien die ik net gezet heb of moet ik hiermee wachten tot ze boven de grond uitkomen?
Dank je wel voor je reactie.
Vriendelijke groet,
Anneke
Frank Anrijs says
Wij mulchen direct rond plantjes die we met een kluitje uitplanten, de ter plaatse gezaaide groenten laten we eerst bovenkomen en wat groter worden voordat we tot tegen de plant mulchen. Tot dan mulchen we wel, maar laten we een gangetje open zodat de worteltjes, erwten, radijsjes, … kunnen bovenkomen.
trebsjig says
Hoi,
Ik heb deze winter een vogelbosje aangeplant, ongeveer 600 m2, deze week eens gaan kijken, had rond ieder stuks bosgoed een berkje compost gelegd en kon zodoende al het onkruid maaien met een bosmaaier, werkt goed, loof laten liggen als afdekking, wel niet vergeten om binnen een maand nog een keer te passeren…
Frank Anrijs says
Dat lijkt mij een heel goede manier van werken 🙂
Sjoerdje says
Frank, ik weet dat jij haar naam ook al eens ergens genoemd hebt. Mag ik nog even zo vrij zijn om een filmpje van haar plaatsen.Zo´n fantastische vrouw, die in haar tijd al aan het mulchen was. ( ik beloof dat ik me dan weer op de achtergrond zal houden) Maar dit moeten jullie echt zien..( engels gesproken)
https://www.youtube.com/watch?v=GNU8IJzRHZk
Frank Anrijs says
Bedankt voor de film, geen reden om je op de achtergrond te houden 🙂
michaeljoos says
ja, cool filmpje 🙂